Ronan O’Rahilly is niet meer. De flamboyante Ier, die in 1964 het omroepmonopolie van de BBC deed wankelen met de komst van Radio Caroline vanop de ‘mv Fredericia’ in het Kanaal stierf gisteren, maandag 20 april, aan de gevolgen van slikpneunomie. Hij werd net geen tachtig jaar.
Gesteund door zijn rijke ouders maar vooral geboeid door het Londense nachtleven belandde de ambitieuze zakenman snel in Soho waar vooral de artiesten die bij de managers Richard en John Gunnell werkten, optredens verzorgden in de hoop om dat ene begeerde contract te versieren. Een samenloop van omstandigheden leidde O’Rahilly naar de ‘Flamengo Club’ waar Georgie Fame & The Blue Flames op 25 september 1963 onder toeziend oog van platenbaas Ian Samwell enkele songs hadden opgenomen. Ondanks een overeenkomst, maar door de wurgende invloed van de maatschappijen Pye ,EMI, Decca en Philips, vertikten de BBC en Radio Luxembourg om het opkomend talent de nodige steun te bieden.
De Ier pakte uit met een pasklare oplossing. Geïnspireerd door het Deense Radio Mercur en het Nederlandse Veronica, werd de voormalige ferryboot MV Fredericia tot een drijvend radiostation omgebouwd. Sneller dan zijn concurrent Alan Crawford, die vanop de MV Mi Amigo aan de start van Radio Atlanta sleutelde, speelde hij het klaar om zijn Radio Caroline op paaszondag 28 maart 1964 in de lucht te brengen. Een ware mediarevolutie die Groot-Brittannië op zijn grondvesten deed daveren.
Het gedurfde initiatief kreeg snel navolging. Radio London, Swinging Radio Engeland, Radio Scotland en een hele reeks fortpiraten verblijdden de Britse jeugd met de muziek die door de openbare omroep vakkundig werd geboycot. De bikkelharde strijd om de gunst van de luisteraars ontspoorde echter waardoor de Engelse regering de vloot zeezenders op 14 augustus 1967 aan banden legde. Maar niet iedereen afscheid want Ronan O’Rahilly nam het stoutmoedige besluit om de strijd om vrije commerciële radio te verlengen.
Radio Caroline werd, ondanks de talrijke inbeslagnames, een muiterij in december 1972 en het zinken van de MV Mi Amigo in maart 1980, een mythe. Meer nog: de tegenslagen motiveerden de koppige Ier om terug te keren. Wat tot ieders verrassing ook daadwerkelijk gebeurde op 19 augustus 1983.
Vanop het fonkelnieuwe zendschip Ross Revenge, begon een zoveelste comeback. Het verlengde avontuur duurde tot de Britse en Nederlandse opsporingsdiensten op 19 augustus 1989 het zendschip van vrijwel alle apparatuur ontdeden. Op 5 november 1991 was het helemaal voorbij nadat het schip van haar ankers was losgeslagen en vastliep bij Goodwin Sands.
Na een reeks tijdelijke licenties kwam er uiteindelijk toch loon naar werken. In december 2017 werd een officiële vergunning overhandigd. De langverwachte kroon op het levenswerk van een man zonder wiens ijzeren wil en zonder diens geloof in de slaagkansen Radio Caroline deze welverdiende status nooit zou hebben bereikt. (FVM)
Aan iedereen die Ronan een warm hart toedroeg, zijn hele familie, vrienden en ook de crew van the new Radio Caroline, ik wens jullie heel veel sterkte bij het verlies van zo’n groot man. Zonder hem zou de radio er heel anders uit gezien hebben.
Ik zou het in Engels schrijven maar mijn kennis is niet zo groot om het foutloos te schrijven.
Ronan, nu ben je waarschijnlijk bij uw evenknie van de radio, Sylvain.
Ricky
Zonder zijn koppigheid in de jaren 60, 70 tot einde 80 zouden de commerciële
radio’s in de UK en Nederland & België er pas veel later gekomen zijn !
Een pionier van de zeezenders is van ons heengegaan, hierboven zal hij geen wilde golven meer moeten trotseren, RIP Ronan and thanks for the music………