RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Caroline North: verzegeld pakket, in geval van nood openen (video & audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In 1965 praatte de Nederlandse correspondent van de Gemeenschappelijke Persdienst (GPD) – in London – met kapitein Kooger, verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de MV Fredericia, het zendschip van Radio Caroline North. Er werd gepraat over eventuele problemen.

De journalist noteerde: “Indien voedselleveranties uit Engeland zouden worden stopgezet kan men altijd nog terecht in Ierland en Spanje, die de conventie niet hebben ondertekend. Ook bevoorrading vanuit de lucht is een mogelijkheid. Zo lang niet bewezen is dat Caroline mensenlevens in gevaar brengt, door scheepsgolflengten te gebruiken, bestaat er weinig kans dat het Britse parlement maatregelen zal nemen.”

De kapitein refereerde nog wel aan de twee keer dat Caroline per ongeluk verkeerde frequenties had gebruikt, maar vanuit de organisatie was toegezegd dat dergelijke incidenten niet meer zouden plaatsvinden. Een uitstapje naar het eiland Man en een bezoek aan de haven van Ramsey was het volgende dat de correspondent deed. 

Hij constateerde dat de bevolking van het havenplaatsje met veel plezier het avontuur van de Caroline-boys beleefde. Onder de bewoners waren ze trouwens zeer populair geworden: “Het plaatselijke hotel heeft dankzij het vertier dat zij brengen nooit een dergelijk goede winter gehad. Als de deejays elke 14 dagen voor hun aflossing Ramsey aandoen, zijn de bars en cafés vol op handtekeningen jagende teenagers. Iedereen in Ramsey leeft mee met Caroline, vooral als het ruw weer is en men afstemt op het station om te horen of alles wel is aan boord.”

Over de bevoorrading van de MV Fredericia, volgens de correspondent een voormalig stoomschip, werd gemeld dat er tweemaal per week vanuit Ramsey werd gevaren met de ‘Essex Girl’. Omdat het zendschip in internationale wateren lag deed de douane van het eiland haar plicht. Vooraleer de bemanning van de Essex Girl toestemming kreeg om uit te varen werd streng gecontroleerd. Iets dat bij terugkeer niet anders was. Het was ook net bekend geworden dat de regering van Panama had besloten om de vlag in te trekken waardoor het zendschip in moeilijkheden kon raken als zogenaamd vlaggenloos schip. 

Maar kapitein Kooger had de journalist duidelijk gemaakt zich geen zorgen te maken omdat hij in het bezit was van een verzegeld pakket dat slechts in geval van nood mocht worden opengemaakt. Daarbij uiteraard doelend op een andere vlag en registratie, die wel dekkend was voor de bemanning van de Fredericia.

Er was een duidelijk verschil tussen de verlofperiodes van de radiomensen aan boord en van de gewone bemanningsleden.  Elke veertien dagen werden de programmamakers afgelost, terwijl de crew liefst zes weken van huis bleef: “Het leven aan boord is voortreffelijk en men kan zeer goed met elkaar overweg. Er is voldoende werk en er is tijd genoeg om te vissen. Iedereen krijgt dagelijks twee blikjes bier. Van zeeziekte heeft niemand last, dat is alleen een probleem tijdens de tochten van en naar het zendschip.”

Eindigend concludeerde de correspondent dat het gezelschap op het drijvende radiostation veel voldoening uit het werk haalde, mede omdat men het gevoel had te voorzien in een behoefte om een sterke persoonlijke band met de luisteraars te hebben.

Hans Knot


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Radio Caroline North: één jaar later (audio & video)

Sinds de kerstperiode 2021 scant Hans Knot een enorme collectie krantenknipsels verzameld door één van Lees verder

1965: Ben leerde huisvrouw roeren in de potten

Nederland had in 1965 twee tv-kanalen, met beperkte uitzenduren. Maar met Ben Kuyper was er Lees verder

De start van ‘popstation’ Hilversum III (video)

De kleinere herinneringen, daar gaat het Hans Knot om in zijn wekelijkse column. Dit keer Lees verder

Iedereen verliefd op Conny!

In 1961 was in Amerika de populariteit van popsterren helemaal uit de hand gelopen. Niet Lees verder

Zoeken naar de vlag van Veronica (audio)

Bladerend in mijn archieven van het jaar 1962 botste ik op berichten over de toen Lees verder

1974: Philips introduceert de computerterminal

Hans Knot blikt in zijn wekelijkse retro-column terug op de lotgevallen van de Nederlandse Postgiro.

Spanje: radio moest Nederlandstaligen hart onder de riem steken

Op 1 maart 1980 startte in Spanje een commercieel radioprogramma dat gericht was op de Lees verder

Realisten 81: de zeezender die nooit van start ging

In 1981 probeerde ene Hans Knoop met veel blufpoker over een zogenaamde zeezender aandacht te Lees verder

Meer over Radio Caroline

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx