RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

CIM: de eerste luistercijfers sinds Covid-19

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het Centrum voor Informatie over de Media (CIM) heeft vandaag nieuwe luistercijfers bekendgemaakt. De resultaten omvatten de periode van 1 januari tot 22 maart en 1 mei tot 30 juni 2020. Door coronamaatregelen lag het veldwerk tussen 15 maart en eind april noodgedwongen stil. Het nieuwe rapport toont aan dat radio in Vlaanderen een heel stabiel medium is, ook in tijden van corona. De maatregelen om de pandemie in te dijken hebben wel impact gehad op het onderzoek zelf, het bleek niet mogelijk om cijfers voor de maanden maart en april te geven. Het meest recente overzicht in cijfers vind je onderaan dit bericht.

Els Van de Sijpe, manager radio bij de VRT, geeft meer toelichting. “We zien in deze nieuwe CIM-cijfers een gezonde, mature radiomarkt met zeer stabiele luistercijfers  met in het oog springende resultaten voor Klara dat fors stijgt en MNM dat het sterkst staat bij jonge luisteraars van 12-24 jaar en ook bij luisteraars van 18-44 jaar. We weten dat in die periode MNM met Marathonradio de studenten en het jonge publiek een hart onder de riem stak. De cijfers gaan over het voorjaar, de periode januari-juni 2020”. 

“Het is wel belangrijk om te weten dat door het uitbreken van de coronacrisis er niet gemeten kon worden in maart en april. Om toch een idee te vormen voor die periode maart-april 2020, in volle corona, hebben we wel cijfers over het online luisteren via het CIM. Die slaan weliswaar enkel op het deel van ons publiek dat online luistert, goed voor een kleine tien procent van ons volledig luisterpubliek. In die online cijfers zien we een opvallende stijging, zeker bij Radio 1 en Radio 2 die in die periode een sterk informatief aanbod combineerden met opvallende initiatieven. Denk aan  #wezullendoorgaan bij Radio 1. Of Beste Buren huiskamerconcerten bij Radio 2. Ook de andere radiomerken scoorden online sterk.”

Nostalgie bereikt wekelijks 913.00 luisteraars en behoudt op de algemene doelgroep 12+ zijn marktaandeel van 7,4%. Op de commerciële doelgroep 35 – 54 behaalt Nostalgie 10,9%. De luisterduur bedraagt binnen die doelgroep 205 minuten. Daar komt bij dat de zender in coronatijden ook steeds meer digitale fans aan zich kan binden. 

Directeur Radio, Tom Klerkx: “Het is een atypische periode en ook meting, dus we zijn zeer tevreden met deze resultaten. We hebben de afgelopen maanden zowel voor als achter de schermen enorm mooie dingen gedaan. We hadden onze geweldige muziek-acties: The Big 5, 60u60s en onze Summer Feeling Top 1000. We deelden duizenden gratis mondmaskers uit met coole classics erop en verzamelden samen met onze luisteraars de mooiste Summer Stories. Achter de schermen bouwden we een nagelnieuwe studio en lanceerden we een nieuwe app en website. Meer dan ooit klaar voor een super najaar dus!“

Dat radio-najaar is bij Nostalgie overigens afgelopen week al van start gegaan. Met onder andere De Vroegste Ochtendshow van Vlaanderen met Herbert Bruynseels en Astrid Philips, een nieuwe Avondspits met Bjorn Verhoeven en het na één week al fel gesmaakte Lena Lena met Leen Demaré. Meer informatie over de nieuwe programma’s en de najaarsplannen lees je in deze speciale editie. Wegens groot succes – en helaas ook omdat het nog steeds nodig is- deelt Nostalgie vanaf maandag weer massaal mondmaskers uit”.   

Ook NRJ kon zich de afgelopen maanden handhaven. De zender voor de Urban Billies verraste met gesmaakte Live Streams van zowel nationale als internationale artiesten, het Corona-format ‘NRJ Shout Out’, de veelbesproken reeks ’20 in 2020′ en de zomerse ‘NRJ Stages’ waarbij je een festivalbeleving in je eigen tuin kon winnen. NRJ groeit in de jonge doelgroep 25-34 naar een marktaandeel van 1,2%  en kan die jonge fans ook steeds langer aan zich binden. De luisterduur steeg naar 153 minuten. 

Directeur Radio, Tom Klerkx: “Met NRJ zitten we erin voor de lange termijn. We merken dat we elke golf opnieuw meer luisteraars kunnen overtuigen. En die ambitie blijven we uitstralen, want ook bij NRJ konden we niet wachten om erin te vliegen met de nieuwe najaarsprogammatie. Ons nieuwe middagblok, NRJ BREAK met Kim Muylaert ging al op 10 augustus van start en vanaf deze week knallen we de luisteraars wakker met Michaël Joossens, Julie Vermeire en Josefien Weyns in de jongste Ochtendshow. Energieker kan je dag niet starten..”

Qmusic blijft de tweede grootste zender in Vlaanderen met 10,4% marktaandeel bij het brede publiek (versus 10,5% in vorige golf bij 12+,) en groeit door op de zenderdoelgroep van 18-44 jarigen met 18% marktaandeel (versus 17,3% in vorige golf). Ook Joe verstevigt zijn positie met 8,6% marktaandeel bij het brede publiek (versus 8,4% in vorige golf bij 12+) en groeit op de zenderdoelgroep van 35- tot 54-jarigen naar 12,7% marktaandeel (versus 11,9% in vorige golf).

Geen Foute Party in Flanders Expo dit jaar, maar wel een virtueel feestje met ‘De Foute Party in Quarantaine’. Uit de digitale cijfers van juni blijkt dat de luisteraars massaal de Foute Maand hebben beleefd. Op de finaledag, op vrijdag 26 juni, haalde de website Qmusic.be meer dan 100.000 bezoekers en brak de zender een digitaal luisterrecord met meer dan 374.000 streamstarts.

Met deze boost in het achterhoofd wil Qmusic de luisteraar volgen. De radiozender gaat in het nieuwe radioseizoen nog ‘fouter’ kleuren dan voordien. De digitale themazenders (zoals Joe 60-70s, Q Maximum Hits en de Foute Radio) het digitale Willy noteren 1,9% marktaandeel bij de 18- tot 54 jarigen.

An Caers, directeur radio: “Het is fijn om bevestigd te zien dat Qmusic en Joe vaste waarden zijn bij onze luisteraars. In de onzekere tijden van afgelopen maanden zijn onze radiozenders duidelijk een ‘compagnon de route’ geweest om zowel te informeren als te entertainen. Zeker de online boost van de Foute Maand bij Qmusic valt op, dus daar bouwen we op verder in het nieuwe radioseizoen. Ook digitaal versnellen we met al onze digitale zenders, waar nieuwe telg Willy meer en meer zijn plekje vindt.”


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

CIM-cijfers: de laatste voor de coronacris (update)

De meest recente luistercijfers voor Vlaanderen zijn vandaag bekend gemaakt. Het gaat over de periode Lees verder

Corona-lockdown speelt ook CIM RAM parten

De corona-lockdown heeft ook gevolgen voor tweemaandelijkse CIM RAM, dat de radioluistercijfers meet voor Vlaanderen Lees verder

Analyse: Vlaamse luistercijfers november 2019-februari 2020

De drie Vlaamse radiohuizen brachten al hun eigen PR-verhaal op de radioluistercijfers voor de periode Lees verder

Luistercijfers Wallonië: vreugdedans voor N Group

In Wallonië was er – mits het respecteren van de social distancing – ongetwijfeld een Lees verder

UK luistercijfers: BBC Radio in vrije val

Commerciële radio steekt voor het eerst in 23 jaar de BBC voorbij. BBC Radio 1 Lees verder

Het mysterie van de EBU Audience Trends

Bizar fenomeen: het jaarlijkse Europese rapport Audience Trends Radio van de EBU correspondeert in geen Lees verder

NLO Streaming Audio Standaard juni 2022

De NLO Streaming Audio Standaard cijfers over de periode juni 2022 zijn bekendgemaakt.

Luistercijfers Frankrijk: France Inter leidt, Europe 1 lijdt

Weinig verrassingen in de Franse luistercijfers tijdens de politiek zwaar beladen periode tussen april en Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx