RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Carina vanuit de tram, ondanks corona (audio)

Door de corona-perikelen waren er de afgelopen tijd weinig evenementenradio’s, zoals we die de laatste jaren leren kennen hebben, actief. Heel wat projecten die eerst aangekondigd waren, werden op het laatste moment geannuleerd. De ‘Tramstatiedagen’ in Ichtegem gaan dit jaar wel door, nog tot 5 september.

Te gek!

Mensen samen brengen, in het bijzonder de bewoners van de Tramstatie in Ichtegem, is al veertien jaar de voornaamste doelstelling van het lokale comité. Maar mensen samenbrengen bleek anderhalf jaar plots strafbaar te zijn. Intussen zijn er de vele versoepelingen en na enige aarzeling besloot de organisatie om een vierde tiendaagse met Carina Radio te organiseren. Twee jaar na de vorige editie.

Anderhalf jaar lockdowns en maatregelen zorgden bij heel wat mensen voor psychische schade. Het gevolg is dat het comité het goede doel blijft steunen van de vzw Te Gek. Deze vereniging spant zich al jaren in om psychische problemen bespreekbaar te maken. Ontmoeting en sociale contacten zijn daarbij heel belangrijk en dat is nu juist wat het comité wil bereiken.

Radio Carina

Carina is geen onbekende naam in het Houtland. Op 1 januari 1981 vond de eerste uitzending plaats van, wat toen een vrije radio heette. Een week later werden er storingen waargenomen in de omgeving van de zender, waarop de initiatiefnemer besloot om de stekker eruit te trekken. Carina 2 ontstond toen een aantal medewerkers besloten alsnog verder te gaan wat leidde tot de inbeslagname in februari 1981. In 1982 werd de kans voor inbeslagnames kleiner en een enkele enthousiastelingen hervatten de uitzendingen onder de naam… Carina (3) vanuit de Veldstraat 121. 

En nog was het niet gedaan. Carina was duidelijk een hele populaire naam in de streek want enkele kilometers verderop begonnen een aantal liefhebbers een vrije radio onder de naam… Carina (4). Twee Carina’s in het Houtland bleek toch voor verwarring zorgen en na een tijdje ging één van hen verder onder de naam VRT. VRT stond toen voor Vrije Radio Torhout. In die periode heette de openbare omroep nog BRT. Carina (3) bleef uitzenden tot 1988.

Via de sociale media kwamen later heel wat oud-medewerkers weer in contact met elkaar en zo was in 2015 Carina opnieuw te horen tijdens de eerste ‘Tramstatietiendaagse’. Het radioterras op de site rondom de studio, opgetrokken in een tramwagon, draaide op volle toeren. Oorspronkelijk bedoeld als eenmalig initiatief, werd de tiendaagse om de twee jaar herhaald. Ook in 2021 is dit weer het geval, nog tot zondag 5 september. De evenementenradio, de enige dit jaar in de streek, is te beluisteren op 96.7 FM of via Tramstatie Ichtegem  (AdG)


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Radio Carina Gistel-Eernegem begon 40 jaar geleden (audio)

Het zit in het collectieve geheugen gegrift van de oudere radiofan, de flitsende start van Lees verder

Blad 259: Corneel, Carina, ROI en Hilversum (video)

Voor de ene moet u snel zijn, voor de andere hebt u nog ruim een Lees verder

2004: Maar liefst vier radiostations in Torhout?

Begin jaren tachtig waren er, net als op andere plaatsen in Vlaanderen, heel wat radio's Lees verder

Radio Mol viert 40 jaar met feestweekend

Radio Mol bestaat 40 jaar en dat wordt gevierd op 23 en 24 oktober. De Lees verder

Lokale DAB+ in Vlaanderen: 86 lokale radio’s willen proeven

In Vlaanderen zijn liefst 86 lokale radio's geïnteresseerd om in te stappen in een van Lees verder

MFL-Herzele radio vanuit echt glazen huis

Op de foto liggen ze nog even te dutten… zodat ze klaar zijn voor een Lees verder

Blad 938: Carlo Hendrickx, Carcassonne, Radiodays Europe (video)

• Limburgse radiomaker Carlo Hendrickx (65) overleden • Chérie FM Carcassonne in stilte verdwenen • Lees verder

Blad 934: Classic 22, Shoutcast, QmusicNL

• Keerbergen: het mysterie van Classic 22 • Shoutcast krijgt nieuw ontwikkelingsteam • Nederlandse Qmusic Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x