fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Caroline: Een dominee tussen de popmuziek (audio)

Terug naar 8 mei 1979

Er zijn weinig radiostations waarvan de reputatie zo groot is dat, zelfs al heb je er nooit naar geluisterd, je toch de naam en de faam kent. Een reputatie die zelfs al 55 jaar meegaat en die intact bleef al was de bewuste zender, met tussenpozen, langere tijd uit de lucht of nauwelijks te ontvangen.

Radio Caroline speelde en speelt het klaar. Dezer dagen aan weerszijden van Het Kanaal (en zelfs verder inwaarts het vasteland) opnieuw prima te beluisteren. Toen het station in november 2017 een definitieve Engelse AM-frequentie (648 kHz) kreeg toegewezen, leidde dit tot spontane vreugdetaferelen bij anoraks en zelfs meer gematigde radiofans.

Een herhaling van de geschiedenis, want in de lente van 1979 was het niet anders geweest. Na een maandenlange periode van stilzwijgen, was ook toen Radio Caroline plots weer uit het grote niets verschenen. Vanaf de MV Mi Amigo op de middengolffrequentie 319 meter. Overdag in het Nederlands, ’s avonds en ’s nachts in het Engels.

Maar radiomaken, al gebeurt het meer uit het hart dan omwille van de centen, kost geld. Vanaf zee uitzenden zelfs nog veel meer. Reclame is uiteraard de voor de hand liggende oplossing, maar ook gesponsorde programma’s zijn een welgekomen bron van inkomsten. Caroline-luisteraars moesten daarom de ‘bijdragen’ van de Nederlandse dominee Toornvliet, er voor lief en leed bijnemen.

Even de muziek ‘on hold’ zetten om tijd te maken voor een ‘sermoen’. Eerder had de radiopredikant al zendtijd gehuurd bij Radio Mi Amigo. Naast de vele zeezenderfans was de Bloemendaalse dominee ook niet echt blij geweest met de radiostilte van 20 oktober 1978 tot 15 april 1979 vanaf het zendschip. Het mes sneed aan twee kanten. Ds Toornvliet was blij dat hij zijn boodschap weer onder de aandacht van een bepaald publiek kon brengen, en voor Radio Caroline was dit een welkome bron van inkomsten.

De Nederlandstalige muziekprogramma’s liepen tot 17:30 uur, waarna er een half uur durende uitzending van de Radiogemeente uit Bloemendaal volgde. Om 18:00 uur werd de klok een uur terug gezet tot 17:00 uur Engelse tijd. Want op dat tijdstip begonnen immers de Engelstalige uitzendingen vanaf de MV Mi Amigo. Een beetje vreemd allemaal om het dezer dagen terug te horen. Maar veertig jaar geleden was het niet meer dan een beetje vervelend. Het was nu eenmaal zo en niet anders…

Deze opname start met de zendersluiting van 8 mei 1979 met Rob Hudson, gevolgd door Ds. Toornvliet. Waarna om 18:00 uur Nederlandse tijd Tom Hardy de programmering overneemt met de Engelstalige service. ?(TvH)


TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound

Meer over Radio Caroline

Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Pasen, dat is dé verrijzenis, dat zijn de klokken, de eitjes, de hazen… Maar in
Dit is de column ‘waar vroeger en heden samenkomen’. Wie had ook alweer deze slagzin
‘Baby’ Bob Stewart werd net geen 80 jaar Een natuurtalent Gisteravond werden vele liefhebbers toch
Het enige overgebleven zendschip van Radio Caroline, dat na een muiterij van de bemanning tijdens
Komend weekend wordt er weer radio gemaakt vanaf een echt zendschip. Radio Caroline North is
De Britse radiolegende Johnnie Walker moet een hartoperatie ondergaan en zal een zestal weken niet
Diverse bronnen melden dat Radio Caroline actie voert om een zendvergunning te krijgen om op de
De Ross Revenge, het legendarische zendschip van Radio Caroline en naast de Jenni Baynton van

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Offshore
Tres veces noticias de radio para mis amigos (audio)
Radio Mi Amigo: de ‘Retro Top 50’
1979: Het ‘paasmirakel’ van Radio Caroline (audio)
De Top 40: aflevering 1000 bij de V.O.O. (audio)
Mi Amigo: Tweemaal laatste Paul Severs show (audio)
Radio Mi Amigo: de ‘Joepie Top 50’
Sluiten