fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Crisiscommunicatie à la Sven Gatz

RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. 

Wat zijn de gevolgen van de vernietiging van het frequentieplan?
Is getekend: Victor Olsen

“Niets aan de hand, alles komt goed, blijft u maar rustig uitzenden”. Als het van Mediaminister Sven Gatz afhangt, dan moet niemand in radioland, nou ja de meesten toch niet, zich zorgen maken. Dit is zo’n beetje het resumé nadat gisteren de Raad van State het frequentieplan van april 2017 naar de prullenbak verwees.

Meester Staelens die de Vlaamse Overheid vertegenwoordigde is het daar echter totaal niet mee eens. De raadsman schreef in zijn conclusies immers dat het frequentieplan schrappen er voor zou zorgen dat er een situatie van rechtsonzekerheid en illegaliteit zou ontstaan; ‘Punt 7 brengt de rechtszekerheid volledig in het gedrang en zou de weegschaal tussen rechtszekerheid en legaliteit volkomen verkeerdelijk laten doorslaan’ (sic). Verder blijven uitzenden gebeurt bijgevolg zonder rechtszekerheid of enige legale grond.

Wie heeft gelijk?

De grote vraag is dus wie van de twee gelijk heeft. Meester Staelens of Sven Gatz. Na de uitspraak van de Raad van State is er geen enkel wettelijk kader meer voor geen enkele commerciële radio in Vlaanderen. Maar dat de minister niet wil ingrijpen is niet onlogisch. Hij kan dat trouwens ook niet.

Dat is immers niet zijn bevoegdheid, maar die van de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM). Maar zal dat volledig onafhankelijke orgaan ingrijpen? De minister hoopt alvast dat het niet zal gebeuren. Omwille van de continuïteit in het actuele radiolandschap; commerciële belangen en een Vlaanderen waar enkel de publieke radio nog zou uitzenden.

De minister is uiteraard ook een politicus. De uitspraak van de RvS is heel duidelijk; de overheid heeft fouten gemaakt en hij is daarvoor politiek verantwoordelijk. De eerste les in crisis communicatie is dat ‘alle ellende het best in één enkele keer wordt meegedeeld’. Dan is het voor iedereen duidelijk waar hij of zij aan toe is en kan er een nieuwe start genomen worden. Want erg dan erger kan het nooit worden. Nu blijft de radiosector achter met het gevoel pas aan het begin te staan van nog meer slecht nieuws.

Er is nog meer mogelijk

Laten we vooral enkele zaken op een rij zetten. De overheid mag niet zomaar frequenties in de kast laten liggen. Dat geldt voor elk plekje dat technisch bruikbaar is en niet stoort. Dat zijn er in principe veel meer dan de inmiddels beruchte lijst van 26. Alleen als men technisch kan onderbouwen dat een frequentie onbruikbaar is, hoeft men die niet uit te geven.

Uiteraard kunnen belanghebbenden hierover procederen, maar verder dan een hoop technische onzin op papier, komt men meestal niet. Ook de Raad van State kan een technisch expert aanstellen. De grote zoektocht naar vrije frequenties kan starten. We hebben uit de aanpak van buitenlandse frequentieverdelingen geleerd dat er nog veel meer mogelijk is dan er vandaag wordt voorzien in het Vlaamse FM-plan van april 2017.

De coördinatie die moet gebeuren is geen reden tot niet aanbesteden. Coördineren duurt trouwens slechts drie maanden. We vernemen uit het veld dat er technici bezig zijn met het opstellen van lijsten van goed bruikbare frequenties.

Uiteraard zal de overheid gevraagd worden om ook deze in gebruik te nemen. De kans dat ze onbenut zullen blijven is dit keer zo goed als onbestaande.

Vallende domino-steentjes?

Verder heeft de uitspraak van de RvS ook gevolgen voor de lopende procedures waarin bepaalde erkenningen worden betwist. Die werden immers uitgegeven op basis van een nu… niet meer bestaand frequentieplan. Dit zal ongetwijfeld een domino-effect hebben op de erkenningen die momenteel nog onder de rechter zijn. Een herstelbesluit zoals aangekondigd door minister Gatz, gaat alleen op voor de erkenningen die niet betwist worden.

De grote vraag blijft nu welke keuze de Administratie Media gaat maken. Kiest men voor de noodoplossing, dan zal ook die worden aangevochten met heel veel kans op een nieuwe blamage bij de Raad van State. Of wordt het huidige debacle aangegrepen om de problemen van de sector werkelijk op te lossen? Voorlopig ziet het er echter naar uit dat er zal gekozen worden voor optie 1.

In de komende weken krijgen we daar ongetwijfeld meer duidelijkheid over. Wel duidelijk is dat de grote nationale spelers opgelucht kunnen ademhalen. De echte slachtoffers vallen niet bij hen. Nooit eigenlijk…

° Let ook vooral eens op paragraaf  7  ‘Opmerkingen’, op pagina 3′ in deze pdf-file: ZV Heist-op-den-Berg 106_8 040507.

 


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 808: Victoria, TuneIn, BIA Advisory

• Halse weerman voorspelt ook het Eurovisiesongfestival bij Victoria • Nederlandse NPO roept TuneIn tot Lees verder

Blad 807: lokale streams, Tomorrowland, Ultimas

• Voor wie er anders verloren in loopt: een update van alle Vlaamse lokale streams Lees verder

Blad 805: ZRO, Radio 2, Femotion Radio

• Ook in het Meetjesland ontdekken ze dat radio's kunnen streamen • Een EuroSongFestioval Top Lees verder

Stadsradio Halle: Vermeulen en Vanhassel bij ‘Baert & Braillard’

De Eurosongfestivalkoorts laait weer in alle hevigheid op. Na het corona-oponthoud van vorig jaar maakt Lees verder

Nieuwe studio voor Radio Ninove

Sinds maart kan men in Groot-Ninove luisteren naar Radio Ninove (95.0 FM). De klemtoon ligt Lees verder

Het is vandaag 6 mei… 1984 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Blad 798: Aspe, Bingo en Vanden Borre

• Vier jaar voor Aspe's Van In op tv kwam, zat die eerst al op Lees verder

Blad 797: Totaal, One World Radio, Jetje van Radio Oranje (audio)

• Radio Totaal ging voor een totale make-over • Tomorrowland One World Radio tijdelijk twee Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Dimitri
Dimitri
29 oktober 2018 - 17:21 17:21

Men kan ook schuiven met bestaande frequenties als men Joe in Dendermonde zou coördineren naar 91.4 waar ze ook al vanuit Kasterlee uitzenden kan hier zo een lokale starten op 92.2

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Kolder en Klodder – 47 (video)

FamilyRadio wordt meer Familie Radio

Het Avondblad van 28 oktober

Sluiten