Communautair aspect van het frequentiebeleid Franstalige storingen voor onbepaalde tijd geaccepteerd

Leestijd: 4 minuten

U kunt zich de foto met de gulle glimlach van minister van media Sven Gatz en zijn Franstalige collega Jean-Claude Marcourt van eind vorig jaar nog wel herinneren. Een fotomoment, een politiek fotomoment. Goed voor de pers en het eigen imago. Verder kijken is meestal de boodschap. Aanleiding van de foto was het feit dat, na lange technische onderhandelingen tussen de Vlaamse en de Franse Gemeenschap, de twee ministers een eerste akkoord hadden afgesloten over de radiofrequenties in ons land. 

Maar zal de bekrachtiging van deze overeenkomst ook een hamerstuk worden in het Vlaams Parlement? Laat de NV-A met Vlaams Minister-President Geert Bourgeois aan het roer van de Vlaamse regering dit passeren? Het falende frequentiebeleid heeft al meer dan 25 jaar een gedeeltelijk communautaire oorsprong. Hij kent dit probleem nog uit zijn tijd als mediaminister. En de NV-A is toch een partij die het communautaire hoog in het vaandel heeft staan. Hun volksvertegenwoordiger Wilfried Van Daele stelt inmiddels vragen over deze problematiek. Maar laten we eerst  ‘de overeenkomst’ wat beter bestuderen. Wat valt op?

Dat er eindelijk een planningsnorm is voor het vinden van nieuwe frequenties. Of er ook de politieke wil is om naar nieuwe frequenties te zoeken is een heel andere zaak. Maar in theorie kan men vandaag al een restfrequentie voor bvb Radio Pros in Haaltert uitrekenen. Een aantal Waalse kanonnen krijgt definitieve rechten. RTL mag met maar liefst 20.000 Watt vanuit Brussel richting Vlaanderen uitzenden. Dit heeft een enorm verlies van frequentieruimte in Vlaanderen als gevolg. Alle communautaire frequentieproblemen worden voorlopig ‘bevroren’. Wat dit inhoudt weten we eigenlijk al sinds midden jaren 90. Onderaan dit artikel vindt u enkele links die aantonen dat deze problemen al heel lang bestaan. Er zijn tientallen stukken beschikbaar maar we beperken ons tot minimaal één link per minister. Al die tijd hebben àlle ministers van media verklaard dat het allemaal op termijn in orde zou komen. Maar hun dossiers bewogen geen millimeter.

De Franstalige zenders krijgen tot nader order de kans om de Vlaamse omroepen te storen. Dit wordt nu voor onbepaalde tijd vastgelegd. We maken het graag extra duidelijk. Om het eenvoudig te houden focussen we op storingen vanuit Brussel die de lokale radio’s in Vlaanderen treffen. Er zijn veel meer Waalse hoogvermogen zenders tegen de taalgrens. ‘Voorlopig’ mag het volgende rijtje in de bovenband met 2.000 Watt uitzenden. Daarmee is op geen enkele manier rekening gehouden in het Vlaamse frequentieplan; Brussel 104.3, Brussel 104.7, Brussel 105.4, Brussel 106.1, Brussel 106.8, Brussel 107.2 MHz. Hierdoor vallen in Vlaanderen tal van slachtoffers. Hun zendgebied wordt sterk gereduceerd. Ze kunnen geen klacht indienen en zijn wettelijk niet meer beschermd tegen deze storingen.

 • 104.2 Antwerpen (HIT FM)
  104.2 Leuven (S-Radio)
  104.6 Antwerpen (S-Radio) 
  104.8 Mechelen (HIT FM)
  105.3 Londerzeel
  105.3 Nijlen
  105.3 VBRO Leuven/Bierbeek
  105.4 Antwerpen
  105.4 Sint Lievens Houtem
  105.4 WFM Westerlo
  105.5 Stadsradio Mechelen
  105.5 Pajot1 Roosdaal
  105.5 Sinaai/Sint Niklaas
  106.0 Scorpio Leuven
  106.1 Accent Wetteren
  106.1 Christina Heist op den berg
  106.1 Radio Beverland Beveren
  106.2 Radio Reflex Mechelen
  106.2 MIG Ninove
  106.7 Herent/leuven
  106.7 Stadsradio Aalst
  106.7 Centraal Antwerpen
  106.8 Seventy Seven Sint Niklaas
  106.8 Oldiesradio RGR Wiekevorst
  106.9 Reflex Boom
  106.9 Sint Maria Lierde
  106.9 Komilfoo Aarschot
  107.1 Pajot1 Affligem
  107.1 Sint-Joris-Weert
  107.1 Oldiesradio RGR Nijlen
  107.2 Stadsradio Bazel
  107.2 Sint-Lievens-Houtem
  107.2 Christina Begijnendijk
  107.3 Lubbeek

Wat kan de sector zelf doen?

Misschien moet er eens gevraagd worden aan de VRM om de invloed van deze zenders middels een technisch onderzoek in kaart te brengen. Ze deden dit eerder om aan te tonen dat de VRT geen dubbele dekking heeft in Vlaanderen. Het rapport vindt u hier. Technisch is dit zeker haalbaar. Maar wat kan de sector doen om deze problemen te voorkomen?

De radiostations die slachtoffer gaan worden van deze overeenkomst kunnen hun lokale parlementariër aanspreken om ervoor te zorgen dat het bekrachtigen geen hamerstuk wordt. Mocht dit niet lukken dan is er nog de stap naar de rechtbank. Je kunt niet illegale storingen vastleggen in een overeenkomst. De zenders die wel en geen storingen ondervinden worden dan niet op gelijke voet behandeld.

We horen nu al geluiden in de sector dat men een gang naar het Grondwettelijk Hof overweegt. Dat laatste zou door de politiek voorkomen moeten worden. Na zes mediaministers en bijna drie decennia kan men dit Belgische probleem toch niet onopgelost laten. De digitale switch over, gaat zeker tien jaar in beslag nemen. En mogelijk komt er zelfs geen DAB+ voor lokale radio.

Sven Gatz
De Morgen: Franstalige radio’s blijven Vlaamse storen

Geert Bourgeois
Het Nieuwsblad: Franstaligen lappen radio-akkoord aan hun laars
Vlaams Parlement: Vragen om uitleg aan Geert Bourgeois

Ingrid Lieten
Het Laatste Nieuws: Vlaanderen naar de RvS tegen 13 nieuwe Franstalige frequenties in Bussel

Marino Keulen
Vlaams Parlement: Vragen om uitleg aan Marino Keulen

Dirk van Mechelen
Vlaams Parlement: Vragen om uitleg aan Dirk Van Mechelen (1)
Vlaams Parlement: Vragen om uitleg aan Dirk Van Mechelen (2)

Eric Van Rompuy
Vlaams Parlement: Vragen om uitleg aan Eric Van Ropuy

Deel dit artikel
Belgian Radio Day
Spotlight
Amptec
Amptec
TVV Sound
Broadcast Partners

2 gedachten over “Communautair aspect van het frequentiebeleid

 • vr 12 jan 2018 om 12:45
  Permalink

  In uw lijstje ontbreekt ook 107.5Mhz (ooit toebehorend aan de Ternatse Regionale Omroep die door de storingen financiëel gewurgd werd). Deze frequentie is helaas opnieuw toegewezen.

  Serge De Maseneer
  Voormalig station manager Ternatse Regionale Omroep

  Beantwoorden
 • vr 12 jan 2018 om 22:39
  Permalink

  Beetje harder blazen dat maar. Oog om oog, tand om tand. Komt BIPT zet hem wettelijk en laat ze dan maar eens controleren dat je “bijna de wijk niet uitkomt”. Vrijheidsbeginselen worden geschonden. Laat de sector even massaal aan één touw trekken en gerechtelijke stappen ondernemen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *