RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Caroline: Een dominee tussen de popmuziek (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Terug naar 8 mei 1979

Er zijn weinig radiostations waarvan de reputatie zo groot is dat, zelfs al heb je er nooit naar geluisterd, je toch de naam en de faam kent. Een reputatie die zelfs al 55 jaar meegaat en die intact bleef al was de bewuste zender, met tussenpozen, langere tijd uit de lucht of nauwelijks te ontvangen.

Radio Caroline speelde en speelt het klaar. Dezer dagen aan weerszijden van Het Kanaal (en zelfs verder inwaarts het vasteland) opnieuw prima te beluisteren. Toen het station in november 2017 een definitieve Engelse AM-frequentie (648 kHz) kreeg toegewezen, leidde dit tot spontane vreugdetaferelen bij anoraks en zelfs meer gematigde radiofans.

Een herhaling van de geschiedenis, want in de lente van 1979 was het niet anders geweest. Na een maandenlange periode van stilzwijgen, was ook toen Radio Caroline plots weer uit het grote niets verschenen. Vanaf de MV Mi Amigo op de middengolffrequentie 319 meter. Overdag in het Nederlands, ’s avonds en ’s nachts in het Engels.

Maar radiomaken, al gebeurt het meer uit het hart dan omwille van de centen, kost geld. Vanaf zee uitzenden zelfs nog veel meer. Reclame is uiteraard de voor de hand liggende oplossing, maar ook gesponsorde programma’s zijn een welgekomen bron van inkomsten. Caroline-luisteraars moesten daarom de ‘bijdragen’ van de Nederlandse dominee Toornvliet, er voor lief en leed bijnemen.

Even de muziek ‘on hold’ zetten om tijd te maken voor een ‘sermoen’. Eerder had de radiopredikant al zendtijd gehuurd bij Radio Mi Amigo. Naast de vele zeezenderfans was de Bloemendaalse dominee ook niet echt blij geweest met de radiostilte van 20 oktober 1978 tot 15 april 1979 vanaf het zendschip. Het mes sneed aan twee kanten. Ds Toornvliet was blij dat hij zijn boodschap weer onder de aandacht van een bepaald publiek kon brengen, en voor Radio Caroline was dit een welkome bron van inkomsten.

De Nederlandstalige muziekprogramma’s liepen tot 17:30 uur, waarna er een half uur durende uitzending van de Radiogemeente uit Bloemendaal volgde. Om 18:00 uur werd de klok een uur terug gezet tot 17:00 uur Engelse tijd. Want op dat tijdstip begonnen immers de Engelstalige uitzendingen vanaf de MV Mi Amigo. Een beetje vreemd allemaal om het dezer dagen terug te horen. Maar veertig jaar geleden was het niet meer dan een beetje vervelend. Het was nu eenmaal zo en niet anders…

Deze opname start met de zendersluiting van 8 mei 1979 met Rob Hudson, gevolgd door Ds. Toornvliet. Waarna om 18:00 uur Nederlandse tijd Tom Hardy de programmering overneemt met de Engelstalige service. (TvH)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Radio Mi Amigo: 212 was geen beter idee! (audio)

Vijfenveertig jaar geleden, tijdens het weekend van 23 en 24 juli 1977, nam de zeezender Lees verder

Het is vandaag 1 september… 1974 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Het is vandaag 31 augustus… 1977 (audio)

Op 'bijzondere' radiodagen - en dat was 31 augustus - recycleren we graag een programma Lees verder

Het is vandaag 14 augustus… 1978 (audio)

Jingle-collage om Black Monday te herdenken Precies 43 jaar geleden was het om twaalf uur Lees verder

Het is vandaag 30 juli… 1988 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Het is vandaag 29 juli… 1979 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Het is vandaag 28 juli… 1978 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Het is vandaag 27 juli… 1977 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Meer over Radio Caroline

Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Chris
Chris
23 november 2020 - 20:38 20:38

Jazeker, dominee Toornvliet was een begeesterd man, welke je aan het einde van zijn ‘donderpreek’ terugbracht naar de werkelijke menselijke waardes die zich in een ieder schuilhoud. Een aantal van zijn preken heb ik enkele jaren geleden op mp3 gezet, en … bij tijd en wijle speel ik ze weer af.
De man bracht nadien (via radio Bloemendaal) prachtige preken die kop en staart hadden en je bovendien aan het denken maakten.

Pascal VDM
Pascal VDM
11 juni 2019 - 13:33 13:33

De programma tune was Thijs van Leer met het rondo :

https://www.youtube.com/watch?v=-zLVyh4R2GE

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx