fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

D-day en don’t day

Nieuwjaar vieren was in het radiolandschap anders aanhoren dan vorige jaren. Meestal waren er om middernacht knallende wensen van uw lokale radiovriend, met feestelijke muziek tot in de vroege uurtjes. Minister Gatz had daar dit jaar hoe dan ook een valse noot tussen gezet. 

Het kan niet ontkend worden dat er ook blijdschap was van omroepen die zich overwinnaars mogen noemen, overwinteraars is misschien een beter woord. Het was echter zeer de vraag of alles van een leien dakje zou lopen, dat dakje waarop figuurlijk de radio-antenne staat, en de ontvangst voor de luisteraars. 

You say goodbye

Klokslag middernacht moesten in principe alle omroepen hun uitzendingen staken op de huidige frequentie en dan overgaan naar de één of meerdere nieuwe frequenties. That’s it? Helemaal niet. Psychologisch speelde er heel wat mee. Omroepen zonder nieuwe erkenning moesten het jaar nog opwarmen, het nieuwe was echter zonder hen omdat ze moesten verdwijnen. Feeststemming in mineur. 

Eigenlijk was het meer een feest opwarmen voor iemand anders op die frequentie. De meeste omroepen waren meer bezig zijn met afscheid: van het jaar en van het radiolandschap. Daar zullen voor velen na meer dan twintig of zelfs dertig jaar, tranen bij zijn geweest. Oudjaar was daar een Laatste Avondmaal op de Radio.  

Silence is golden 

Er zijn omroepen die dezelfde frequentie behouden en er (eventueel) nog één mogen bij koppelen. Dat lijkt eenvoudig, het vergrote bereik zal echter op sommige plaatsen toch meteen, en op andere eerder in uitgesteld relais, gebeuren. Concreet: later dit jaar. Daardoor is er stilte gekomen op vele gekende FM locaties, een stilte die wel eens een tijdje zou kunnen duren. Silence FM. 

Bovendien verdwenen er lokale frequenties naar de nieuwe netwerkradio’s, zij verschenen echter niet allemaal stipt met het nieuwe jaar opnieuw. Hier en daar waren al berichten geweest van latere opstart, of een opstart in fases, dus weer later in het jaar. Dat is nu een silentium triplex op bepaalde frequenties, omdat de omroepvereniging dat zo wou. 

I say hello 

Op plaatsen waar nieuwe ‘eigenaars’ een frequentie overnamen, en dat ook doen vannacht, was het een verder zetten van een feest dat door de afscheid nemende omroepen was voorbereid. Op FM was dus een knaller te horen, na het Laatste Avondmaal van de voorgangers. Zoiets werd best fair en positief opgelost, plezant is natuurlijk wel anders, zelfs voor beide omroepen. 

Alle nieuw erkende lokale stations mochten eveneens vanaf middernacht ‘op antenne’, voor de meesten was dat zo. Er zijn er echter die een stappenplan doen, daar was vannacht geen vuurwerk, het komt er pas binnenkort aan, zoals dat heet. Dat werd een ‘hello’ met uitstel, het gaf weer minder feestgedruis op de lokale FM. 

Technisch 

Achter de schermen is in de feestmaand, én feestperiode’ hard gewerkt. Je kon gisteren niet op antenne om middernacht, of zelfs eraf, als dat niet was voorbereid. Los van studiovereisten en effectieve programma’s moest vooral de zendtechniek klaar zijn: het doorstralen van het signaal en het uitzenden via de antenne.  

Epiloog

Bijgevoegd een aantal actiefoto’s van de werken in Ham, uitgevoerd door GM-Production uit Balen. Zij plaatsten de afgelopen dagen op de mast in Ham naast de vier dipolen van Trendy FM ook drie extra dipolen voor Radio Lorali. Bovendien werden er enkele 5 gHz Wifi links geplaatst voor Trendy FM en Radio Benelux. We voegen een paar foto’s bij ter illustratie. 


TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
Broadcast Partners
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
‘Naast het verkorte dagboekoverzicht dat u van ons gewend bent en waarin we een aantal
Geen nieuwe nationale voetbaltempel en straks ook geen 'straffe' mediapoot meer in BXL? Omdat iedereen
‘De archieven van…’, krijgen er een ‘afdeling’ bij. Naast het verkorte dagboekoverzicht dat u van
U zal het verschil (waarschijnlijk) niet kunnen horen, maar wel zien Ook hier is er
Lang geleden was er eens een vrije zender in het West-Vlaamse Avelgem. Een afgescheurde groep
Radio Contact Egem zwijgt voor 2 maand Om precies 09:40 uur, vandaag 16 november, ging zonder enige
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen

5
Reageer op dit artikel

avatar
4 Aantal reacties
1 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
4 Personen die reageerden
DirkBjorn BiesmansDimitriPatrick Moedbeck Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Dirk
Gast
Dirk

Ook de beste wensen voor jou Patrick. Familieradio en club fm doen blijkbaar gewoon verder op FM en dit ook via nieuwe aangevraagde frequenties.
Ze hadden dus met hele hopen vergunningen over gans Vlaanderen aangevraagd via allemaal verschillende VZW’s met verschillende personen. Ze spelen het slim, juridisch zal dit wel mogen denk ik.
Ik hoor nu op heel veel frequenties Club FM en Familyradio. Familyradio zit nu in Gent op 105.7.
Topradio doet dit nog steeds niet, heel eigenaardig dat ze hun 104.5 (ZEN) daarvoor niet gebruiken.
Hun reclame inkomsten gingen in Gent volle bak blijven draaien hebben.

Bjorn Biesmans
Gast
Bjorn Biesmans

Familyradio zendt nog steeds uit in Gent op 105.7 zogezegd via de frequentie van radio Systeem. Clubfm is in Gent en omstreken nog steeds te ontvangen via verschillende frequenties zoals op de 106.4 in Gent, de 106.6 in Lochristi/Lokeren…

Dimitri
Gast
Dimitri

Op 106.6 zit er nog een Club maar weet niet van waar die komt

Dirk
Gast
Dirk

Weet iemand waarom Topradio in hun belangrijkste stad Gent niet meer op een andere FM frequentie uitkomt?
De eigenaar heeft met het nieuwe freqplan in het Gentse nu 106.8 , 107.7 en 104.5 met zelfs 1KW.

Familyradio en Club FM zitten nu wel terug massaal op FM met de frequenties die ze nu gekregen hebben.

Patrick Moedbeck
Gast
Patrick Moedbeck

Beste wensen Dirk, verklaar u nader. Ik lees dat Club FM en Family radio terug uitzenden op FM op andere frequenties in Gent?

Meer in Actueel
2017: Het jaar van de procedures (slot)

Het niet gesproken Radioblad op zondag

De crowdfunding TOPradio succesvol afgerond

Adam Curry wint Marconi Oeuvre Award

FM Switch: recente updates via Facebook

Frequentie-carroussel: van A(ntigoon) tot Z(oe)

Sluiten