RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Commissie Media: veel vragen en weinig antwoorden over netwerk 2

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) heeft donderdagmiddag 20 januari, in de Commissie Media voor het eerst toegegeven dat er een piste wordt besproken om netwerk 2 niet meer opnieuw in de markt te zetten, maar dat hij overweegt om de frequenties te herverdelen.

Vlaams volksvertegenwoordiger Filip Brusselmans (Vlaams Belang) had de kwestie rond netwerk 2 (de ingetrokken erkenning van het vroegere VBRO/BNL) opnieuw op de commissieagenda gezet. Minister Dalle had zich in september vorig jaar immers geëngageerd om tegen het einde van het jaar tot een besluit te komen. Intussen is die ‘deadline’ verstreken en is er nog steeds geen nieuws.

In zijn antwoord bleef Dalle weer bijzonder vaag. Hij erkende dat er vertraging was, vertelde dat er “pistes worden onderzocht” en dat het allemaal langer duurt omdat dit een “grondige voorbereiding vergt”. Hij beloofde wel “zo snel mogelijk” te willen landen. Dalle wees er ook nog op dat een herverdeling van frequenties decretaal wel mogelijk is, zonder echt in detail te gaan. Behalve dan dat “de leefbaarheid van de netwerkradio’s voorop staat”.

Dat er intussen ook al zeven lokale frequentiepakketten ongebruikt zijn is voor Dalle blijkbaar te weinig om nu al een nieuwe erkenningsronde te organiseren. “Er moet een voldoende kritische massa zijn, die is nu nog te beperkt”.

Brusselmans was niet tevreden met het antwoord. “Dat wordt wachten op Godot”, aldus de volksvertegenwoordiger. Hij wilde weten welke onderzoeken en pistes er concreet op tafel liggen. Tegelijk gooide Brusselmans de actualiteit rond Minerva in de kring. Ook Orry Van de Wauwer (CD&V) en Steven Coenegrachts (Open VLD) pikten de Minerva-actualiteit op.

Karin Brouwers (CD&V) werd blijkbaar het veld ingestuurd als bliksemafleider. Een oplossing voor netwerk 2 “steekt niet op enkele maanden”, vond ze. Katia Segers (Vooruit) merkte op dat de ‘beauty contest’ van 2017 achteraf bekeken geen schoonheidsprijs verdient. “U zit nu met de gebakken peren en geen klein beetje”. Ze pleitte wel, net als Brusselmans, voor gelijkberechtiging bij een eventuele herverdeling van de frequenties van netwerk 2: “Ook de lokale radio’s moeten een kans krijgen om kandidaat te zijn voor de te herverdelen frequenties, niet enkel de netwerken”.

In zijn antwoord kwam Dalle eindelijk met de “aap uit de mouw”. Hij stelde dat de leefbaarheid van de drie netwerkradio’s verre van evident blijkt en dat hij de drie bestaande netwerken intussen heeft ontmoet om te praten over een mogelijke herverdeling van de frequenties van netwerk 2. Dat er als gevolg daarvan dan geen netwerkradio meer zou overblijven met een Nederlandstalig profiel – toch een verplichting volgens het mediadecreet – relativeerde Dalle door te stellen “dat de markt tegenover 2017 sterk is geëvolueerd”, waarbij hij o.m. verwees naar de Nederlandstalige streams als Radio 2 Bene Bene en Joe Lage Landen.

Kortom, een Nederlandstalige netwerkradio is misschien geen echte must meer. Het lijkt er dus inderdaad op dat netwerk 2 definitief zal worden begraven, maar dat er juridisch nog gezocht wordt naar een manier om deze frequenties ‘cadeau’ te kunnen doen. “U stuurt dus aan op een decretale wijziging”, vatte Filip Brusselmans het samen.

Heynen

Over Minerva zei Dalle nog dat het gaat om een “relatief complex arrest” en dat hij voor Minerva een oplossing zal vinden binnen de zeven maanden, de uiterste deadline die door de Raad van State werd gesteld. De volledige interpellatie is hieronder te herbekijken.


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Dimitri
Dimitri
21 januari 2022 - 12:57 12:57

Minerva op 100.2

P.V.A.
P.V.A.
21 januari 2022 - 14:45 14:45
Antwoord aan  Dimitri

Logischer is FG op 100.2. Heel de saga met Minerva opgelost en beide kunnen op de frequentie blijven die ze voor 1 januari 2018 in gebruik hadden. Er is plek genoeg voor beide stations in ’t Stad.

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx