fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Citizen Band: 40 jaar geleden een hype, nu bezig aan een revival

In 1979 werd CB – Citizen Band ofwel 27mc – ook in ons land in geen tijd razend populair. Eerst tienduizenden, maar al snel honderdduizenden Belgen waren illegaal bezig met een “bakje” thuis of in hun auto. De politiek en de RTT, de toenmalig bevoegde Belgische overheidsinstantie voor het ethergebruik, konden onmogelijk tegen de stroom inroeien en eind 1979 werd de CB uiteindelijk gelegaliseerd, al moest je wel een licentie aanschaffen. Ook radioamateurs kenden in die tijd hun gloriedagen.

In de hoogdagen van de CB, van 1979 tot circa 1985, waren honderdduizenden Vlamingen dagelijks aan het ‘tokkelen’ op hun toestel met andere mensen uit hun buurt. Internet bestond uiteraard nog niet en de CB werd de voorloper van de huidige sociale media, niet alleen in België maar in heel Europa. Overal op de huizen en de auto’s doken antennes op, de ene al groter dan de andere. De radioamateurs hebben in die tijd het beste van hun hobby gehad, want in de jaren ‘80 en ‘90 evolueerden veel van die CB’ers naar echte radioamateurs. Ook de opkomst van de honderden vrije radio’s begin jaren ’80 valt niet los te koppelen van het CB-fenomeen.

Bekende CB’ers en radioamateurs waren Dirk Frimout (eerste Belgische astronaut, radioamateur), Priscilla Presley (de vrouw van Elvis Presley, CB’er) en Frank De Winne (Belgische astronaut, radioamateur).  Zo waren er radioamateurverbindingen vanuit België met het ISS-internationaal ruimtestation.

En kijk: sinds begin dit jaar lijken de CB en amateurradio opnieuw bezig aan een stevige opmars. In 2018 was het aantal CB’ers gedaald tot nog amper enkele duizenden, maar in de eerste zes maanden van dit jaar zijn er terug honderden CB’ers bijgekomen in Vlaanderen en Nederland.

“Een aantal van deze mensen wordt terug CB’er om met andere mensen in de buurt gezellig te kunnen praten, sommigen om tijdens een reis met twee auto’s achter elkaar steeds contact te kunnen opnemen. Anderen zijn echt geïnteresseerd in radio en experimenteren met antennes en verre verbindingen. Deze categorie maakt vaker de overstap naar radioamateurisme”, zegt Geert De Maerschalck. Hij is de beheerder van de succesvolle Facebook-groep ‘CB en Ham nostalgie en revival’, waar alle geïnteresseerden elkaar kunnen helpen met tips en informatie.

“De heropleving van CB is trouwens niet alleen in België en Nederland een feit. Ook in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland stellen we een sterke revival vast”, aldus De Maerschalck.

“Radioamateurs vervullen een belangrijke, maar vaak onderschatte rol: ze zijn inzetbaar om verbindingen tot stand te brengen in noodsituaties en grote rampen. Als bij extreme noodsituaties – orkanen, tsunami’s of zware aardbevingen – het internet en de commerciële communicatiemiddelen falen, dan slagen radioamateurs er nog steeds in om overal ter wereld communicatie tot stand te brengen met afgelegen en geïsoleerde gebieden. Vaak gebeurt dit zelfs in nauwe samenwerking met het Internationale Rode Kruis.”

(foto boven: collectie Richard Kemper)


TVV Sound

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 659: OmniPlayer, MENT & Brandy (audio)

DPG Media zet in op OmniPlayer voor z'n radiostations. Isabel en Lou van Put strijden Lees verder

Blad 655: Hans, Ger Anna, Soundbeamer (video)

Een zondag waarop de... zon verstek geeft. In Covid-19 tijden nog minder leuk dan anders. Lees verder

2011: De VRT heeft een… muizenprobleem

De publieke omroep zit met een vreemd probleem opgezadeld. Blijkbaar ergeren nogal wat luisteraars zich Lees verder

