RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Carina vanuit de tram, ondanks corona (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Door de corona-perikelen waren er de afgelopen tijd weinig evenementenradio’s, zoals we die de laatste jaren leren kennen hebben, actief. Heel wat projecten die eerst aangekondigd waren, werden op het laatste moment geannuleerd. De ‘Tramstatiedagen’ in Ichtegem gaan dit jaar wel door, nog tot 5 september.

Te gek!

Mensen samen brengen, in het bijzonder de bewoners van de Tramstatie in Ichtegem, is al veertien jaar de voornaamste doelstelling van het lokale comité. Maar mensen samenbrengen bleek anderhalf jaar plots strafbaar te zijn. Intussen zijn er de vele versoepelingen en na enige aarzeling besloot de organisatie om een vierde tiendaagse met Carina Radio te organiseren. Twee jaar na de vorige editie.

Anderhalf jaar lockdowns en maatregelen zorgden bij heel wat mensen voor psychische schade. Het gevolg is dat het comité het goede doel blijft steunen van de vzw Te Gek. Deze vereniging spant zich al jaren in om psychische problemen bespreekbaar te maken. Ontmoeting en sociale contacten zijn daarbij heel belangrijk en dat is nu juist wat het comité wil bereiken.

Radio Carina

Carina is geen onbekende naam in het Houtland. Op 1 januari 1981 vond de eerste uitzending plaats van, wat toen een vrije radio heette. Een week later werden er storingen waargenomen in de omgeving van de zender, waarop de initiatiefnemer besloot om de stekker eruit te trekken. Carina 2 ontstond toen een aantal medewerkers besloten alsnog verder te gaan wat leidde tot de inbeslagname in februari 1981. In 1982 werd de kans voor inbeslagnames kleiner en een enkele enthousiastelingen hervatten de uitzendingen onder de naam… Carina (3) vanuit de Veldstraat 121. 

En nog was het niet gedaan. Carina was duidelijk een hele populaire naam in de streek want enkele kilometers verderop begonnen een aantal liefhebbers een vrije radio onder de naam… Carina (4). Twee Carina’s in het Houtland bleek toch voor verwarring zorgen en na een tijdje ging één van hen verder onder de naam VRT. VRT stond toen voor Vrije Radio Torhout. In die periode heette de openbare omroep nog BRT. Carina (3) bleef uitzenden tot 1988.

Via de sociale media kwamen later heel wat oud-medewerkers weer in contact met elkaar en zo was in 2015 Carina opnieuw te horen tijdens de eerste ‘Tramstatietiendaagse’. Het radioterras op de site rondom de studio, opgetrokken in een tramwagon, draaide op volle toeren. Oorspronkelijk bedoeld als eenmalig initiatief, werd de tiendaagse om de twee jaar herhaald. Ook in 2021 is dit weer het geval, nog tot zondag 5 september. De evenementenradio, de enige dit jaar in de streek, is te beluisteren op 96.7 FM of via Tramstatie Ichtegem  (AdG)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Radio Carina Gistel-Eernegem begon 40 jaar geleden (audio)

Het zit in het collectieve geheugen gegrift van de oudere radiofan, de flitsende start van Lees verder

Blad 259: Corneel, Carina, ROI en Hilversum (video)

Voor de ene moet u snel zijn, voor de andere hebt u nog ruim een Lees verder

2004: Maar liefst vier radiostations in Torhout?

Begin jaren tachtig waren er, net als op andere plaatsen in Vlaanderen, heel wat radio's Lees verder

Luisterrapport: de come back van de Zwart

Opvallend nieuws van NPO Radio 5 voor de senioren. Vanwege het nakende afscheid van icoon Lees verder

De start van Story (audio)

Nog net voor de jaarwissel, even terug naar een andere maand januari. Die uit 1974. Lees verder

Frankrijk: hoe één Egyptische zangeres NRJ redde (video)

Belpop Bonanza achterna, is dit één van de minst bekende en zelfs meest onderschatte gebeurtenissen Lees verder

Peter Van de Veire neemt afscheid van MNM

Peter Van de Veire kondigde deze ochtend - donderdag 2 december - aan dat hij Lees verder

POTZ is er aan begonnen

Sinds dinsdagavond is Vlaanderen alweer een radiostation rijker via DAB+. Met POTZ wordt de digitale Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx