fbpx

RadioVisie

  • .
    .

CIM-cijfers: de laatste voor de coronacris (update)

De meest recente luistercijfers voor Vlaanderen zijn vandaag bekend gemaakt. Het gaat over de periode november 2019-februari 2020. Grosso modo, de laatste rapporten vooraleer de corona-crisis de telmethode van het CIM overhoop haalde. We zetten de cijfers en enkele commentaren van VRT en Mediahuis op een rij.

Met een marktaandeel van 8,6% laat Radio 1 een sterk resultaat optekenen. De VRT-actualiteitszender klimt verder in bereik en luisterduur met een programmatie rond nieuws en actualiteit en een gevarieerd muziekaanbod. Uit de nieuwe cijfers blijkt dat ook in de periode vóór de coronacrisis het medium radio sterk leeft in Vlaanderen. De afgelopen actualiteit zit dan nog niet in deze meting vervat. 

Jan Knudde (nethoofd Radio 1): “We helpen vat te krijgen op die continue informatiestroom: wat doet er echt toe, wat mag je geloven en wat speelt op de achtergrond. Fijn dat Radio 1 voor een toenemend aantal mensen hierin een rol speelt. Ook als het gaat om mee te zijn met actuele ontwikkelingen in sport, wetenschap, kunst en muziek. De cijfers tonen hoe accuraat wij dat blijven doen via de klassieke radio, maar intussen merken wij een nog veel sterkere groei van ons zelfde aanbod online en on demand met Radio 1 Select: interessante content op maat gesneden en te beluisteren op het moment dat de mediagebruiker zelf wil. Sinds september vorig jaar werden programma-items van Radio 1 al 800.000 keer op die manier beluisterd.”

MNM klimt naar een marktaandeel van 10,2% en is de populairste zender bij de Vlaamse jongeren tussen 12 en 24. Hiermee bereikt de zender dagelijks 700.000 luisteraars. Radio 2 blijft met een marktaandeel van 30,8% en dagelijks meer dan 1,3 miljoen luisteraars uitgesproken marktleider in Vlaanderen. Klara is stationair geparkeerd op 1,8%. Studio Brussel klokt af op een marktaandeel van 9,5%.

Nostalgie haalt 7,4% op de doelgroep 12+ en 11,6% op de kerndoelgroep 35-54. Daarmee vergroot de luisterduur tot 205 minuten.

Tom Klerkx (managing director radio): “Via een aantal parameters wisten we natuurlijk al dat we goed zaten. Tijdens de ‘Classics Top 2020’ kregen we massaal veel lofbetuigingen en reacties binnen. Digitaal groeiden we quasi elke dag met een absolute piek op de finaledag. Met onze Classic Trip actie, de NBF-week en zowat alles wat volgde merkten we dat we met de combinatie van goede programmering en sterke campagnes ons fanship sterk aan het uitbreiden waren.”

Jongerenzender NRJ blijft doorgroeien. Binnen de moeilijk te bereiken doelgroep van stedelijke jongeren (25-34) staat de zender zowel qua bereik op zijn hoogste marktaandeel sinds de start in september 2018. Nostalgie haalt 7,4% op 12+, 11,6% op de kerndoelgroep 35-54 en vergroot daar zijn luisterduur tot 205 minuten.

Nathalie Delporte (programma manager NRJ): “Met ons jong-en-klein-ploegske brengen we elke dag radio waarop we zelf best trots zijn. En blijkbaar wordt dat geapprecieerd door steeds meer jongeren waar we het ook voor doen. De goesting is groot. En de plannen nog groter. Deze week zijn we gestart met ‘Shout Out’, een show waarin we jongeren en hun verenigingen de hand reiken in deze bijzondere tijden, er komt een geweldig ’20 in 2020′-project aan, we mogen weer bijzonder straf komisch talent verwelkomen in onze ‘Open Skype Comedy’, … laat ons maar in de luwte met véél NRJ verder bouwen aan de beste radio voor jongeren op deze planeet. Of toch alvast hier in Vlaanderen…daar kan ik mee leven”

DPG Media is opvallend sober in het commentaar op de pre-coronacijfers en focust vooral op de resultaten sindsdien. Toén haalde Qmusic 10,5% marktaandeel bij het brede publiek (12+) en blijft daarmee de tweede grootste radiozender in Vlaanderen. Joe haalt 8,4% marktaandeel bij het brede publiek (12+). Sindsdien lieten Qmusic, Joe en Willy samen een stijging van 31% in het online luisteren optekenen, dit in vergelijking met de periode voor de coronacrisis. Bij Qmusic gaat het om een stijging van 42%, voor Joe is dat 20% en voor Willy 31%.

Robin Vissenaekens (programmadirecteur), blikt vooral vooruit naar de komende maanden: “Het zal sowieso een atypsiche zomer worden door de coronacrisis, maar we merken dat mensen thuis volop naar de radio luisteren. We bereiden ons dus nu volop voor op een zomer waar we er maximaal zullen zijn voor de luisteraar.”Spotlight
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Analyse: Vlaamse luistercijfers september-december 2019

Traditioneel scoort VRT heel sterk in de belangrijke najaarsmeting van CIM-RAM, uiteraard mede dankzij de Lees verder

Luistercijfers najaar 2019: dit zeggen de radiohuizen

Straks worden de Vlaamse CIM-RAM luistercijfers voor september tot en met december 2019 bekendgemaakt. Voor Lees verder

Luistercijfers Wallonië: Contact herovert de kop

Radio Contact is voor het eerst sinds lang opnieuw de meest beluisterde radio in Franstalig Lees verder

Analyse: Vlaamse luistercijfers juli-oktober 2019

De CIM RAM van juli-oktober 2019 bevestigt dat de VRT-radio's op jaarbasis stilaan marktaandeel verliezen, Lees verder

Luistercijfers Wallonië: Nostalgie en VivaCité winnaars najaar 2019

Het verblijf van Radio Contact aan de top van CIM-RAM luistercijfers voor Wallonië en (Franstalig) Lees verder

Blad 389: Minerva, luistercijfers, Spotify

In Nederland is het één keer per maand luistercijferdag. En in januari was dat vandaag. Lees verder

Het radiodagboek van 25 oktober – 297 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 24 oktober – 296 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in luistercijfers
VS: Nieuwsradio profiteert van coronacrisis

Kicken op radio en zo – 76

Het radiodagboek van 21 april – 112 (video)

France Inter autoritair in Parijs

Het radiodagboek van 19 april – 111 (audio)

Radio in tijden van lockdown, gissen geblazen

Sluiten