Katia Segers haalt knelpunten digitalisering radio aan
Kleine spelers in de Stuurgroep
Tijdens de ochtendvergadering van de Commissie Media, morgen donderdag 4 april 2019 (10:00 uur) stelt commissielid Katia Segers een nieuwe vraag aan Vlaams mediaminister Sven Gatz. Op de agenda staat dit vermeld als ‘(983) vraag om uitleg over digitalisering radio’.
De volledige vraag is te lezen in deze pdf. We lichten enkel een paar opvallende kenmerken toe. Zo dringt Katia Segers er (opnieuw) op aan om ook kleinere spelers bij de stuurgroep Digital Radio Vlaanderen te betrekken. Op dit ogenblik – en ondanks herhaald aandringen van ook anderen – zijn dat enkel de grote spelers.
Regionaal is niet nationaal
Commissielid Segers informeert ook opnieuw naar de mogelijkheid om kanaal 10 open te stellen voor regionale DAB+. Voorlopig kunnen lokale spelers enkel nationaal uitzenden op DAB+. Het kunnen er zelfs maximaal 12 zijn, dat is niet zoveel in verhouding tot de 130 erkende lokale radio’s, in totaal.
Het (bijna) verplichten om een lokale radio nationaal te doen uitzenden zou vergelijkbaar kunnen zijn met een regionale krant verplichten om nationaal te verdelen, met een oplage van een paar honderdduizend exemplaren. Dat is natuurlijk geen oplossing voor de lokale sector.
Rechtszaak over ‘uitsluiting’
Het is te betreuren dat vooral de oppositie geïnteresseerd is in deze materie. Minister Sven Gatz houdt het van bij de aanvang op ‘Misschien kunnen ze op FM blijven uitzenden?’, of ‘Is het internet geen alternatief?’, en ‘Kunnen ze het wel betalen?’. Dat schept weinig verwachting, eerder het gevoel dat er pas actie zal komen in de volgende legislatuur.
Er loopt trouwens nog een rechtszaak hierover, een aantal lokale omroepen zijn een procedure gestart, omdat ervoor geopteerd is om die lokale sector voorlopig uit DAB+ te houden. In die zaak wordt dit jaar een uitspraak verwacht, en het zou altijd kunnen dat de rechter een uitsluiting van een deel van de sector als onrechtmatig zou beoordelen.
Achterstand in digitalisering
Het bouwt alleszins een handicap in: voor de lokale radiosector ontstaat er een achterstand in digitalisering, die mogelijk zelfs de aansluiting met de digitale toekomst verhindert, of onmogelijk maakt. Het zou toch ook ongehoord zijn als regionale televisie in zwart-wit zou moeten uitzenden, terwijl nationale televisie in kleur zou mogen gaan?
Wie morgen de behandeling in de commissie live wil volgen kan dat hier doen. (VO)
Digitale FM leek me meer iets op maat van de lokale spelers. In Nederland waren er ooit testen maar er is nooit meer iets mee gedaan en dan heb ik nog een oud DAB toestel liggen waar een lokale band op stond band L 1452- 1492 MHz waar is die dan weer gebleven ondertussen?
Die L-band was destijds effectief toegewezen voor DAB. In de praktijk heeft enkel Canada er gebruik van gemaakt voor DAB tussen 2003 en 2011. Ze gebruikten de benaming DRB, maar dat was gewoon een andere naam voor DAB. In Europa is die L-band nooit gebruikt (in Nederland zijn er enkele testen geweest). Wel veel denkpistes, maar er is nooit iets van gekomen. Bij de invoering van DAB+, met quasi een dubbele capaciteit t.o.v. DAB, werd L-band overbodig. Het is momenteel geen omroepband meer. Oorspronkelijk (1995) was trouwens ook band I (46 – 68 MHz) in Europa gereserveerd voor DAB, samen met band III en de L-band. In band III is er binnen Europa ook nog steeds discussie over kanaal 13 (230-240 MHz). De NAVO eist die frequenties op (“in geval van internationale conflicten”) en de meeste landen durven er daarom niet echt gebruik van maken, hoewel ze officieel wel tot de omroepband behoren. Enkel Noorwegen en Zwitserland laten zich niet intimideren door de NAVO en gebruiken dat kanaal 13, dat trouwens ruimte biedt aan zes muxen (A t/m F).
+ de huidige tests in Zuid-Afrika (Jo’burg & Pretoria) op 13F, weliswaar buiten Europa of NAVO-gebied.
https://radiovisie.eu/zuid-afrika-nieuwe-testen-in-dab/