RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Christelijke jingles voor een groot gehoor

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In Vlaanderen keken we er lange tijd een beetje vreemd naar, de Nederlandse radiostations die een geloof uitdroegen. ‘Missionarisradio’ noemden we het. Het grotere publiek maakte er – willens nillens – kennis mee via enkele zeezenders. Radio Caroline en Mi Amigo op kop, betaalden er een deel van hun werkingskosten dankzij de gulle bijdragen van dominees als een Gerrit Toornvliet en Johan Maasbach. 

De zeezenders verdwenen, de religieuze stations bleven en kenden een opstoot met de komst van het internet. Pas in december 2011 kreeg Vlaanderen een eerste puur godsdienstig geïnspireerde zender met Radio Maria. En daar bleef het bij. Nederland kan kiezen uit onder andere Radio Bloemendaal, een eigen versie van Radio Maria en Groot Nieuws Radio. Om het bij die drie te houden. In hoofdzaak omdat ze (eerder) een breder publiek bereikten via etheruitzendingen. Wegens te duur zijn onder andere hun uitzendingen op AM ook alweer een tijd geleden gestaakt.

Moeilijk formaat, makkelijke vormgeving

De naam is enigszins verwarrend, want Groot Nieuws Radio is een zender met in hoofdzaak een christelijke muziekformat. Weliswaar gewaardeerd met een positieve inhoud en die – naar het heet – ook niet onpopulair is. En dat heeft het station te danken aan een ‘inspirerende programmering’ en een moderne vormgeving. Wie dat laatste aanhaalt, denkt onvermijdelijk aan jingles. Sinds 2012 bepaalt PURE Jingles uit Hilversum een deel van het zendergeluid, dat zopas werd geüpdatet met nieuwe producties. 

”Groot Nieuws Radio is een zender met een uniek format in de Nederlandse ether”, zegt music programmer Nando Kok. “Een inspirerend AC-format met bovendien veel inhoud. Hedendaagse kerkmuziek is een belangrijk onderdeel van ons geluid, dat gepaard gaat met een warm, persoonlijk en sterk akoestisch gevoel.” 

Opgewekte Christian AC jingles 

Naast het schedulen van de muziek, coördineert Kok de audiovormgeving. “We houden van het positieve pakket jingles voor ons werd gemaakt, omdat het perfect past in onze worship-driven playlist”, zegt hij. Naast ‘Christian AC’ jingles voor de dagprogrammering heeft het station nu ook een aantal specialty themes als uitbreiding van het basis jinglepakket.

“Elke avond tussen zeven en acht brengen we klassieke kerk- en koormuziek. In 2022 lanceerden we ook het online themakanaal Groot Nieuws Radio Blijde Klanken voor dit genre. Voor dit kanaal én voor shows op ons hoofdkanaal hadden we specifieke jingles nodig die goed passen bij die muzikale textuur & feel. PURE Jingles creëerde custom thema’s die het traditionele gevoel levend houden en toch heel fris klinken.” 


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1646: Radio Singjaal, Tomas De Soete, Top 2000 a gogo

• Radio Singjaal's Top 100 Aller Tijden • VRT ontslaat Tomas De Soete • Herman Lees verder

NPO Radio 2 DJ’s warmen zich op voor ‘Top 2000’

Op 7 december aanstaande verzamelen alle presentatoren van NPO Radio 2 in het Top 2000 Lees verder

Blad 1644: Mediaconcentratie, Joe, Top 2000 Stembus (video)

• Mediaconcentratie in Vlaanderen • Joe's Pakje van je hart op bezoek bij Tia • Lees verder

Nederland: regering hakt knoop door over veiling FM-kavels

In Nederland mogen commerciële radio-aanbieders in de toekomst nog maximaal drie FM-kavels bezitten. Dat heeft Lees verder

Advies blijft: FM afschakelen vanaf 2027 in Nederland

Digitale radio is een feit en raakt ingeburgerd, maar niet razendsnel. De FM-band zingt het Lees verder

Veronica Sorry, Rob?

Waarom Rob Stenders zich in een twee voor twaalf situatie bevindt en dit ook de Lees verder

1962: En hier is Radio Veronica voor… de huisvrouw (audio)

Hans Knot blikt terug op een onderzoek uit 1962 waarin men uitvlooide waarom huisvrouwen vooral Lees verder

Gerbrandy-zendtoren wordt wederom Grootste Kerstboom ter wereld

Zaterdag 10 december is er al voor de 24ste keer het ontstekingsfeest, met optredens. Xander Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx