RadioVisie

  • .
    .

DAB+ het nieuwe wonder? Of toch niet? (audio)

RadioVisie wil een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. 

DAB+ het nieuwe wonder? Of toch niet?

Toen Marconi zijn uitvinding van de draadloze telegrafie in 1896 deed, op 13 januari 1910 de eerste (echte) radio uitzending in New York werd uitgezonden, en men in België van dat nieuwe fenomeen kon genieten vanaf 1914, had niemand gedacht dat ruim één eeuw later elk van hen nog kort zou vermeld worden in één en dezelfde bijdrage over radio. 

De eerste uitzendingen waren elk op zich een soort podcast avant-la-lêttre. Hoorspelen die de luisteraar thuis onderdompelde in een totaal andere wereld. Denkt u maar even terug aan Orson Welles’ – War Of The Worlds uit 1938, een uitzending gemaakt door CBS Radio Broadcast. Of aan de talrijke grote orkesten die op korte tijd een ruim publiek wisten te bereiken. Live en pur sang vanuit een studio, ver bij de luisteraars vandaan. Muziek van zangers en zangeressen die aanbeden werden omdat zij een boodschap overbrachten.  

Een goede podcast heeft één specifiek onderwerp dat boeiend is en elke abonnee kan inspireren of iets bijbrengt. Op het einde van de podcast zal men uitkijken naar de volgende. Er is dus in de voorbije honderd jaar weinig fundamenteels veranderd. 

Terug naar grootvaders tijd

Waar AM (middengolf) een groots mirakel bleek werd het voor velen duidelijk dat de kwaliteit beter kon via FM. Daar kon men zelfs duidelijk horen op welke plaats een instrument of zanger stond in de studio. Uitzendingen in stereo waren geboren. Beiden, AM en FM, leefden netjes ‘apart and together’. Tientallen jaren kwamen er geen wijzigingen. Meer en meer onafhankelijke radio’s doken op via AM. Denk maar aan de zeezenders vanaf de eind jaren 50, tot een aantal individualisten dachten dat het allemaal mooier zou klinken via FM. De eerste vrije radio’s zagen het daglicht. 

Digitale geluidsdragers werden uitgebracht, de eerste thuiscomputers kwamen om de hoek loeren. Snel werd duidelijk dat muziek opnieuw een duidelijke rol zou spelen. Diverse platformen werden online gezet, van MySpace en YouTube tot Spotify. Elk maakte zijn profiel, zijn kanaal. Vaak zag men tot eigen verbazing het aantal ‘leden’ gestaag groeien. YouTube, Spotify en iTunes zijn de audiotheken van deze tijd. Men vindt er zowat alles. 

Het digitale aanbod is, zacht uitgedrukt, indrukwekkend te noemen.  Alhoewel een deel van de gebruikers zich begint af te keren van al dat digitale gedoe. Er worden opnieuw draaitafels en platenspelers gekocht. De verkoop van elpees zit in de lift. Ruim twee decennia nadat vinyl volstrekt afgeschreven werd. 

Bij heel wat jongeren is er een soort verveling ontstaan. Ze beseffen dat het toch leuker is als men ‘iets’ in handen heeft om af te spelen. Hun ouders zijn verknocht aan Spotify, Deezer en iTunes. De voorbije 15 à 20 jaar zagen zij de geboorte en opkomst ervan. Ze sprongen op de trein waren ‘mee met de tijd’. Zoals vaak gebeurt, de jongere generatie zet zich af van datgene de ouders doen, maar zo ontdekken zij net die zaken waar hun… grootouders mee opgroeiden.

Heynen

Muziek blijft de… boventoon voeren

Inmiddels is er opnieuw een ander medium uit de kast gekomen. DAB+ is de naam. Digitaal, loepzuivere kwaliteit en voor de ‘die hards’ niets minder dan dé toekomst. En toch doet het me terugdenken aan een eeuw geleden. Want hoeveel modale burgers hebben een DAB+ toestel? Bij de geboorte van de radio waren gezinnen met één radiotoestel in huis heel gewoon. Zelfs dat niet. Buren zonder kwamen vaak meeluisteren naar de (zondagse) uitzendingen. 

DAB heeft enkel voordelen, zegt men. Digitaal, ja! Maar CD kwaliteit? Mijn inziens niet. DAB+ -zenders hebben een gemiddelde bitrate van 96kbps stereo, gestreamd als AAC. Menig internetradio doet zelfs beter, minimaal 128 kbps, de Franse standaard van 192 kbps is er zelfs in opmars. Een enkeling streamt via het wereldwijde web op 256kbps. AAC is een enhancer die de geluidskwaliteit gaat boosten en stereo verbreding toevoegt zodat de ervaring lijkt op een normale mp3-stream. 

In Europa zetten in de nabije toekomst steeds meer landen zowel de AM als FM uit, de luisteraar ziet zich bijgevolg verplicht om een DAB+- toestel in huis te halen. Maar dat het niet allemaal zo’n vaart zal lopen bewijzen ondermeer Nederland en de UK. Daar werden reeds heel wat LPAM vergunningen uitgereikt. Licenties om uit te zenden via de… middengolf. In het Verenigd Konkrijk kreeg men het zelfs gedaan om dé ‘radiopiraat’ van weleer, na een wachttijd van dik veertig jaar, een officiële vergunning te geven voor AM. Inmiddels is Caroline alweer enkele maanden alive and kicking op 648 kHz. 

Radio en muziek zijn onwrikbaar met elkaar verbonden. Tijdens het Facetimen, het Instagrammen, het Facebooken wordt (vaak) naar muziek geluisterd. In 1965 wist men het al, “Take Your Portable Radio Wherever You Go”, of dat een Wifi radio, een retro toestel, een smartphone of via streaming in de auto is… Eigenlijk maakt het niet zoveel uit. Wel blijft het voorlopig een open vraag. Maar één ding is zeker… Alexa is geboren, jouw spraakassistent. Ook daar wordt radio gestreamd op elk plaatsje thuis. En voorwaar, het is… draagbaar. 

Is getekend: Philippe Derluyn


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Haveve
9 juni 2018 - 22:56 22:56

@Herman zonder B. Ik ben niet de persoon die u wou aanspreken, ik voel mij wel aangesproken.Er mag gerust geschermd worden met cijfers en letters, het moet wel juist blijven, en moet zeker niet overdreven worden. Wil u de de titel, de inhoud of de betekenis van het liedje ‘We love the pirate stations’ veranderen? Wil u de uitzendjaren van Radio Caroline van 1991 tot 19 mei 2018 niet meetellen, en wil u daardoor ook de rekensom van 1964 tot 2018 géén 44 jaren noemen? Wil u ondanks het feit dat elders (link: http://vrijeradio.be/eerste-radiozenders.php) fragmenten staan van 1914 (bron vrt), dit toch 1921 in Laken noemen? Wil u tenslotte de omroepen die in aanvang wel degelijk vrije radio’s, of vrije zenders, werden genoemd, die door het decreet Poma in 1982 niet-openbare radio’s werden genoemd, en die door decreten als dat van Van Rompuy vanaf 1990… pas lokale omroepen (niet lokale radio zoals u meent) werden om tegen ketenradio in te gaan, wil u daarin via de dikke Van Dale ook die geschiedenis herschrijven? Dan moet ik spijtig genoeg meedelen dat uw bloed waarschijnlijk kookt door uw eigen schuld, en dat het dan niet uitmaakt of u liever ‘overleden’ dan ‘gestorven’ zou horen. Of het dan een piraat of een zeezender was, offshore of niet, u bent waarschijnlijk een schipbreukeling. Op een eiland. Keep on rowing!

Herman (Gent)
Herman (Gent)
9 juni 2018 - 13:33 13:33

Philippe Derluyn moet zich beter infomeren. Citaat : ” In het Verenigd Konkrijk kreeg men het zelfs gedaan om dé ‘radiopiraat’ van weleer, na een wachttijd van dik veertig jaar, ” Fout Radio Caroline is sinds 1990 gestopt met uitzenden op de MG en das echt géén dikke 40 j wachten. (Philippe leren rekenen aub ?) Radio Caroline is en was geen radiopiraat maar een Zeezender en das totaal iets anders. En Radio Caroline is wel ruim 10 jaar bezig geweest om het zover te krijgen dat ze nu legaal mogen uitzenden sinds 2017 ” Radio Caroline Sounds Great On 648 ” ik heb enkele hele mooie autostickers ontvangen met deze slogan er op prachtig. (die plakken aan de voorkant ipv de achterkant wel lastig om bv op een muur of zo te kleven)

De naam Vrije radio’s is een term die mijn bloed op 100° brengt omwille van schrijfwijze en het een niet juiste term volgens Van Dale , want het zijn Lokale Radio Station’s en nog iets in Belgie is het Eerste Radio Station niet in 1914 begonnen maar wel in 1921 vanuit Laken. Meneer Derluyn leer beter uw les en ga niet 1x maar 2x opzoek naar de nodige bronnen.

Het woord ” overleden ” vindt ik persoonlijk veel beter van toepassing dan ‘ gestorven ‘ dat klinkt te emotioneel naar mijn bescheiden mening.

Groeten Herman (Gent) *

* (Dit schrijf ik er bij omdat er nog een 2 de Herman is die hier ook berichten heeft gepost en hij heeft de zelfde voornaam als ik alleen hij zet er nog een B achter, en ik niet. Het is wel een naamgenoot van mij wel zo leuk en we hebben de zelfde hobby)

Ronny
Ronny
5 juni 2018 - 21:12 21:12

Misschien wordt het nog wat met DRM. Alvast in India heeft Hyundai autoradio’s hiermee uitgerust. Het is afwachten of Gospell effectief met een after market product voor de auto komt.

Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx