RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Corona schudt luistercijfers door elkaar in de VS

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De Coronacrisis heeft voor een slagveld gezorgd bij de Amerikaanse luistercijfers. Bijna alle radiostations zagen hun weekbereik instorten waardoor de rangen en standen flink door elkaar geschud zijn. Hierdoor hebben zowel New York City als Los Angeles een nieuwe nummer 1.

Covid-19 sloeg de afgelopen maanden keihard toe in de Verenigde Staten. President Trump kondigde de noodtoestand af en miljoenen Amerikanen verloren hun baan. Het aantal doden is inmiddels het hoogste ter wereld. De crisis had een bijzonder grote impact op de luistercijfers, zo blijkt uit het de meest recente resultaten van Nielsen Audio.

Hoofdoorzaak is het feit dat radio in de Verenigde Staten het meest in de auto en op het werk beluisterd wordt. Door de lockdown waren er nauwelijks nog verplaatsingen. De meeste bedrijven, kantoren, shopping centra en theaters bleven dicht. Activiteiten buitenshuis werden geschrapt, sportevenementen afgelast.

Lite onttroond in NYC

In New York City is popzender 106.7 Lite FM (WLTW) niet langer de nummer 1. Het marktaandeel daalde met 0,6% naar 6,1%. Het weekbereik ging 48% achteruit, het aantal wekelijkse luisteraars daalde tot net geen twee miljoen. Ten opzichte van februari is dit zelfs meer dan een halvering. In de Big Apple is nu het Spaanstalige Mega 97.9 (WSKQ) het populairst. Met een stijging van 1,2% komt de zender op 7,7% uit. Wel daalde het weekbereik met 34% naar 1,34 miljoen. Maar doordat de luisteraars van Mega langer luisterden, nam het marktaandeel toch toe.

In tijden van crisis willen mensen zo goed mogelijk geïnformeerd blijven. Niet onlogisch dus dat nieuwszender 1010 WINS z’n opmars verder zette. Het station steeg 1,0% tot 5,7%, wat goed is voor plekje drie. Al is het weekbereik eveneens afgenomen. Ook de publieke nieuwsomroep WNYC 93.9 deed goede zaken. Het marktaandeel nam toe met 1,1% tot 5,1% en dat was goed voor een zesde plaats.

Top 40 format in zwaar weer

Op vier staan de classic rockzender Q104.3 (WAXQ) en de classic hitzender (W)CBS FM 101.1. Q steeg met 1,3% naar 5,3%, terwijl CBS daalde met 0,9% en de winst van vorige meting als sneeuw voor de zon verdween. Bovendien verloor CBS in april een miljoen luisteraars. Ook Z100 (WHTZ) kreeg weer een flinke klap en is gezakt naar acht. Het marktaandeel daalde met 0,6% naar 3,6%. De laagste plek en cijfers sinds 1997. Het hitstation heeft meestal een hoog weekbereik, maar dit is in twee maanden gehalveerd. Hitzenders (CHR) hebben bijna altijd een korte gemiddelde luistertijd.

KFI terug aan kop in Los Angeles

In Los Angeles heeft talkradio KFI AM640 op een spectaculaire wijze de koppositie ingenomen. Het marktaandeel steeg met 1,3% naar 5,5%. Het is voor het eerst sinds maart 2012 dat KFI weer het best beluisterd werd. Vorige meting stond het station nog op plaats vijf. K-Earth 101 (KRTH) wist de schade te beperken en scoort voor de derde maand op een rij 5,2% marktaandeel, wat dit keer goed is voor de tweede plaats. Wel daalde het weekbereik met 35% naar 1,6 miljoen.

KOST 103.5 kreeg opnieuw een dreun te verwerken. Het marktaandeel ging met 0,6% achteruit tot 4,5%, terwijl het weekbereik met bijna 900.000 luisteraars afnam, tot 1,47 miljoen. Daarnaast moet men de derde plek delen met de urban popzender 94.7 The Wave (KTWV). Het Spaanstalige K-Love 107.5 (KLVE) sluit aan op de vijfde plaats met 4,2%.

Grote afwezige in de top 5 is 104.3 My FM (KBIG). Het marktaandeel van de popzender zakte tot 4,1%, terwijl het weekbereik met 40% afnam. Zusterstation KIIS FM verloor eveneens meer terrein. Het marktaandeel daalde met 0,9% naar 3,0%, het laagste sinds 1981. Het weekbereik kwam uit op 40%. Hierdoor is KIIS uit de top 10 verdrongen.

Trends

Door de coronacrisis hebben vooral de AC, Hot AC en CHR-stations het moeilijk. In veel radiomarkten waren zij de grote verliezers. Classic Rock, Spaanstalige formats, R&B en klassiek daarentegen deden juist goede zaken.Toch lijkt er een kentering op komst. Het New Yorkse radionetwerk Westwood One meldt inmiddels dat de aantrekkingskracht van het medium weer toeneemt. Het dieptepunt lag in de eerste en tweede week van april, toen 33% minder geluisterd werd ten opzichte van de laatste week voor de coronacrisis (week 2 van maart). Inmiddels is nog maar 18% minder. (radio.nl)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx