fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

CIM-salabim! De luistercijfers (1)

Via een contract

Het Centrum voor Informatie over de Media (CIM) bestaat 47 jaar en stelt zich tot doel om (al)  ‘47 jaar lang betrouwbare en relevante cijfers voor de media’ te leveren.  Die gegevens zijn (volgens hun doelstellingen) ‘noodzakelijk voor de objectieve weergave en de optimalisering van de reclamebestedingen in België’.

Onderzoek van het CIM gebeurt via een contract, de opdrachtgevers betalen (uiteraard) de studies. De gegevens zijn dus vertrouwelijk voor de intekenaars, bepaalde gegevens worden wel publiek gemaakt. Momenteel zijn de intekenaars een tiental bedrijven als tussenpersonen, en in Media: IP Plurimedia (Denis Masquelier), RMB (Yves Gerard & Sandrine Penninckx), VAR (Anny Wuyts), Medialaan (Wilfried Celis)  en SBS (Peter Quaghebuer). Het huidige contract vindt u hier.

Horo-datage

Het CIM produceert twee soorten gegevens: de echtverklaring van oplages, enz., en de bereikstudies voor onder andere radio. Dat laatste gebeurt via horo-datage, een Franstalige term, timestamping in het Engels. Het is een mechanisme dat ontstond in de jaren zestig en dat tijd en datum koppelt aan een gebeurtenis. Nog anders gezegd: het legt het moment vast waarop een operatie is uitgevoerd.

Zes keer per jaar

Vanaf nu publiceert het CIM zes keer per jaar luistercijfers voor zijn opdrachtgevers. Elke publicatie zal gebaseerd zijn op de laatste vier gemeten maanden, in principe zouden er dan telkens twee maanden overlappen, naast twee nieuwe. Er worden ongeveer 8.000 mensen uitgenodigd om een week lang hun luistergedrag, per kwartier, in een luisterdagboek in te vullen.

Als we het goed begrijpen dan gebeurt dat zonder enige (of veel) vereiste(n) voor controle op wat wordt ingegeven. Er is geen sprake van apparatuur om iets extra te meten of te controleren op het moment van input zelf. De enquête is dan afhankelijk van de ernst van de deelnemers, al zullen de gegevens achteraf wel op zichtbare fouten worden nagekeken. De tijden dat vrijwilligers stickers op voorbijrijdende auto’s telden zijn gelukkig voorbij.

70% na een bezoek

De 8.000 deelnemers worden voor 70% ‘face to face’ via een interview aan huis gerecruteerd. Dat gebeurt met een nieuwe contactprocedure: na een toevallige trekking van adressen worden die mogelijke deelnemers bezocht, en (hopelijk) overtuigd. Het routeblad voor die bezoeken geeft enkel een adres op, die worden uitgekozen via een (vooraf) bepaalde procedure.

Wijken van 150 woningen

Voor elk van de 43 Belgische arrondissementen wordt er een aantal uit te voeren interviews toegekend, dit in verhouding tot het aantal inwoners ouder dan twaalf jaar in dat arrondissement. Brussel heeft negentien interviews per invalspunt, verder zijn er groepen van veertien, en in de andere arrondissementen nog vier.

Via de gegevens Nationaal Instituut voor Statistiek (NIS) worden dan  wijken van 150 woningen samengesteld, voor streken met minder inwoners worden er naburige wijken bijgevoegd. Daarna worden er willekeurig adressen gekozen, en de plaatsen bezocht. Het routeblad voor die bezoeken bevat enkel adressen, de bezoeken moeten voor meer dan de helft na 17:00 uur, door de week gebeuren.

Algoritme

Eens een adres aanvaard worden de socio-demografische gegevens (samenstelling gezin, enz.), en een vragenlijst naar de luistergewoontes en radioluisteren afgenomen, en doorgestuurd naar het studiebureau (GfK Belgium). De enquêteur kan dat via zijn smartphone, de app daarvoor heeft ook een algoritme voor selectie wie er op dat adres juist moet worden ondervraagd.

° Morgen deel 2, met daarin ook deel 2 van de methodologie.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2006: Bert Geenen terug naar de radio

Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag Lees verder

2013: Verlaat Radio 5 Nostalgia sneller AM? (video)

Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is Lees verder

2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck. Lees verder

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1)

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in luistercijfers
Luistercijfers: winnaars en verliezers

Kicken op radio en zo… (3)

Luistercijfers uit de Vlaamse radiohuizen

Kijk… Nederlandse luistercijfers!

Het Middagblad van 20 juni (video)

Kijk! Luistercijfers… NPO Radio 2 nipt koploper

Sluiten