RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Caraïbische radio’s opgezadeld met extra kosten

Uiteraard wordt er in meer landen dan enkel België en Nederland… Nederlands gesproken. We staan er te weinig bij stil dat dit ook over de Atlantische Oceaan het geval is. Op Aruba, Curaçao, Bonaire en Sint Maarten, de Nederlandse Antillen – Zuid Amerika dus, is de radio voor een groot deel net zo goed in onze moerstaal. En dankzij het internet is het super makkelijk om naar de vele radiostations die er in de lucht zijn te luisteren. (Wat meteen een verfrissende aanrader is).

Net in dat deeltje van wereld heerst nu flink wat ongenoegen over… auteursrechten. Ook dat gevoel hebben ze trouwens gemeen met de Lage Laden. Heel wat radiostations kregen er zopas een rekening in de bus van het bedrijf DK Legal, met bedragen van meer dan duizend euro. Te betalen voor de gedraaide inlandse muziek. Het advocatenkantoor van David Kock handelde in opdracht van Ducapro.

Eén en ander is het gevolg van een samenwerking tussen DK Legal en Ducapro met het Canadese bedrijf SOCAN om rechten uit te betalen aan lokale artiesten. Wanneer van hen, na 1 juni aanstaande, nog liedjes gedraaid worden en de facturen niet betaald zijn, dan volgen er boetes. Voor heel wat betrokken radiostations komt de eis als een complete verrassing. Ze maken zich bovendien grote zorgen want voor velen zijn extra kosten van duizenden euro’s niet op te hoesten.

Daarnaast zeggen tal van stations reeds auteursrechten te betalen aan BUMA en SENA, twee Nederlandse organisaties die vergelijkbaar zijn met het Belgische SABAM. Aruba, Curaçao, