RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Coup de théâtre: BRUZZ krijgt nogmaals erkenning

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De beslissing ondermijnt de zitting van de Raad van State vandaag 

Even het geheugen opfrissen

Zoals we eerder al berichtten in het artikel ‘Raakt BRUZZ zijn erkenning toch nog kwijt?’ diende de vzw Alfa Noord twee jaar geleden een klacht in tegen de aanwijzing van BRUZZ als lokale omroep in het Brusselse. Alfa Noord is de vzw achter de vroegere uitzendingen van TOPradio in het Brusselse. Hun raadsman pleitte toen ‘dat een overheid niet zomaar een private organisatie kan erkennen als radio-omroep, noch een frequentie kan toewijzen zonder een openbare aanbesteding’. 

De zaak werd – na een lange stilte – behandeld op 20 mei 2019, in dat arrest stond een negatief advies van de auditeur. De overheid probeerde via een studie van de groep SMIT (Studies on Media, Innovation and Technology) van de VUB nog wel aan te tonen dat de vzw Vlaams-Brusselse Media de ‘beste’ kandidaat zou zijn van een aantal opgesomde ‘kandidaten’, die zich echter formeel geen kandidaat hadden gesteld. 

Zonder voorwerp

Het arrest van de Raad van State van 20 mei 2019 verwees er onder andere duidelijk naar dat er ‘geen voorafgaandelijk onderzoek’ was gebeurd, en dat ‘een vergelijking, de criteria daarvoor, een voorwaarde van nauwe samenwerking’ niet duidelijk waren of ontbraken. De VUB-studie had trouwens zelf ook gesteld dat andere organisaties zo’n samenwerking zouden moeten kunnen opzetten. 

Het was dan uitkijken naar een volgende behandeling door de Raad van State, die staat vandaag op de agenda, om 10:00 uur in de IX kamer. Die stónd op de agenda vandaag, want ondertussen zijn er door minister van media Benjamin Dalle blijkbaar weer ingrepen gedaan, die van deze zaak nogmaals een zaak zonder voorwerp maken. Dergelijke tussenkomsten waren al bekend van zijn voorganger Sven Gatz. Benjamin Dalle tapt blijkbaar uit hetzelfde vaatje voor BRUZZ.  

Beslissingen in stilte

Op 3 december 2019 trok minister Dalle het ministerieel besluit van 1 december 2017, over ‘de aanwijzing van de vzw Vlaams-Brusselse Media als lokale omroeporganisatie in het tweetalig gebied Brussel-Hoofdstad’ en de ter beschikking gestelde frequentie (98.8 MHz) in, mét verwijzing naar het advies van de auditeur bij de Raad van State. Op dezelfde dag werd BRUZZ opnieuw erkend, binnen het frequentieplan van 29 maart 2019. 

Door deze besluiten is niet enkel de basis van het arrest van de Raad van State in mei weggehaald, door de nieuwe erkenning is de vandaag geplande zaak ook zonder inhoud. De overheid kiest er blijkbaar voor om de uitspraak niet af te wachten, wat doet vermoeden dat men een vernietigende beslissing vreesde. Dat is vreemd, want BRUZZ zou normaal een open en/of nieuwe aanbesteding gemakkelijk winnen. 

Kan/mag de overheid één omroep aanwijzen? 

De beslissingen van 3 december zijn behoorlijk stil gehouden, ze houden ook ‘risico’s’ in: vanaf die datum kan iedereen met een vermeend belang in deze zaak, binnen zestig dagen vernietiging van de erkenning (van 3 december) van BRUZZ vragen bij de Raad van State. Minister Dalle stelt in zijn besluit wel dat ‘de inhoudelijke omstandigheden en grondslagen niet zouden gewijzigd zijn’, duidelijk is deze zaak alleszins niet. 

Kan/mag de Vlaamse overheid zomaar een private, lokale, omroep aanwijzen om uit te zenden op één van de betere frequenties in het land, zo niet zelfs de beste? Zou dat zelfs kunnen/mogen mét een speciale taak namens die overheid? De Vlaamse regering (minister Dalle) onderbouwt dit besluit met ‘een culturele functie voor de Vlaamse minderheid’, zo’n functie zouden anderen desnoods ook kunnen invullen.  

Nieuwe procedures? 

Bovendien is er het feit van de subsidiëring van BRUZZ. De omroeporganisatie vzw Vlaams-Brusselse Media kreeg onlangs wel een knip van 336.000 euro in hun subsidiebudget, uitgaande van een cijfer, dat circuleert, en dat om en bij de 6.185.000 euro zou zijn, blijft er toch nog redelijk veel subsidie over. Heel veel zelfs, als men weet dat ook die toewijzing aan de vzw gebeurde zonder open inschrijving.  

Volgens de Europese norm moeten ook nieuwe initiatieven een kans krijgen. Behalve een aantal fictieve ‘kandidaatstellingen’ in een ‘onderzoek’ van de VUB, is er voor deze overheidsopdracht effectief geen enkele nieuwe kans geweest. Als iedereen zich er bij neerlegt, ook de procederende vzw Alfa Noord, wordt het besluit van 3 december 2019 over BRUZZ definitief. Behalve voor de subsidies, die zijn altijd aan te vechten, en waarschijnlijk is zo’n procedure zelfs niet kansloos. (Victor Olsen)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Wat nu met Bruzz radio?

BRUZZ, Vlaams baken in de hoofdstad, ook op radiogebied (98.8 FM), moet het straks met Lees verder

Ook BRUZZ getroffen door Vlaamse besparingsronde

Slecht nieuws voor BRUZZ. De Vlaams-Brusselse mediagroep zal in 2019 zes procent minder subsidie van Lees verder

Raakt BRUZZ zijn erkenning toch nog kwijt?

Bestuursrechtspraak fluit Gatz opvallend terug Even het geheugen opfrissen Twee jaar geleden diende de vzw Lees verder

BRUZZ: het beeld bij het geluid

Vorige week hebt u in een driedelige reportage (hernieuwd) kennis kunnen maken met de hoofdstedelijke Lees verder

De Bruzz-ende hoofdstad

De laatste weken werd heftig gediscussieerd over de toekomst van BRUZZ na 31 december. BRUZZ Lees verder

Van Studio Brussel naar de studio’s van Bruzz (1)

De naam van de hoofdstad Onze hoofdstad kan in haar profiel voor relatie misschien beter Lees verder

Van Studio Brussel naar de studio’s van Bruzz (2)

De verrijzenis van Flagey  In 2003 mocht de universiteitsradio FM Brussel een stadszender voor Brussel Lees verder

Van Studio Brussel naar de studio’s van Bruzz (3)

'Over ons' Het kind moest een naam hebben. In Vlaanderen wordt BRU gebruikt voor Brussel, Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
16 december 2019 - 09:17 09:17

Bruzz is altijd al in naam om de Vlaamse entiteit in Brussel te bewaren, een zender geweest beschermd door bepaalde politici o.a Bert Anciaux en recenter Sven Gatz , waarbij zij door de toegestane subsidies die ze ontvingen het boeltje draaiende kunnen houden alhoewel hun personeelsbestand de laatste jaren is ingekrompen!
Vele Vlaamse zenders zijn er in Brussel niet te vinden, want de meeste frequenties zijn ingepalmd door Franse ketens (NRJ,Nostalgie,Fun) of Arabische stations……..

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x