RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Company Radio: eigen radio op de bedrijfsvloer floreert

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Ooit al gehoord van Radio Komplimang? NIPRO radio? TOPgeMERKt Radio? Radio DAF? Wasserman after hours Radio? BAT Radio? We kunnen zo nog even doorgaan, maar laat ons tot de essentie komen: het zijn allemaal (redelijk recente) Vlaamse voorbeelden van ‘Company Radio’.

De formule heeft – dankzij of ondanks corona, wie zal het zeggen? – ook bij ons in Vlaanderen een hoge vlucht genomen. Grote en middelgrote bedrijven die graag inzetten op teambuilding zijn er dol op, reclame- en evenementenbureaus hebben er een gat in de markt gevonden.

Zo pakte IKEA België eind maart uit met Radio Komplimang, een interne radiomarathon van drie dagen, in twee talen: een Vlaamse en een Waalse radiomarathon. Alles draaide rond een simpel concept: geef je collega een compliment en plaat. Met de hulp van influencer Flo Windey werd een video-enquête afgenomen in drie talen – Nederlands, Frans en Engels – kwestie van alle 4.300 medewerkers met diverse achtergronden te bereiken.

Na drie weken platen en complimenten verzamelen, boetseerde DIFT Media alles tot drie dagen Radio Komplimang, telkens te horen in elke IKEA van België van 7 tot 19 uur. Aan de Vlaamse kant hoorde je elke dag onder andere Heidi Van Thielen en Tom De Cock. Wallonië kon dan weer genieten van David Antoine en Adrien Devyver.

Van ‘s ochtends tot ‘s avonds regende het complimenten, positieve vibes, pakkende verhalen en vooral verbondenheid. Er waren ook spelletjes als ‘Herken jij dit geluid uit IKEA’ en ‘Raad De Letterlijke Vertaling Van Dit Zweedse IKEA-Product’. Dat waren niet echt de namen van die spelletjes, maar het is simpeler om het zo uit te leggen. Elke winnaar kreeg een IKEA-waardebon t.w.v. 50 euro.

“Het eindresultaat was overweldigend. We werden overspoeld door meer dan 1500 complimenten en platen. Radio Komplimang was een verpletterend succes en hopelijk was dit slechts de eerste editie”, aldus DIFT Media.

Verschillende evenementenbureaus hebben zich intussen op deze nieuwe ‘bedrijfsradiomarkt’ gestort. We vermelden onder meer Company Radio, een dochter van Escape Events, en op logistiek vlak is ook MCE Outside erg bedrijvig in dit domein.

Al zijn het veelal de marketingagentschappen en de zogenaamde ‘storytellers’ die de formule aan de man/vrouw brengen bij de bedrijven. Zij hebben meestal de visitekaartjes op zak van de BV’s die zich graag laten inhuren voor dergelijke opdrachten.

In PUB lazen we een tijdje geleden over radioshows bij NN Insurance Belgium en Bacardi Europe. Bij die laatste volgden Bacardi-medewerkers van over de hele wereld massaal de uitzendingen. De mobiele radiostudio wordt telkens in een corporate branding gestoken en de uitzendingen gebeuren live vanop kantoor.

“Wij creëren een radioshow voor en door de medewerkers van het bedrijf, met verschillende formats en muziek naar keuze”, aldus Dirk Wouters van Wasserman Benelux (voorheen BORiS Agency) in PUB. “De collega’s kiezen de platen. Zo staat iedereen in contact met elkaar, op de werkvloer én thuis. Het is de eigen bedrijfsradio ‘on air’ met professionele radiopresentatoren. We streamen alles gedurende een 4u durende show met beeld en klank. Mensen kunnen inbellen met vragen en deelnemen aan interactieve wedstrijden. Vliegende reporters gaan op pad. Collega’s komen met de companyband live een nummer spelen. De directeur krijgt een diepgaand interview voorgeschoteld. Een top 50 verzamelt de populairste verzoeknummers. Alles kan. Dit is radio noodgedwongen door corona een beetje heruitgevonden, helemaal ‘op maat van’ en live te volgen via een eenvoudige link. Er wordt dan ook wel beeld gestreamd, het is toch het luisteren op zich dat de nostalgische magie van radio weer helemaal naar boven brengt.”


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Soulshow: Afscheid was ‘Maatwerk’ (audio)

Wie gisterenavond zat te wachten op een nieuwe aflevering van Ferry Maat’s de Soulshow, moest Lees verder

Luisterrapport: de come back van de Zwart

Opvallend nieuws van NPO Radio 5 voor de senioren. Vanwege het nakende afscheid van icoon Lees verder

De start van Story (audio)

Nog net voor de jaarwissel, even terug naar een andere maand januari. Die uit 1974. Lees verder

Frankrijk: hoe één Egyptische zangeres NRJ redde (video)

Belpop Bonanza achterna, is dit één van de minst bekende en zelfs meest onderschatte gebeurtenissen Lees verder

Peter Van de Veire neemt afscheid van MNM

Peter Van de Veire kondigde deze ochtend - donderdag 2 december - aan dat hij Lees verder

POTZ is er aan begonnen

Sinds dinsdagavond is Vlaanderen alweer een radiostation rijker via DAB+. Met POTZ wordt de digitale Lees verder

Stan Haag ‘voor eeuwig op wacht’ (véél audio)

Vandaag is het alweer twintig jaar geleden dat Stan Haag, radiolegende in Nederland én Vlaanderen, Lees verder

Nieuwe Caroline-zender heeft een Nederlandse geschiedenis

Er komt wat meer duidelijkheid over de herkomst van de nieuwe (tweedehands)zender van Radio Caroline, Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx