RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

CIM-salabim! De luistercijfers (3)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Waardebepaling

Laten we vooraf één zaak duidelijk stellen: de luistercijfers van het CIM zijn metingen van betalende contractanten. De resultaten zijn een door hen gewenste waardebepaling. Zowel de betrokken omroepen, als de betrokken reclamebureaus of aanverwanten, willen (uiteraard) weten wat de marktwaarde is van de omroepen. De resultaten zijn hun gegevens, die deels worden vrijgegeven. 

Voor het CIM is ‘de objectieve weergave en de optimalisering van de reclamebestedingen in België’ ook een hoofdzaak, zij leveren in dezelfde context ook cijfers van oplages en lezers van kranten. Doen ze dat goed? Dat moeten de contractanten zelf bepalen. Alleszins moet gesteld worden dat het CIM behoorlijk moeite doet voor uitgebreid onderzoek. 

Applaus 

Nieuwsreportages verwijzen wel eens naar enquêtes waarin slechts een duizendtal mensen werden ondervraagd. Dat is veel minder dan de 8.500, die nu elke twee maanden worden beoogd door het CIM. Het luisteronderzoek is ook zeer uitgebreid omdat het langer (één week) meet dan de meeste enquêtes. Hoe groter een onderzoek, hoe meer het natuurlijk ook kost. 

‘Boe geroep’

In die vergelijking kan het CIM-onderzoek ernstig worden genoemd. Naast dat terechte applaus is er vaak ook boe-geroep, vooral uit de sector van lokale radio. Die sector is niet het echte resultaatsdoel van het onderzoek, deze omroepen horen er natuurlijk wel bij om een volledig beeld te hebben van de radiowereld. Het is een noodzakelijk ‘kwaad’. 

Waarom ‘kwaad’? Omdat het CIM toch al decennia lang lijkt te zoeken naar het beste compromis. Het landelijk luisteren koppelen aan het lokale is in feite appelen met peren vergelijken. Een mission impossible. Radio X te Y zou plaatselijk wel een paar percent (en méér!) van de luisteraars kunnen veroveren, landelijk stelt dat niets voor. Twee procent lokaal zou landelijk 0,0002 zijn, of zoiets. 

‘Manipulatieduivels’

Dan duiken de algoritmes op, en het extrapoleren. Ze worden wel eens de manipulatieduivels van de cijfers genoemd, omdat ze gegevens maken waar die er niet echt waren, of gegevens rekken tot waar niet, of niet helemaal, werd gemeten. Zo’n ‘aanpassing’ kan eventueel wel gebeuren op basis van verantwoorde of aanvaardbare normen, het blijven gegevens die er niet waren. 

Het onderzoek is nu uitgebreid naar tweemaandelijks, met telkens een gewenst aantal van zo’n 8.500 deelnemers. Jammer genoeg vermindert de interesse van vele deelnemers al snel, het aantal dat echt terugstuurt vermindert daardoor tot zo’n 6.000, zelfs pas na aanmaning. Dat is niet de fout van het CIM, het is gebrek aan zelfrespect van deelnemers: als je iets beloofd moet je dat ook doen. 

Drie miljoen Vlamingen

Natuurlijk is het dan de vraag hoe correct die late dagboeken werden ingevuld: wie het al niet te nauw nam met terugsturen kan dat ook doen met het late invullen. Die ernst (of niet) geldt ook algemeen, er zijn nu eenmaal freaks die routinematig meedoen om punten te verzamelen of om incentives te verwerven en sommigen vullen dan maar snel iets in. Wat ook. 

Alhoewel 6.000 dagboeken veel is, stelt het niet veel voor in het totale luisterpotentieel van België. Van de 11,5 miljoen inwoners in België zijn er 5,5 miljoen Vlamingen. De statistiek van 1 januari 2018 vermeldt 1, 8 miljoen burgers onder 12 jaar, dan blijft er 3,7 miljoen over. Als we ook de 0,6 miljoen ouderen boven 80 jaar er uit halen, dan blijft afgerond een potentieel van 3 miljoen Vlamingen.  

0,09% van de Vlamingen

Het CIM onderzoek is verdeeld over beide landsdelen én Brussel, er komen zo’n 47% dagboeken uit Vlaanderen (39% uit Wallonië en 14% Brussel), dat zijn er ongeveer 2.800 uit Vlaanderen. Anders gezegd: 0,09% van de betrokken bevolking (12-80). Het CIM doet dus wel een meer uitgebreid onderzoek dan andere enquêtes, maar toch bereikt het in verhouding niet zoveel Vlamingen. 

Het CIM spreekt van ‘nationale’ en lokale radio’s in de bijlagen. Dat komt misschien nog uit andere tijdperken, het is echter beter om ook hier de gangbare termen over te nemen. De benamingen landelijke radio of netwerkradio zijn niet opgenomen, alhoewel het decreet al in het voorjaar van vorig jaar was aangepast. Die verkeerde vermelding zou zelfs een stem in de enquête kunnen beïnvloeden. 

Fouten

In de opgegeven lijst zitten ook fouten: RGR, Club FM, Hit!, Family Radio, Radio Maria, Stadsradio, TOPradio, VBRO en VBRO Evergreen staan vermeld als ‘nationale radio’. Los van het feit dat dit fout is kan men zich ook afvragen waarom er hier internetradio’s bijstaan, elders worden die nergens vermeld. Een onderzoek dat zichzelf ernstig neemt mag zo’n fouten niet maken. 

De opgegeven lokale radio’s tonen gelijkaardige fouten: de aanwezigheid van Radio Randstad voor Antwerpen, Christina in (Vlaams-)Brabant, in Limburg toch Trendy FM (was eerder toch ook een keten zoals Club FM ‘nationaal’?), in (het sterk aanwezige) Oost-Vlaanderen City Music in Aalter, Land van Waas in Sint-Niklaas, Radio Actief,  Radio Roxx, enz. 


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Luistercijfers Wallonië: met vier op een zakdoek

In Wallonië worden de verschillen tussen de vier leidende radiostations steeds kleiner, maar de nummer Lees verder

Analyse Vlaamse luistercijfers maart – juni 2021

De VRT-radio krijgt in de nieuwste luistercijfers van CIM RAM een tik van jewelste, in Lees verder

TOPradio dropt bommetje: Jeroen & Koen terug in de ochtend

Het bleef vooralsnog stil over de nieuwe najaarsprogrammering bij TOPradio. Zopas werd echter een eerste Lees verder

VRRO maakt zich zorgen over Belga-radionieuws (update)

In een e-mail aan Belga en DPG Media uit de VRRO (Vereniging Regionale Radio Omroepen) Lees verder

Nieuwe landelijke radio-erkenningen: het aftellen is gestart

In het Belgisch Staatsblad verscheen maandag (16 augustus) de oproep tot kandidaatstelling voor erkenning als Lees verder

Lang wachten op nachtelijke radio (video)

Hans Knot gaat (nostalgisch) terug naar de maand december 1970 Meer dan een halve eeuw Lees verder

Is Stationhead de (zoveelste) toekomst van radio?

We hadden het de laatste tijd al vaker over de snel oprukkende social audio-apps, als Lees verder

UK: BBC Radio 2 herdacht de Britse zeezenders (audio)

Lang voor de Britse mediaregulator Ofcom de deuren opende naar een meer pluralistisch radiolandschap, moest Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx