Audio is meer dan ooit een medium in volle expansie; dit vertaalt zich zowel in de nieuwe consumptievormen als de nieuwe mediamerken en zelfs nieuwe luistermogelijkheden. Een dergelijke evolutie vergt nieuwe meetinstrumenten, en dat is precies wat CIM met zijn nieuwe Audio Time-studie biedt.
Naar aanleiding van de ‘Studie 2022’ geeft reclameregie RMB (RTBF en NRJ in Wallonië) in verschillende video’s meer duiding over de audioconsumptie van de Belgische bevolking. Audio Time, gepubliceerd in februari van dit jaar, biedt een overzicht van de nationale audioconsumptie in al zijn vormen.
Dit onderzoek maakt het mogelijk om consumentengewoonten te achterhalen: hoe frequent, type audio, merken, gebruikte toestellen en luisterlocaties. Met dit nieuwe meetinstrument kunnen onder meer bepaalde inzichten, specifiek voor het medium radio achterhaald worden. Dit stelt reclame-agentschappen in staat om mee evolueren met de tijd.
Radio is de belangrijkste audiovorm, die 62 procent van de totale consumptie voor zijn rekening neemt. Er wordt voornamelijk live geluisterd. Die vertegenwoordigen liefst 97% van het totaal. Radio is bijgevolg een reactief medium, zeer geschikt voor activatie. Thuis is de belangrijkste locatie om te luisteren met 56 procent van het totale luistervolume.
Het radiotoestel en de autoradio worden het meest gebruikt. Samen zijn ze goed voor 50 procent van het totale luistervolume. De duplicatie tussen de luisteraars en die van de streamingdiensten bedraagt slechts 14 procent. Dat maakt hen complementair.