RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Caroline krijgt plekje op Londense DAB+

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Ruim drie maand na de opgemerkte start van de middengolfuitzendingen op 648 kHz verrast Radio Caroline dit Paasweekend opnieuw. De voormalige zeezender is sinds zaterdag, 31 maart, ook te horen op DAB+ in Londen. Het is intussen de zevende plek waar Caroline digitaal via de radio is te beluisteren.

Caroline kreeg een onlangs vrijgekomen plekje op de minimux “London trial”. Op deze mux is plaats voor negen stations. Exploitant is het bedrijf u.dab van Martin Spencer. Je vindt het signaal in Londen in blok 9A (202.928 MHz). Het is een van de tien lokale muxen die in 2015 een testvergunning kregen van de Britse telecomregulator Ofcom.

Het Londense digitale signaal van Caroline wordt doorgegeven in 64 kbps in stereo. Naar Londense normen is dat een hoge kwaliteit. In de Engelse hoofdstad zitten momenteel 105 radiostations op DAB en DAB+. Heel wat van hen worden doorgegeven in 32 of 48 kbps.

De mux London trial beschikt over drie zenders: Southwood Park Highgate, Honor Oak Park en Notting Hill. Het is zeker niet de beste en sterkste mux in Londen, maar de dekking in de miljoenenstad is toch meer dan behoorlijk, volgens de Londense radiowatchers.

Andere Britse lokale DAB+ muxen waar je Caroline kunt beluisteren zijn Aldershot/Woking trial, Norwich, Portsmouth, Glasgow, Birmingham en Brighton.

Fondsenwerving

Het moet voor de Caroline-organisatie natuurlijk betaalbaar blijven, want dergelijke digitale plekjes komen met een kostprijs. De start op de Londense DAB+ werd niet toevallig gekoppeld aan een feestelijk vierdaags live-weekend vanop de Ross Revenge, ter gelegenheid van de 54ste verjaardag van het station.

De maandelijkse live-weekends op de Ross worden door Caroline steeds nadrukkelijker gebruikt om aan fondsenwerving te doen. Zo werden dit weekend twee nieuwe t-shirts gelanceerd ter ondersteuning van de middengolffrequentie 648 kHz. Wie 25 Britse pond of meer doneert of lid wordt van de Radio Caroline Support Group voor een minimum van 7,50 pond per maand, krijgt meteen een van deze nieuwe t-shirts.

Tot slot nog twee leuke details voor de freaks: (1) op de DAB-schermpjes in Londen verschijnt de tekst «51 years ago DJ Johnnie Walker promised that we would come to London. Promise kept….» en (2) op de Londense DAB bevindt Caroline zich nu net naast de populaire Capital Radio.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Radio Caroline

Inschrijven
Abonneren op
guest

4 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Joop Van Hoop
Joop Van Hoop
2 april 2018 - 11:55 11:55

Caroline beschikt over een grote idealistische supportgroep, het lijkt wel een hippie sekte (niet negatief bedoeld )
Als je ziet welke opknapbeurt de Ross Revenger gekregen heeft, zulke vorm van liefdadigheid en vrijwillerschap zie ik nog niet rap nadoen in Vlaanderen !
Vraag is of ze al die onkosten gaan kunnen blijven dekken ?

Dekeyzer franky
Dekeyzer franky
2 april 2018 - 10:43 10:43

Kunnen ze radio caroline niet in belgie op dab+ steken ze kunnen het wel met bbc world service dat zou beter zijn dan bbc world service ik luister daar toch niet naar

Andre
Andre
2 april 2018 - 09:07 09:07

Vergelijk dat met de situatie in Vlaanderen waar de lokale radio’s als sinds hun ontstaan door de politiek in een technische en economische wurggreep gehouden worden teneinde de VRT en de VMMa maximaal te bevoordelen en te beschermen.
En in de periode van de zeezenders (onder andere Mi Amigo) was het niet anders.
Terwijl in het zogezegde dictatoriale Spanje onder generaal Franco vrije radio’s wel reeds toegelaten waren, werden in het ‘democratische’ Vlaanderen uitzendingen van vrije radio’s beschouwd als een halsmisdrijf waarvoor Parket en politie man en macht inzetten om deze ‘misdrijven’ te beteugelen…

Don`t copy text!
4
0
Deel hier gerust uw gedachtenx