Ik vraag me al een tijdje af waarom er geen digitale ruimte voor lokale radio wordt gereserveerd. Officieel is het omdat men hen niet op kosten wil jagen. Maar is dat de echte reden? Indien men de lokale radio direct op DAB+ had laten starten dan moesten zij dezelfde behandeling krijgen als die andere digitale intreders. Dat betekent dus dat iedereen een nieuwe licentie had moeten krijgen. Zonder meer. Kortom dan had SBS niet met die vele FM-frequenties kunnen gaan lopen.
Uiteraard is SBS een grote mediagroep die ook radio wil maken. Maar is het logisch dat, als er geen VRT-frequenties beschikbaar zijn, dat men die dan maar bij anderen gaat lenen? Om de woorden van de minister van Media zelf te gebruiken: “DAB+ is zoals de omschakeling van zwartwit-tv naar kleuren-tv. Of nog mooier gezegd zoals men in de jaren 70 van AM naar FM overschakelde”.
Niemand vroeg wat
Begrip opbrengen voor de start van de SBS-radio dat lukt nog wel. Maar wat zijn de gevolgen? Zodra eind volgend jaar de promotiecampagnes van start gaan om DAB+ te introduceren, begint de ellende voor de lokale zenders. Ik hoor het een klant al zeggen: “Waarom zitten jullie niet op DAB+?” Leg dan maar eens uit dat SBS zo nodig op de FM moest gaan uitzenden. Denk ook eens terug aan de periode dat lokale radio’s enkel in… mono mochten uitzenden. Pas eind jaren 90 kwam daar verandering in.
Waarom wordt lokale radio keer op keer technisch op een achterstand gezet? Wordt het geen tijd om met de hele sector uit te zoeken waarover men het eens is? Niemand heeft de vraag gesteld of lokale omroepen wel of niet op DAB+ willen uitzenden. Zou het niet redelijk zijn om hen tenminste die kans te geven? De grote jongens hebben op alle gebied een voorsprong. Misschien kan men een keer technisch voor een gelijke start zorgen?
Drie soorten DAB+stations
In het buitenland bestaan er drie soorten DAB+. Mini lokaal, boven lokaal en nationaal. Voor je het weet is er in Vlaanderen een situatie waarbij alle ruimte nationaal wordt aanbesteed.
Dat betekent dus dat lokale radio op termijn gewoon zal verdwijnen. Er zijn mensen die alleen DAB+ luisteren, dat zullen er steeds meer worden. Eens gevonden, gaat men zijn radio steeds minder vaak terugschakelen naar de FM om even naar de lokale radio te luisteren.
Nu niet met één stem spreken betekent dat lokale omroepen straks uitzenden in een band die niet meer gebruikt zal worden. Wat zou je vandaag zeggen als de overheid zou meedelen dat je toch maar beter op AM-kan gaan uitzenden. We kunnen niet kijken in de toekomst. Dus een discussie of DAB+ het helemaal gaat worden is boeiend en tegelijk ook zinloos. Maar deze kans laten liggen en zomaar akkoord gaan met een achterstand, dat is echt niet slim.
Over een paar weken weten we welke lokale stations er blijven uitzenden op de FM. Misschien wordt het tijd dat er eens wat mensen de koppen bij elkaar steken. Bovendien kan DAB+ een leuk alternatief worden voor zij die naast de prijzen zijn gevallen. Wie belt wie?
Is getekend: G. Marconi
Beste Michel,
Je zegt dat je mening het nodige gewicht heeft. Je spreekt immers namens maar liefst veertig radio’s. Werd er met al deze omroepen afgesproken dat lokale radio een digitale achterstand moet hebben?
Op welke ledenvergadering werd dat afgesproken? Of stuurden jullie een vragenlijst naar alle leden? Wanneer werden de jaarlijkse bestuursverkiezingen gehouden? Waarom werden jullie niet uitgenodigd voor de ronde tafel over DAB+? Waarom is er geen sprake van DAB+ voor lokale radio 2018 in de beleidsbrief? Heeft de overheid de mening van de sector bevraagd?
Zomaar roepen: “We helpen ze, want we willen ze niet op kosten jagen.” Waarop is dat gebaseerd? Wie heeft hun dat verteld? Of hebben ze dat zelf bedacht?
G. Marconi
Niet alleen DAB+, maar ook de middengolf verdient hier aandacht. Naar analogie met Nederland zou het wenselijk zijn om ook in België lokale radio op de AM-band toe te laten. En dan nog liefst op een wettelijke basis die low-budget initiatieven toelaat. Wanneer de kosten te hoog oplopen door allerlei taksen en belastingen worden dergelijke initiatieven al snel onmogelijk gemaakt.
Ik wijs even op de VRRO (www.vrro.be), de enige belangenvereniging in Vlaanderen voor lokale radio, die de belangen van een 40-tal lokale radiozenders behartigt. Onlangs is overigens Radio Minerva ook lid geworden. Wij communiceren momenteel weinig naar de buitenwereld toe, maar achter de schermen werken we druk verder aan de realisatie van alle punten uit onze initiële visietekst.
Op 15 juni 2016 mocht ikzelf namens de VRRO het woord nemen in de commissie media. We hebben toen een ballonnetje opgelaten over een DAB+-proefproject met lokale radio’s en daarnaast de vraag gesteld voor realistische tarieven en eventuele stimuli vanuit de overheid. Heel concreet legden we het voorstel op tafel om de bijkomende regionale multiplexen 5A en 5D open te stellen voor lokale radio-omroepen aangevuld met enkele multiplexen van kanaal 10.
Het is niet aan de lokale radiozenders om nu een voortrekkersrol in DAB+ te spelen. Evenwel zullen we er vanuit de VRRO altijd op blijven drukken dat, eens er voldoende kritische massa is, er ook ruimte op DAB+ beschikbaar is voor de geïnteresseerde lokale radiozenders. Minister Gatz laat momenteel onderzoeken wat mogelijk is en is zeker geen tegenstander van het toelaten van lokale radiostations op DAB+.
Namens de VRRO,
Michel Vanderfeesten
http://www.vrro.be