De eindjes van november Lokale Radiolandschap in binaire spanning

Leestijd: 4 minuten

Vlaams Minister van Media Sven Gatz stelde vorige week nog in de Commissie Media dat hij hoopt tegen eind november de laatste erkenningen voor kavels van lokale radio’s bekend te kunnen maken. Berekend kijkt iedereen nu uit naar de ministerraad van de Vlaamse Regering, morgen vrijdag 1 december. Vooral nà die ministerraad. 

Onderhandelen

Bij de laatste beoordelingen zitten meervoudige aanvragen van dezelfde rechtspersonen, het was de reden waarom ze op kavels als enige kandidaat nog niet werden erkend. In feite was er nog een tweede reden: de aanvrager mocht een voorkeur uitspreken voor een bepaald kavel. Om zo toch nog ‘lege’ kavels te voorkomen zou onderhandelen ideaal zijn, dat is echter bij decreet verboden. Het gonst van de geruchten dat er dezer dagen druk overleg zou zijn tussen de diensten van Media en bepaalde kandidaten. Zou. Er zijn geen effectieve bewijzen, nogal normaal in opgestarte procedures, betrokken omroepen zullen eveneens wel zwijgen tot de erkenningen definitief zijn. Als. 

Binaire spanning 

We flitsen even willekeurig door een paar kavels en de websites of sociale media van de aanvragers. Er is een tweeledige spanning te meten: angst voor het kwijtspelen van een erkenning, bij anderen een drang om nu al verder te doen in het officieel onbekende. Minister Gatz zal nogmaals een gevoelige knoop moeten doorhakken: (be)staan of (eruit) vallen. Een pijnlijke zaak voor wie nog een maand afscheid zal kunnen en moeten nemen. Een drukke eindejaarsperiode voor wie zo snel mogelijk zal willen uitzenden op de nieuwe frequentie(s). 

Op internet

Voor kavel 3 regent het bij ClubFM ook in Aalter/Eeklo/Maldegem pop rock hits op het internet, Wim Van Geert vreesde namens tegenkandidaat Radio Max in september, in het Nieuwsblad, dat ze na TOPradio misschien eveneens geen licentie zouden krijgen. Toch laat Radio Max sedert kort Dries Van den Bossche formeel zes regionale nieuwsbulletins per dag maken en wordt hij opgeleid tot presentator. 

Voor kavels 7 en 8 in Aarschot zijn RGR Oldies en Komilfoo stil op het internet, RGR reageert wel op een opmerking over slechte ontvangst op FM dat smartphone, iPad of computer geen grenzen hebben, en de beste geluidskwaliteit. Bij Stadsradio Aarschot flitsten we op sociale media van Gwendolyn Rutten in Antwerpen naar het nieuwe bordspel van Herman Verbruggen en Pascal Braeckman… via Antigoon.

De website van Radio Christina is toch in opmaak, op sociale media staat nog ‘Iedereen Beroemd’ en een bericht met de verwachting dat ze in oktober al hoopten verder te kunnen zetten. Steven Mostmans zat in een andere krant op zijn zolderkamer in onzekerheid voor Radio Frekwent, hij was ervan overtuigd te kunnen verlengen met zijn ploeg van medewerkers, doch met door de rechter verplichte mensen van een keten in de vzw zag hij dat anders. Naar verluidt heeft de omroep nu echter voor een verkeerde kavel aangevraagd. Tenslotte viert Radio Utopia zijn 37-jarig bestaan op 20 januari, hopelijk wordt dat geen afscheidsfeest.   

Rustig afwachten

Radio Media heeft in theorie al twee kavels binnen, voor twee andere zijn ook Gaveromroep en ClubFM Oudenaarde kandidaat. Radio Media is er gerust in, ze hebben onlangs een bericht op FB gepost met de mededeling dat daar binnenkort hun nieuwe frequenties te vinden zijn. Als ze de solodossiers halen hebben ze de maximum (2) erkenningen bereikt en anders is het te vroeg om zeker te zijn. 

In Gent kan het ‘kraken’, studentenradio Urgent en de Zelzaatse Radio Omroep zijn safe, verder speelt Stadsradio Roeland dikwijls mee, en zelfs Stadsradio Zottegem. ClubFM en Zen FM wachten ‘calm’ af, Radio Accent is met lokaal nieuws zeer bedrijvig, Radio Plus zet vooral de playlist per uur online en hun twee medewerkers. 

In de streek van Bilzen, Lanaken en Tongeren is een naar het Arcan-verleden verwijzende BOO eenmaal enige kandidaat en speelt voor een tweede kavel tegen Sport FM, reeds 35 jaar de lokale radio van Hoeselt en omstreken. BOO zette op 5 november al een nieuwe programmatie met gekende syndicated stemmen online. Sport FM Continu kondigt Eindejaarsradio aan via TuneIn, hopelijk één met een eind en een begin.  

Tenslotte hebben verschillende omroepen al zwaar geïnvesteerd in technische en praktische vernieuwingen, alhoewel de erkenningen nog niet bekend zijn gemaakt. Soms krijg je de indruk dat sommigen meer weten dan anderen. Dat moet ook de nagelbijtende en wachtende aanvragers opvallen, diegenen die vrijdag nog afwachten of ze erop of eronder gaan. 

Wat wordt het?

Het wordt alleszins een slagveld. Enkele omroepen gooiden uit onmacht, en na 37 jaar of zo, al de handdoek vooraf. In een competitieve geest en met gelijke kansen zou dat in die 37 jaar een natuurlijk proces, een evolutie zijn geweest. Nu is het een zoveelste rondje theorie, mathematische beoordeling. Het is als een F1-wedstrijd winnen of verliezen met een pitstop. Zelfs al heeft één van de aanvragers in Antwerpen de naam van een oorlogsgod, van wijsheid en van vele andere kunsten, toch moeten ook zij die pitstop vrijdag afwachten. De minister zal dan waarschijnlijk weer de vernieuwing en de toekomst van de winnaars loven, als hij de erkenningen zou mededelen. Wij wensen vandaag iedereen proficiat voor het verleden.

Bedankt, namens de luisteraars. 37 jaar lang.   

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Werd minister gedirigeerd vanuit Mechelen? Opvallende tussenkomsten van Bart Somers  Vorig jaar al waren er sterke geruchten dat er vanuit de stad Mechelen, of in de stad zelf, tussen zou zijn gekomen in de uiteindelijke erkenningen van omroepen. Onze redactie kree...
Het Radioblad: 22 maart (video) Te kort voor een lang verhaal, te interessant om weg te go... Lokale op komst voor Kampenhout/Keerbergen? Op een andere plaats in deze editie van RadioVisie leest u alles over een Antwerpse dj die voor ’t Stad een zender voor yuhcos wil st...
FM Miserable: U luistert toch ook (niet)? (video) FM-scan in het nieuwe frequentieplan A new FM is born  Op 21 april 2017, een klein jaar geleden, maakte Vlaams minister Sven Gatz trots de geboorte bekend van de nieuwe lokale radio in Vlaanderen. Er waren gee...
Het Radioblad: 19 maart (audio) Te kort voor een lang verhaal, te interessant om weg te go... Radioman Ghislain Carpels overleden Bruggeling Ghislain Carpels is op 78-jarige leeftijd overleden in het AZ Sint-Lucas. Hij presenteerde jarenlang het radioprogramma 'Achter d'...
Van Studio Brussel naar de studio’s van Bruzz (3) Brussel een BRUZZende stad? 'Over ons' Het kind moest een naam hebben. In Vlaanderen wordt BRU gebruikt voor Brussel, niet enkel als spuitwater of chef-kok, ook door Brussels Airport bvb. Dat tweede merk h...
Lokale radio, kneusje van de DAB+-klas? Persberichten VRRO en Sven Gatz (inclusief onderti... De lokale radiozenders in Vlaanderen, verenigd in de Vereniging Regionale Radio Omroepen (VRRO), voelen zich in de kou gezet door de Vlaamse regering. Die besliste vorige week om d...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Amptec
Broadcast Partners
Spotlight
Amptec

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *