fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Cellnex verwerft zenderexploitatie Broadcast Partners

Een deel van het Nederlandse Broadcast Partners is verkocht aan het mastenbedrijf Celllnex. Dat meldt NederlandsMediaNieuws.nl. Het gaat om de delen van de technische zenderexploitatie voor Nederlandse en Vlaamse radiostations, waaronder de openbare omroep VRT.

Volgens Cellnex gaat het om een totale investering van 40 miljoen euro. De 30 procent-deelneming van Broadcast Partners in het Duitse Divicon Media is niet mee verkocht. Robert-jan van der Hoeven behoudt samen met Marc Nanning onder meer de onderdelen research & development en engineering in afzonderlijke entiteiten.

Steven Hamelink die sinds 2012 operationeel niet meer op dagelijkse basis bij Broadcast Partners actief is, heeft zijn minderheidsbelang verkocht. Het bedrijf was grotendeels in handen van ING en Bernia Investments. Die zijn met de aankoop door Cellnex niet langer betrokken.

Robert-jan van der Hoeven en Marc Nanning blijven Broadcast Partners besturen en vertegenwoordigen. Beide delen van het nu gesplitste bedrijf blijven intensief samenwerken. Voor de klanten en personeel wijzigt niets.

De distributietak van Broadcast Partners is nu omgedoopt tot On Tower Netherlands. Het wordt meteen het grootste onderdeel van Cellnex in Nederland, waarmee Cellnex veel meer slagkracht weet te verwerven.

Volgens Robert-jan van der Hoeven wordt door de digitalisering de gemiddelde mastbezetting kleiner en neemt het risico toe dat hogere masttarieven aan derden moeten worden betaald, waardoor de kosten voor de radiostations zouden stijgen. Met de overeenkomst met Cellnex, dat veel masten bezit, neemt dat risico substantieel af. “Bovendien kunnen we met de masten meer en andere services ontwikkelen, die een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van de mast- en distributietarieven.”

Cellnex is een van oorsprong Spaanse groep die intussen ruim 45.000 zendmasten beheert in Spanje, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië en Zwitserland. De Italiaanse familie Benetton is de referentie-aandeelhouder met een belang van 29,9 procent. Het bedrijf is genoteerd op de Spaanse beurs.

Cellnex Nederland is ontstaan uit overnames van het mastenbedrijf Shere Masten (oktober 2016), Towerlink Netherlands (juli 2016) en Alticom (september 2017). Alticom bezat onder meer de iconische Hilversumse tv-toren en de Gerbrandytoren (zendmast Lopik). Daarmee exploiteert Celllnex mobiele telecom infrastructuur-diensten, reclame in masten, datacenters, broadcasting en masten.

Daar komt nu zenderexploitatie bij. “Voor de klanten en medewerkers van Broadcast Partners (Ontower en The Broadcast Group) wijzigt niets, ook niet op middellange termijn. Wel is het de bedoeling dat op lange termijn naar synergieën en schaalvoordelen wordt gezocht, maar ook die blijven zonder gevolgen voor de broadcast klanten en het personeel”, zegt Robert-jan van der Hoeven.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-03

Ierland: nieuwe poging op commerciële DAB+ mux Zweden: SR verliest nationale licentie Noorwegen: lokale omroepen Lees verder

Vlaams bedrijf maakt antennes voor heel Europa

Velen dromen ervan, maar het is weinigen gegeven: van je hobby je beroep maken. Kenny Lees verder

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-01

UK (I): muxen toegewezen in Cumbria UK (II): Virgin Radio Groove beleeft comeback via DAB+ Lees verder

Nieuwste gemeentelijke melkkoe: belasting op masten en pylonen

De Vlaamse steden en gemeenten lijken een nieuwe melkkoe te hebben gevonden om de gaten Lees verder

2008: Norkring private partner voor VRT-zenderpark

De VRT kiest voor Norkring als private partner voor zijn zenderpark. Norkring is een dochteronderneming Lees verder

RadioVisie’s DAB+ weekrapport (42)

Oostenrijk: ORF probeerde DAB+ politiek te torpederen Duitsland: nieuwe zendersites voor NDR, BR en SWR Lees verder

RadioVisie’s DAB+ weekrapport (41)

Bologna: mux-operator wint juridische strijd om lokale DAB+ Tenerife: nieuwe mux gelanceerd met Poolse hulp Lees verder

RadioVisie’s DAB+ weekrapport (40)

Wallonië: alle 24 zendersites in gebruik Zweden: SR blijft kat uit de boom kijken Saksen: Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Blad 227: MNM, Duitsland, NPO

Blad 226: DPG Media, Meteor, DAB+ zenderkaart

Blad 225: Teveel onderwerpen voor één titel (video)

Frontier Smart Radio: favorieten beheren (eindelijk) weer mogelijk

Blad 224: CityMusic, Superstar en Minerva (audio)

‘De Lage Landenlijst’: aftrap met zes preshows

Sluiten