2008: Nieuwe kanalen voor digitale antennekijkers

De VRT zal vanaf maandag 3 november Canvas+ en Ketnet+ ook voor de digitale antennekijkers Lees verder

2009: Jelli: de toekomst van de radio? (video)

Met de nieuwe applicatie Jelli worden playlists 100% dynamisch en volledig gecontroleerd door de luisteraars. Lees verder

Blad 631: Knutselen, neuriën en Maeva (video)

Af en toe is radio zelfs leuk om naar te kijken, zeker als het om Lees verder

2008: Digitale frequenties via vergelijkende toets

Gisteren besliste de Vlaamse Regering welke pakketten van digitale frequenties ter beschikking zullen worden gesteld Lees verder

Blad 626: FunX, Zwitserland & Tik Tak (video)

Dance-kanaal wordt feestkanaal bij Nederlandse FunX. Lagere bits, hogere foutbescherming, Zwitserland draait aan de DAB+ Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
8 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
ham radio
ham radio
17 oktober 2019 - 14:31 14:31

HAM RADIO
dat was nog eens een tijd! een keer geinstalleerd koste het niks om in verbinding te zijn . nu kost het nog minder je hebt geen vergunning meer nodig alsnog
vraag ik me af vanwaar deze gegevens vandaan komen ? verscheidene radio clubs (radio amateur) geven aan dat ze al enige jaren met het uitsterven van de soort worden bedreigt . dit door geen interesse en ook door de storingen die worden veroorzaakt door allerlei; zoals wifi over het lichtnet ,laders van elektrische fietsen en andere, led drivers, enz. DAT WIL ZEGGEN DAT GE MET NIEMAND KUNT PRATEN OMDAT GE NIKS ANDERS DAN RUIS EN GEKRAAK HOORT

PVM
PVM
18 juni 2019 - 22:45 22:45

Inderdaad, ik heb ook nog een cb toestel gehad, of beter gezegd 2. Een basisstation en dan nog 1 in mijn eerste autootje. Heb daar ook uren en hele nachten zitten praten met mensen die je niet kende. Maar zelf heb ik nu geen zin om dit terug te doen. Ben intussen al veel ouder geworden en op internet is ook veel te beleven.

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
18 juni 2019 - 23:16 23:16
Antwoord aan  PVM
danny uit Gent
danny uit Gent
19 juni 2019 - 07:02 07:02
Antwoord aan  Pieter Van Banden

beetje achterhaalde info is dit,want voor 27mc is geen vergunning meer nodig. Groeten,Danny

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
19 juni 2019 - 17:30 17:30
Antwoord aan  danny uit Gent

Dat klopt maar je moet wél nog een goedgekeurde zender gebruiken.Als ik me niet vergis een AM met 0,5 Watt vermogen een FM vermogen van 4 Watt.Dus wie een goedgekeurd toestel heeft uit begin der jaren ’80 mag dat rustig en ongestoord hergebruiken.

danny uit Gent
danny uit Gent
19 juni 2019 - 22:16 22:16
Antwoord aan  Pieter Van Banden

Is inderdaad helemaal juist,heb hier zo nu en dan nog wel eens eentje in gebruik hier in de Gentse regio,er zijn hier nog wel een aantal stations aktief op 11 meter.

Eric
Eric
18 juni 2019 - 21:20 21:20

Radio Mi Amigo was indertijd wel een beetje de stoker op gebied van de CB. Enkele keren per uur werd het spotje van de BCBA gedraaid.
Ik denk dat het ook een beetje was om beter contact te krijgen met het thuisfront.
Maar goed. Vaak kwam ik ’s nachts thuis van het uitgaan, mijn buur zat nog aan zijn bakske en ik mocht nog ff meegenieten. leuke tijden.

Peter Vanhulle
18 juni 2019 - 12:32 12:32

Waar is de tijd… en iedereen had een ‘ver-van-de -realiteit’ bijnaam natuurlijk… Nostalgie!

8
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Kicken op radio en zo (45)

Het is vandaag 18 juni… 1978 (audio)

Blad 179: Norkring, Gers, Brahim en Minerva (video)

Sluiten