RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Commissie Media: vragen over vergunningen Qmusic, Joe en Nostalgie

In de commissie Media van het Vlaams Parlement ondervroeg volksvertegenwoordiger Filip Brusselmans (VB, foto boven) gisteren mediaminister Benjamin Dalle (CD&V) over de stand van zaken rond de landelijke FM-vergunningen van de commerciële radio’s (Qmusic, Joe, Nostalgie).

Zoals bekend vervallen de erkenningen eind 2021, nadat ze eind 2017 opnieuw voor vier jaar werden verlengd, zonder dat eerst een nieuwe erkenningsronde werd gehouden. De erkenningen van Qmusic en Joe zullen dan al 20 jaar oud zijn, hoewel ze volgens het mediadecreet in principe slechts negen jaar geldig zouden mogen zijn. Op de vraag van Brusselmans welke vorm van procedure zal gevolgd worden hield de minister zich op de vlakte.

“Ik ben momenteel met de administratie en met de stakeholders de verschillende pistes aan het bekijken om de erkenningen en zendvergunningen vanaf 1 januari 2022 te doen ingaan”, aldus Dalle. “Ik kan u daar nog geen voorafname op geven. U kent de verschillende mogelijkheden ter zake: first come first served, beauty contest, veiling of verlenging. De vorige erkenningsprocedure verliep eerst via een beauty contest en nadien via verlengingen. Zodra ik hierover duidelijkheid heb, zal ik hier natuurlijk de nodige toelichting geven en ook de radiosector informeren.”

Brusselmans wees de minister daarna op de tijdslijn – zo’n zeventien maanden – die nodig is om een erkenningsronde te organiseren, wat betekent dat de minister de voorbereidingen zeker voor het zomerreces moet afronden. Aansluitend lieten volksvertegenwoordigers Katia Segers (sp.a) en Karin Brouwers (CD&V) verstaan dat een nieuwe verlenging geen optie kan zijn.

Opnieuw danste Dalle wat om de hete brij heen. “Onze ultieme deadline is 1 januari 2022 en om dat te realiseren moeten we effectief tijdig starten. We plannen ook wel om daar dit voorjaar vooruitgang in te boeken. Ik denk dat dat een pertinent punt is”.

“De verschillende pistes die ik heb opgesomd, zijn op zich de theoretische mogelijkheden. Ik denk dat we die allemaal grondig moeten bekijken, natuurlijk ook wel wetende dat het Mediadecreet het principe van een beauty contest volgt en dat we moeten bekijken hoe dat verder wordt uitgevoerd. We zullen wel alle pistes bekijken om dat op een grondige manier aan te pakken.”

De volledige tussenkomsten zijn hier te herlezen en te herbekijken.


Amptec
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Boonen Jean-marie
Boonen Jean-marie
14 februari 2020 - 16:13 16:13

Als ze de vergunningen maar intrekken van alle 3! Heeft toch geen meerwaarde in het radio landschap

Dimitri
Dimitri
14 februari 2020 - 18:20 18:20
Antwoord aan  Boonen Jean-marie

Ik denk dat dit vooral de taak is van de VRT om met een Vlaamse versie van NPO Radio 2 of Classic 21 te komen.

Peter
Peter
15 februari 2020 - 22:33 22:33
Antwoord aan  Boonen Jean-marie

Ik vind Joe een heel goeie zender en heeft voor mij absoluut meerwaarde. Als je er niet naar wil luisteren, dan doe je dat gewoon niet, maar misschien vinden andere mensen het wel fijn.

Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx