fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Kicken op radio en zo… (1)

De lange en stevige traditie van columnisten bij RadioVisie blijft onverminderd voortduren. Vanaf deze week verwelkomen we immers ook Patrick Kicken. Voor één keer op donderdag, vandaag dus, vanaf volgende week op de vaste dinsdag. 

Patrick Kicken begon zijn radiocarrière in december 1989 bij lokale en regionale radiostations in Nederland. Zes jaar later was hij te horen op het landelijke popstation 3FM. In de zomer van 2004 werd Kicken aangenomen bij Radio Veronica. Op het internetstation HitRadio Veronica presenteerde hij in 2010 en 2011 de HitRadio Veronica Top 30. Al in 1990 was hij ook actief in discotheken, onder andere gedurende vijf jaar met de TROS Drive-In Show. In 1998 begon hij als één van de eersten in Nederland een website met grappige filmpjes en linkjes.

Ik kom de vakantie wel door

Op m’n vakantieadres in Portugal kijk ik de hele dag naar VH1. Een van de weinig overgebleven clipzenders. Ooit hebben ze bij dat bedrijf een heel duur onderzoek laten doen om uit te vinden wat ze nou verder zou helpen. Daar kwamen drie woorden uit. Context. de. muziek. En wat doen ze dat goed daar.

Zo genieten we hier nu van de ‘Summer Vibes Top 50’. Allemaal ouwe clips waar je normaal nog geen cent voor zou geven worden ineens interessant omdat ze in de zomer context geplaatst worden. Gisteravond hadden ze ook iets leuks, ‘Guess The Year’. Steeds raden uit welk jaar een nummer komt, wat na afloop van de clip natuurlijk bekend gemaakt wordt. De hele avond lol mee gehad. Zelfs de ‘normale’ programmering geven ze een leuk labeltje in de linkerbovenhoek, ‘hits don’t lie’.

Bij de radio gooien we (oude) muziek natuurlijk ook graag in een context. ‘Het Foute Uur’. The Christmas Station. Top 40. 90’s @ 9. En wat dacht je van de talloze hitlijsten op Radio Veronica. Allemaal stuk voor stuk bewezen ‘luistertijdverlengers’. Want mensen houden nou eenmaal van context. En het idee dat ze onderdeel zijn van iets speciaals.

Het leuke aan die hitlijsten vond ik altijd dat we als één station klonken, de hele dag lang. Geen eilandjes, eigen tunes, eigen rubrieken en eigen sfeertjes meer, maar alles voor het station. Tel er een goede TV spot bij op en die weken zijn fantastisch, je merkt aan alles dat je station leeft bij de luisteraar en je er een boel nieuwsgierige nieuwe oortjes bij krijgt.

Toch zie je in het Nederlandse radiolandschap weer steeds meer versplintering en stijlbreuk om de paar uur. Jocks met hun eigen fillertjes. Lekker off format gaan. Met NPO Radio 2 voorop, zeker qua muziek. Maar ook qua stijl van presenteren. De vraag blijft of het zou werken, een station dat de hele dag hetzelfde klinkt, met een echt duidelijke context. Er wordt altijd maar gezegd ‘daar is Nederland te klein voor, luisteraars hier houden van variatie’.

Toch zou ik er voor tekenen, een station als Love Radio op de kabel vroeger bijvoorbeeld. Stond de hele dag aan, omdat ik wist wat ik kreeg. Geen gezeik, geen harde gitaren, gewoon rustige muziek. Ja, we hebben thema streams online, maar welk station durft het aan om op FM, ondanks gezeur van medewerkers en mensen uit de toplagen van het station (die hun oor vaak thuis bij moeder de vrouw te luister leggen): gewoon een strak station programmeren waar het echt duidelijk is wat je krijgt, 24 uur per dag. Rock Radio. HiphopHits. 90’s Hits. 80’s Classics. Echte hitradio. Wat dat betreft is het jammer dat de FM afschakeling nog lang op zich laat wachten, want bij DAB+ is hiervoor natuurlijk alle ruimte.

We zijn inmiddels bij nummer 37 in de ‘Summer Vibes Top 50’ op VH1: ‘Hey Ya’ van Outkast. Verheug me nu alvast op vanavond, Chill Vibes om 22:00 uur. Ik kom de vakantie wel door.

Patrick Kicken – radio.nl

 

Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Broadcast Partners
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
De ondergang van 538 Iets wat door velen al werd gevreesd toen het vertrek van
Iets wat me in twintig jaar landelijke radio is opgevallen is hoe druk radiomakers toch
Is radio ouderwets? Het grote radioavontuur dat effectief zo’n dertig jaar in beslag nam voor
Van radio naar podcast! Zaterdag 28 september, was het podcastfestival in Amsterdam, waar enthousiastelingen over
Lekker los in de Nieuwe Revue Ik schrijf dit stukkie op de dag dat het
John de Mol en de Chinezen Ik had een enge droom vannacht. Ik droomde dat
Ik lees in een artikel dat Igmar Felicia op zoek is naar een sidekick voor
Lachen met Wietze Chapeau, Wietze de Jager doet de 538 ochtendshow. Stand in voor Frank

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
Plaatje maar weer – 18 (video)

Jos ON8VRT uit Blankenberge – slot (audio)

Kolder en Klodder – 28 (video)

JLB gaat (soms) naar zee (28)

Het vinylmoment van Manneke Pop – 22 (video)

Nostalgische column Hans Knot (26)

Sluiten