RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Commerciële radio verlost van muziekquota in Slovenië

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Commerciële radiostations in Slovenië zijn niet meer verplicht om een bepaald percentage van hun uitzendingen te vullen met Sloveense muziek. Onlangs zette het Grondwettelijk Hof een streep door de opgelegde quota, omdat deze onvoldoende was uitgelegd in de regels.

Sinds 2016 waren commerciële radiostations verplicht om tussen 06:00 en 19:00 uur twintig procent van hun zendtijd te besteden aan eigen muziek producties. Hiermee wilde de overheid er voor zorgen dat er meer Sloveense muziek op de radio gedraaid zou worden. Vervolgens werden de regels onder druk van de uitgevers en platenlabels nog tweemaal gewijzigd en moest minstens een kwart van de gedraaide Sloveense muziek minder dan twee jaar oud zijn.

Al vanaf de invoering klaagden de radiostations steen en been. Want hoe moest die 20% berekend worden? Puur over de minuten muziek of over een heel uur? En is Sloveense muziek alleen van artiesten uit Slovenië zelf of telt muziek van buitenlandse artiesten die in het Sloveens zingen ook mee? Want ook in kleine delen van Oostenrijk, Italië en Hongarije wordt bijvoorbeeld Sloveens gesproken.

En hoe zit het met instrumentale muziek van Sloveense artiesten? En hoe die twee jaar gemeten? Vanaf de eerste keer dat een song gedraaid wordt of vanaf het ogenblijk dat een. Nummer uitgebracht is? Kortom: vragen genoeg. Omdat de situatie onwerkbaar was besloten enkele commerciële radiostations naar de rechter te stappen. 

Het Grondwettelijk Hof gaf ze gelijk en bepaalde dat de regels onduidelijk zijn en in strijd met de wet. Mede door de vele mogelijke interpretaties zou de overheid willekeurige beslissingen kunnen nemen bij een eventuele controle. De verplichting om minstens 20% Sloveense muziek te draaien bij commerciële radiostations, werd daarop geschrapt. De publieke radiostations behouden hun quota van 40%. (radio.nl)


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx