RadioVisie

  • .
    .

Daarom is BNL z’n licentie kwijt

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Eergisteren meldden we reeds dat de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) de erkenning van de BV BNL Radio, goed voor frequentiepakket netwerkradio- omroeporganisatie 2 met een Nederlandstalig en Vlaams profiel, had ingetrokken. Maar hoe komt de VRM tot een dergelijk besluit? De regulator geeft zelf tekst en uitleg. Het leest wel niet als een vlotte roman, maar stoelt wel op drie belangrijke pijlers uit de wereld van de literatuur: geduld, kansen en geld.

Proloog

Bij de VRM zijn op verschillende tijdstippen klachten ingediend tegen BV BNL Radio. Dit door VZW FamilyRadio Vlaanderen, zowel alleen als gezamenlijk met BVBA Ment Media. Bij eerdere VRM-beslissingen 2020/047 en 2020/048 werd BNL, ingevolge de behandeling van de voornoemde klachten, in gebreke gesteld en de tijd gegeven tot uiterlijk 31 januari 2021 om de vastgestelde inbreuken te regulariseren door aan alle voorschriften te voldoen. 

De huidige beslissing betreft de opvolging van deze twee beslissingen, dit na het verstrijken van de regularisatietermijn. Bij de opvolging van VRM- beslissingen 2020/047 en 2020/048 voerde de onderzoekscel van de VRM meerdere luisteronderzoeken uit na het verlopen van de opgelegde regularisatietermijn. 

Meerhout 106.7 FM 

Artikel 143/3 van het Mediadecreet bepaalt dat netwerkradio-omroeporganisaties zich gedurende de hele duur van de erkenning aan de basisvoorwaarden moeten houden en aan de ingediende offerte, tenzij ze – waar toegestaan – via kennisgeving aan de VRM en desgevallend na goedkeuring van de Vlaamse Regering wijzigingen aanbrengen. Voor frequentie Meerhout 106.7 FM stelt de onderzoekscel vast dat er geen uitzendingen zijn en dat BNL zich dus niet geconformeerd heeft. 

Uitzending via DAB+ 

Artikel 133, § 1, vierde lid, van het Mediadecreet schrijft voor dat netwerkradio-omroeporganisaties uiterlijk op 1 september 2019 hun omroepprogramma’s moeten doorgeven via etheromroepnetwerken die bestemd zijn voor het aanbod van vrij te ontvangen radio-omroepprogramma’s. Ook op BNL, als erkende netwerkradio-omroeporganisatie, rust bijgevolg de verplichting om haar omroepprogramma in digitale vorm via de ether te (laten) verspreiden. Uit de vaststellingen van de onderzoekscel blijkt dat BNL, na het verstrijken van de toegekende regularisatietermijn, nog steeds niet via DAB+ wordt doorgegeven. 

Uitzending via FM 

De verplichting voor netwerkradio-omroeporganisaties, zoals BNL, om binnen het toegewezen zendgebied in FM uit te zenden, is opgenomen in artikel 133, § 1, eerste lid, van het Mediadecreet. Uit de vaststellingen van de onderzoekscel blijkt dat BNL na het verstrijken van de regularisatietermijn, op 7 van de haar toegewezen frequenties nog steeds niet uitzendt. 

Aan BNL werd meermaals kansen en termijnen geboden om aan alle voorschriften te voldoen. Zo kreeg BNL in de loop van de procedure een deadline opgelegd om zich in regel te stellen tegen 31 maart 2020, 31 oktober 2020 en 31 januari 2021. Telkens moest echter worden vastgesteld dat van een regularisatie geen sprake was. 

Zoals blijkt uit bovenstaande tekst, is ook na de laatste regularisatietermijn (31 januari 2021) niet aan deze voorwaarden voldaan. Daarenboven stelt de VRM ook vast dat de radio-omroeporganisatie ook een eerder bij de VRM opgelopen administratieve geldboete niet betaald heeft. Ook de jaarlijkse vergoeding als netwerkradio werd niet betaald. 

Epiloog

Ter vrijwaring van de transparantie van het audiovisuele landschap, waarop de VRM toezicht uitoefent, is het dan ook noodzakelijk om de erkenning voor het frequentiepakket netwerkradio-omroeporganisatie 2 – Nederlandstalig en Vlaams profiel (toegekend aan BVBA Vrije Brugse Radio Omroep, intussen gewijzigd in BV BNL Radio), in te trekken. 


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

VRM trok erkenning BNL in

Na een aanslepende procedure bij de Vlaamse Regulator voor de Media die meer dan één Lees verder

Erkenningen NRJ en BNL definitief

We zaten er met z’n allen op te wachten. Vrij lang zelfs, want de Raad Lees verder

BNL krijgt uitstel van ondernemingsrechtbank

Het was D-day vandaag voor BNL want de zender moest zich na enkele woelige maanden Lees verder

BNL: Hoop doet leven

Het zijn barre tijden in radioland en waar er een sprankeltje licht is er... hoop. Lees verder

Het radionajaar van 2022: TOPradio

Vanaf maandag 19 september gaat de radiozender door het leven met ‘We Make You Move’ Lees verder

Blad 1578: NRJ, Radio 1, Manx Radio

• NRJ geeft een gouden concertticket weg '• Het uur van de waarheid' vervangt Interne Lees verder

Het radionajaar van 2022: NRJ

Na vier jaar weten we dat ze bij NRJ Vlaanderen vooral goed zijn in het Lees verder

Blad 1512: Ken Siereveld, Aurélie Boffé, Stefan Stasse

• Ken Siereveld maakt dj-debuut bij NRJ • Belfius Persprijs voor de VRT-podcast 'Snapt ge Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

22 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
DANIEL
DANIEL
26 april 2021 - 21:18 21:18

Een beetje jammer, want deze zender is de enigste met schlager muziek
Ik ben blij voor een ander reden, ’t is omdat de FM band is nu vrijer, er warren te veel zenders op de FM-band

Freddy Haentjens
Freddy Haentjens
1 april 2021 - 09:26 09:26

Hier nog goed te ontvangen via Tuneln.
De muziek keuze is beter dan vroeger!
Enkel nieuws om het uur en dat is goed.
Zonder bla,bla…..

PVM
PVM
1 april 2021 - 11:33 11:33
Antwoord aan  Freddy Haentjens

Dit is hetzelfde signaal als op hun website, en als op Telenet TV. Ze doen dus voorlopig online verder, en dit word dus nog doorgegeven. Volgens hun site komt er binnenkort een app. Ik vond hun muziekkeuze altijd goed, een mix van diverse Vlaamse en Nederlandstalige artiesten zonder teveel schlagers te draaien. Dit is juist het verschil tussen BNL en VBRO die in mijn ogen teveel schlagers draait, maar iedereen zijn eigen mening natuurlijk. Hopelijk doen ze in een volgende erkenningsronde terug mee, het zou jammer zijn dat zulk product die professioneel heel goed is, verdwijnt. Maar natuurlijk moet het financieel te doen zijn.

PVM
PVM
31 maart 2021 - 15:09 15:09

Wat was dit vandaag op de 106.7, dit was toch de frequentie van BNL in West Vlaanderen? Allemaal schlagermuziek te horen, zonder aankondigingen van BNL en ook geen nieuws. Even gecheckt op Telenet TV en daar is het nog BNL met jingles en de muziek die we gewoon zijn.

INDI
INDI
31 maart 2021 - 17:58 17:58
Antwoord aan  PVM

Luister je nu niet onbewust naar (de opvolger van) X-Ray FM op 106.8 vanuit Torhout? Deze zendt sinds augustus 2020 schlagers uit, is een naamloze VBRO. Deze stations zaten elkaar erg in de weg in deze regio. Via deze weg zal Dhr. Thomas toch opnieuw wat uitbreiding hebben in West-Vlaanderen.

BNL heeft vandaag vermoedelijk al zijn resterende zenders uitgeschakeld. Vanmiddag was Poperinge off-air, op dat moment was op Diksmuide nog een draaggolf met de boodschap (via RDS RadioText) om voortaan verder te luisteren op BNL.radio. Luttele minuten later was deze ook off-air.

David
David
31 maart 2021 - 22:46 22:46
Antwoord aan  INDI

Op de website van BNL een korte info dat de strijd nog niet gestreden is… maar dit is het einde. Hopelijk blijven de frequenties niet lang onbenut.

PVM
PVM
31 maart 2021 - 23:44 23:44
Antwoord aan  INDI

Zou het echt niet weten, zelfs in mijn auto stond de FM op 106.7 en stond de tekst BNL er nog op. Gisteren had ik nog de muziek van BNL op deze frequentie en deze namiddag toen ik gezellig buiten in de zon wilde luisteren waren het allemaal schlagers non stop zonder jingles… Ik woon in omgeving Roeselare, is die Torhoutse zender dan zo sterk? En hoe is het mogelijk dat zij dan zo dicht bij de officiele BNL frequentie van 106.7 zaten? In het frequentieplan is dit toch bijna onmogelijk.

PVM
PVM
1 april 2021 - 09:38 09:38
Antwoord aan  PVM

Het is toch raar. Zopas nog eens op 106.7 afgestemd en nu hoor ik alleen maar ruis, dus die Torhoutse VBRO was het gisteren niet. Misschien had BNL toch nog een schlagerdag als afscheid?

Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
29 maart 2021 - 20:25 20:25

Vroeger zaten de dominees op de middengolf(remember
Caroline en Mi-Amigo) tegenwoordig evolueren ze met hun tijd mee en zitten zij op DAB+……

jaques
jaques
29 maart 2021 - 15:26 15:26

Hopelijk geen Radio Maria die de leemte van BNL gaat opvullen.
Met alle respect voor de mensen die daar (eventueel) wel zitten op te wachten, maar op een murmelende pastoor met 100-den onze vaders en de litanie van Allerheiligen op FM zit ik zeker niet te wachten.

Rudy De Saedeleir
Beheerder
29 maart 2021 - 15:35 15:35
Antwoord aan  jaques

Radio Maria was helemaal geen kandidaat voor dat tweede pakket, want je zit daar met een verplicht ‘Nederlandstalig profiel’. Ze waren wel kandidaat voor het vierde pakket (SRV).

PVM
PVM
29 maart 2021 - 18:59 18:59
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

radio Maria is over heel Vlaanderen te ontvangen via DAB+, ik weet niet wat de meerwaarde is om hun nu nog een FM frequentie te geven.

Maarten
Maarten
28 maart 2021 - 01:28 01:28

Wel vreemd dat Joe dan wel blijft wegkomen met het niet gebruiken van een frequentie (Voeren 97,4).
Kan er iemand zeggen hoelang deze overtreding al duurt?

David
David
28 maart 2021 - 14:35 14:35
Antwoord aan  Maarten

Mee eens, al ging het om BNL niet om een frequentie. Naar ik goed begrijp waren er nog 5 van de 18 FM-zenders in de lucht, wat ik betwijfel want in de lijst staat Kortrijk als on-air, terwijl 104.9 daar al enkele weken stil is (zelfs geen draaggolf). En ook DAB+ ligt er al maanden uit.

Maarten
Maarten
29 maart 2021 - 21:57 21:57
Antwoord aan  David

Ja, maar dan blijft bij mij de vraag: hoeveel frequenties moeten nu juist in dienst zijn zodat de VRM vindt dat het OK is.
Ik zou vermoeden: allemaal, maar het geval Joe leert dat je er toch wel eentje mag uit laten in bepaalde gevallen.
Nu lijkt het wel een beetje willekeur en ik kan er mij nooit mee verzoenen dat een radiostation er voor kan kiezen om een frequentie niet te gebruiken, maar dat die frequentie dan toch niet vrijgegeven wordt voor andere gegadigden.

Rudy De Saedeleir
Beheerder
29 maart 2021 - 23:39 23:39
Antwoord aan  Maarten

Je zult je wel ermee moeten verzoenen, want in het (in februari goedgekeurde) vernieuwde decreet staat letterlijk dat het vanaf nu volstaat dat de helft van de frequenties van eender welk pakket effectief in de lucht zijn. Geldt trouwens vanaf nu ook voor de lokale radio’s.

Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
30 maart 2021 - 09:03 09:03
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Dan gaan wij naar een situatie zoals jaren geleden in Nederland waar Ruud Poeze de keizer van de middengolf, vele frequenties verwierf waar uiteindelijk geen noot muziek
uitkwam, de vraag is waarom dit tolereren,
frequenties zijn er om te gebruiken niet om andere mensen te boycotten of de lust te ontnemen om andere projecten op te starten

Marc
Marc
27 maart 2021 - 20:59 20:59

DAB kost niet echt zoveel. Ik hoor 100.000 voor gans Vlaanderen, en ik hoor 15000 voor een FM zendertje van 100 Watt! Een keer dab wat beter geadopteerd is …

Dimitri
Dimitri
27 maart 2021 - 11:26 11:26

Hopelijk komt er snel een oplossing want uitgerekend Netwerk 2 heeft de beste FM frequenties van Aalst, Mechelen en Antwerpen in handen. Zelfs Nostalgie met de grote power kan tussen deze 3 steden geen betere ontvangst bieden.

David
David
27 maart 2021 - 08:22 08:22

Dat BNL aan de voorwaarden om uit te zenden op FM en DAB+ niet voldeed is uiteraard een geldkwestie. Ze kunnen het niet betalen. Een radiostation zal met plezier zijn FM-zenders gebruiken. En DAB+ kost handenvol geld, ze zijn er gewoon afgesmeten omdat ze geen cent betaalden. Ze kunnen verder als internetradio. Het zal wel nonstop zijn. Met andere woorden, in praktijk verandert er voor veel regio’s niets omdat BNL zelf al de stekker uitgetrokken had. Coronacrisis of niet, maar als je alles op zijn beloop laat kan je niet overleven. Zoveel deadlines, nooit gerespecteerd. Het is dan beter dat er een ander product komt.

PVM
PVM
27 maart 2021 - 14:32 14:32
Antwoord aan  David

Je hebt volkomen gelijk. BNL heeft heel veel kansen gehad om zich in regel te stellen. Het kost natuurlijk heel veel geld, maar dit weet je toch op voorhand als je zulk een project start/overneemt. Ik vond BNL heel goed, prachtige jingles en goede presentatoren en bekende Vlamingen. Helaas begon het na een tijdje te verminderen en is het nooit meer goed gekomen. Hopelijk komt er een goed product in de plaats!

Peter
Peter
29 maart 2021 - 17:26 17:26
Antwoord aan  PVM

En laten we niet vergeten dat BNL net voor corona kwam gestart is. Er kon als het ware geen buffer gebouwd worden. Inkomsten uit reclame daalden bliksemsnel. Ook andere media hebben het moeilijk (gehad) het afgelopen jaar, anderen haalden er dan weer voordeel uit.

Don`t copy text!
22
0
Deel hier gerust uw gedachtenx