fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Citizen Band: 40 jaar geleden een hype, nu bezig aan een revival

In 1979 werd CB – Citizen Band ofwel 27mc – ook in ons land in geen tijd razend populair. Eerst tienduizenden, maar al snel honderdduizenden Belgen waren illegaal bezig met een “bakje” thuis of in hun auto. De politiek en de RTT, de toenmalig bevoegde Belgische overheidsinstantie voor het ethergebruik, konden onmogelijk tegen de stroom inroeien en eind 1979 werd de CB uiteindelijk gelegaliseerd, al moest je wel een licentie aanschaffen. Ook radioamateurs kenden in die tijd hun gloriedagen.

In de hoogdagen van de CB, van 1979 tot circa 1985, waren honderdduizenden Vlamingen dagelijks aan het ‘tokkelen’ op hun toestel met andere mensen uit hun buurt. Internet bestond uiteraard nog niet en de CB werd de voorloper van de huidige sociale media, niet alleen in België maar in heel Europa. Overal op de huizen en de auto’s doken antennes op, de ene al groter dan de andere. De radioamateurs hebben in die tijd het beste van hun hobby gehad, want in de jaren ‘80 en ‘90 evolueerden veel van die CB’ers naar echte radioamateurs. Ook de opkomst van de honderden vrije radio’s begin jaren ’80 valt niet los te koppelen van het CB-fenomeen.

Bekende CB’ers en radioamateurs waren Dirk Frimout (eerste Belgische astronaut, radioamateur), Priscilla Presley (de vrouw van Elvis Presley, CB’er) en Frank De Winne (Belgische astronaut, radioamateur).  Zo waren er radioamateurverbindingen vanuit België met het ISS-internationaal ruimtestation.

En kijk: sinds begin dit jaar lijken de CB en amateurradio opnieuw bezig aan een stevige opmars. In 2018 was het aantal CB’ers gedaald tot nog amper enkele duizenden, maar in de eerste zes maanden van dit jaar zijn er terug honderden CB’ers bijgekomen in Vlaanderen en Nederland.

“Een aantal van deze mensen wordt terug CB’er om met andere mensen in de buurt gezellig te kunnen praten, sommigen om tijdens een reis met twee auto’s achter elkaar steeds contact te kunnen opnemen. Anderen zijn echt geïnteresseerd in radio en experimenteren met antennes en verre verbindingen. Deze categorie maakt vaker de overstap naar radioamateurisme”, zegt Geert De Maerschalck. Hij is de beheerder van de succesvolle Facebook-groep ‘CB en Ham nostalgie en revival’, waar alle geïnteresseerden elkaar kunnen helpen met tips en informatie.

“De heropleving van CB is trouwens niet alleen in België en Nederland een feit. Ook in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland stellen we een sterke revival vast”, aldus De Maerschalck.

“Radioamateurs vervullen een belangrijke, maar vaak onderschatte rol: ze zijn inzetbaar om verbindingen tot stand te brengen in noodsituaties en grote rampen. Als bij extreme noodsituaties – orkanen, tsunami’s of zware aardbevingen – het internet en de commerciële communicatiemiddelen falen, dan slagen radioamateurs er nog steeds in om overal ter wereld communicatie tot stand te brengen met afgelegen en geïsoleerde gebieden. Vaak gebeurt dit zelfs in nauwe samenwerking met het Internationale Rode Kruis.”

(foto boven: collectie Richard Kemper)


TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Mobiliteitsproblemen zijn echt geen exclusiviteit voor automobilisten! En sommigen hebben dat begrepen! Radiostudio meenemen in
Geen zender zonder elastiekje Ik schreef het eerder al: de zender verschafte me ook het
Duitsland: DAB+ beleeft momentum Australië: kaap van vijf miljoen toestellen gerond Duitsland: Stilte over tweede
Al vele jaren wordt gezocht en getest om een betere manier te vinden om digitale
Het is een heus mirakel dat de Airpods, die witte draadloze oortjes van Apple, niet
Talent is er overal, maar het moet op de juiste plaatst terechtkomen Ook hier krijgen
Via eBay kun je sinds enkele maanden in China voor zo’n 15 euro (verzending inbegrepen)
Digitaal luisteren en kijken is in opmars. Zeker DVB is aan een steile klim bezig.

7
Reageer op dit artikel

avatar
3 Aantal reacties
4 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
5 Personen die reageerden
danny uit GentPieter Van BandenPVMEricPeter Vanhulle Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
PVM
Gast
PVM

Inderdaad, ik heb ook nog een cb toestel gehad, of beter gezegd 2. Een basisstation en dan nog 1 in mijn eerste autootje. Heb daar ook uren en hele nachten zitten praten met mensen die je niet kende. Maar zelf heb ik nu geen zin om dit terug te doen. Ben intussen al veel ouder geworden en op internet is ook veel te beleven.

Pieter Van Banden
Lid
danny uit Gent
Gast
danny uit Gent

beetje achterhaalde info is dit,want voor 27mc is geen vergunning meer nodig. Groeten,Danny

Pieter Van Banden
Lid

Dat klopt maar je moet wél nog een goedgekeurde zender gebruiken.Als ik me niet vergis een AM met 0,5 Watt vermogen een FM vermogen van 4 Watt.Dus wie een goedgekeurd toestel heeft uit begin der jaren ’80 mag dat rustig en ongestoord hergebruiken.

danny uit Gent
Gast
danny uit Gent

Is inderdaad helemaal juist,heb hier zo nu en dan nog wel eens eentje in gebruik hier in de Gentse regio,er zijn hier nog wel een aantal stations aktief op 11 meter.

Eric
Gast
Eric

Radio Mi Amigo was indertijd wel een beetje de stoker op gebied van de CB. Enkele keren per uur werd het spotje van de BCBA gedraaid.
Ik denk dat het ook een beetje was om beter contact te krijgen met het thuisfront.
Maar goed. Vaak kwam ik ’s nachts thuis van het uitgaan, mijn buur zat nog aan zijn bakske en ik mocht nog ff meegenieten. leuke tijden.

Peter Vanhulle
Lid

Waar is de tijd… en iedereen had een ‘ver-van-de -realiteit’ bijnaam natuurlijk… Nostalgie!

Meer in Actueel
Blad 179: Norkring, Gers, Brahim en Minerva (video)

Astro wint de NRJ Open Mic: Hip Hop (video)

Studio Brussel en Kortrijk samen voor De Warmste Week

WorldDAB: Elke maand 1 miljoen nieuwe toestellen in tien grootste markten

Blad 178: Herman, Denderland, Martine (audio & video)

De Radio Maigret à Studio Clouseau (6)

Sluiten