fbpx

RadioVisie

.
Spotlight
.

Commerciële DAB+ van start in Zweden

Ondanks dat de Zweedse overheid vast wil houden aan FM, starten per 1 januari 2019 de eerste commerciële omroepen met reguliere uitzendingen via DAB+. Nordic Entertainment Group (Nent, voorheen MTG Radio) neemt het voortouw. Er wordt gestart met vijftien radiostations.

Nent is eigenaar van het landelijke Rix FM, het semi landelijke Star FM en diverse lokale zenders in Stockholm. Voor de uitrol van het digitale netwerk krijgt Nent de steun van de twee kleinere radiogroepen DB Media (Dansbandskanalen en Guldkanalen) en Skärgårdsradion. De nieuwe multiplex moet voor april 2019 door 35% van de bevolking ontvangen kunnen worden. Een jaar later moet dit percentage gestegen zijn naar 50% en twee jaar later naar 70%.

Tegelijkertijd hebben Bauer Media (Mix Megapol en Rockklassiker), NRJ Group en Norrköpings Radio & Co uitstel gekregen tot 1 januari 2020 om te starten met DAB+.

De noodzakelijke vergunningen werden al in 2014 uitgegeven. De commerciële radiogroepen wilden evenwel wachten tot de overheid ook een landelijke vergunning voor DAB+ had verleend aan de publieke omroep SR. Maar tot groot ongenoegen van de radiosector kwam die er niet. 

Sterker nog: de overheid besloot om de FM-band aan te houden. Er kwam zelfs een nieuwe veiling van alle commerciële FM-frequenties, die de staatskas ruim 130 miljoen euro opleverde. Met als gevolg dat de digitalisering van de radio op een laag pitje kwam te staan. Alles bleef beperkt tot testuitzendingen door zenderexploitant Teracom, in en rond diverse grote steden.

Begin 2019 komt er eindelijk verandering in en sluit de Zweedse radiosector zich aan bij diverse andere Europese landen, waaronder België, Nederland, Duitsland, Zwitserland en Noorwegen. (radio.nl – radioworld.com)

° DAB+ in Zweden


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
In Nederland is de AudioMonitor 2019 verschenen. Dat is een tweejaarlijks onderzoek van de Stichting
De Noors-Vlaamse zenderoperator Norkring heeft blijkbaar zijn excuustruus in stelling gebracht om het kanaal 10
Enkele paneldebatten tijdens de toonaangevende IFA-beurs in Berlijn – de belangrijkste Europese beurs voor consumentenelektronica
Duitsland: DAB+ beleeft momentum Australië: kaap van vijf miljoen toestellen gerond Duitsland: Stilte over tweede
90's herleven op Linkeroever. Maar u moet er wel voor doen om erbij te zijn!
Het is sinds deze week opnieuw stil in Vlaanderen op het omstreden kanaal 10 in
Zwitserland: definitief einde van FM in 2024, maar wellicht al twee jaar eerder Zuid-Tirol: plan
Wasmachines, vaatwassers, een flatscreen televisie, allemaal gebruiken ze (te)veel stroom, maar radio-ontvangers toch niet? Maar

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Winamp komt terug in 2019

Het Avondblad van 16 oktober (audio en video)

Legendarisch radioprogramma wordt theatershow

Qmusic start Rode Neuzen Dag Top 1000

Het Avondblad van 15 oktober (audio)

De ‘grote misleiding’ van BVN TV (video)

Sluiten