RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Clubhouse: een concurrent of opportuniteit voor de radio?

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Er is de laatste tijd bijzonder veel ‘buzz’ over de nog vrij jonge audio-app Clubhouse, een sociale netwerkapp die een mengvorm is van telefonische vergaderingen of conferenties, talk(back)-radio en gezellige houseparty’s. Kortom, een app met een hoog radiogehalte en dus vonden we het bij RadioVisie hoogtijd om er ons licht eens wat uitgebreider te laten op schijnen.

Bij Clubhouse is ‘live-audiochat’ de essentie. Gebruikers kunnen luisteren naar of deelnemen aan live-gesprekken, interviews en discussies met of tussen interessante mensen over alle mogelijke onderwerpen. Het is zoals luisteren naar een podcast, maar dan live en met een extra laagje exclusiviteit. Maar vooral: het is bijzonder interactief. Je kan meedoen.

Als je je aanmeldt, dan selecteer je de onderwerpen die je interesseren (technologie, boeken, business, gezondheid, etc.). Hoe meer informatie je de app geeft over je interesses, hoe meer gespreksruimtes en personen de app je zal aanbevelen om te volgen of om mee te doen.

Clubhouse is momenteel nog maar beperkt uitgerold. De app is voorlopig enkel beschikbaar via de iPhone (dus nog niet via Android, al komt dat later wel) en bovendien moet je worden uitgenodigd. Je kunt de app dus niet zomaar in de app store downloaden en een account maken.

De app werd in maart 2020 gelanceerd door Silicon Valley-ondernemers Paul Davidson en Rohan Seth. In mei 2020 had het slechts 1.500 gebruikers, maar was de app al 100 miljoen dollar waard. In januari waren het er twee miljoen en intussen zijn het er al tien miljoen en wordt de app al op 1 miljard dollar gewaardeerd. Maar, zoals gezegd: de app zit nog steeds volop in bèta. Als gebruiker mag je daarom in eerste instantie slechts twee uitnodigingen versturen.

De gespreksruimte is net als een conferentiegesprek, met sommige mensen in gesprek en een publiek dat meeluistert. Net als bij een telefoongesprek, wordt de ‘room’ gesloten na afloop van het gesprek. In tegenstelling tot Twitch – waar live gestreamde video’s op het platform blijven zodat mensen ernaar kunnen terugkeren en kijken – verdwijnen de live audiochats in de gespreksruimtes. Al kun je de gesprekken opnemen of zelfs streamen via YouTube, maar ook die functies zijn nog in bèta.

Vooral het feit dat namen als Elon Musk en Mark Zuckerberg zich de laatste tijd regelmatig laten horen op Clubhouse, deed de app als een raket omhoogschieten, in die mate dat de uitnodigingen al op diverse platformen worden verhandeld. De app bleek ook heel snel bijzonder populair in censuurland China, maar werd daar begin februari door de overheid geblokkeerd.

En in Vlaanderen?

Peter Hoogland

Hoe ver Clubhouse in Vlaanderen al is doorgebroken is moeilijk na te gaan, maar het aantal gebruikers loopt hier intussen zeker ook al in de ‘enkele duizenden’, veelal de typische ‘early adopters‘. Bij hen ook Peter Hoogland en hij is behoorlijk enthousiast. Een prima gelegenheid om hem te vragen hoe deze app zich verhoudt tot ’traditionele’ radio.

“Ik zit nu een kleine twee maand op Clubhouse. Het is een hele aangename ontdekking én aanrader”, aldus Hoogland. “Waar ik tot voor een tijdje regelmatig een Facebook Live deed, ben ik nu resoluut op Clubhouse overgeschakeld. Ik heb er een boekenclub, Hoogland en co, samen met Leyla Hesna en een room met sprekers-experte Kim Londers. We deden al een tiental sessies, allemaal heel informeel en ongedwongen. Plus rooms rond Amir Bachrouri, rond de covid-communicatiestrategie met een aantal communicatiespecialisten. Gisteren hadden we Veerle Dobbelaere en Sien Volders die vertelden over hun boeken. Het bereik? Een honderdtal mensen op dat hele uur, schat ik. Mensen komen en gaan voortdurend. Het is allemaal nog heel pril, maar er zit wel een drive in. Tussendoor komen luisteraars op het ‘podium’, zoals dat heet, meepraten over boeken die hen inspireren.”

“Clubhouse doet me op vele vlakken zeker terugdenken aan mijn radioshow van toen. ’t Is ook een stuk radio. De drempel is dat je moet durven spreken, voor een publiek. Als ik vandaag een radioprogramma zou hebben, ik zou het platform zeker gebruiken. In Nederland zendt Giel Beelen zijn programma bij NPO Radio 2 uit op Clubhouse, maar ik heb er nog niet naar geluisterd, dus ik weet er niet veel over. Ik denk dat hij in ons taalgebied de enige radiomaker is die Clubhouse momenteel al gebruikt.”

Een van de clubs/rooms waar Peter zich naar eigen zeggen kostelijk vermaakt is “’t dertiende verdiep“, opgestart door de Belgische marketeer Peter van Wijngaarden. OOIT begonnen als een room onder de naam ‘koken en de dag eraf lullen’. Ook mensen als Marc Coucke melden er zich regelmatig aan.

“Je merkt heel goed dat momenteel enkel nog de early-adopters op het platform zitten. Marketeers, communicatiespecialisten, reclamemakers, mediamensen, coaches, enz. Het verbreedt je wereld, je leert er snel interessante mensen kennen, ook van de andere kant van de wereld.. De interactie is er bovendien veel authentieker en verfijnder dan op Facebook of Twitter. Het is eindelijk nog eens menselijke interactie op een normale manier. Niet dat het allemaal niveau heeft. Dat hoeft ook niet. Vaak is het niet meer dan wat je aan de toog zou vertellen. Chit-chat, maar ik betrap er mezelf wel op dat ik het ook in de auto veel opzet. Clubhouse wordt dus ook als radio gebruikt. Wat het dus in zekere zin een concurrent maakt voor de gewone radio.”

“Of het zal doorbreken op een hogere schaal? Moeilijk te voorspellen. Structuur en hoe je modereert is erg belangrijk, het zal onder andere daarmee vallen of staan. Je zult altijd goede moderatoren nodig hebben en als club duidelijke regels moeten maken. Bij chaos lopen de mensen snel weg, dat merk je nu al.” (RDS)

Enkele interessante externe links:


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx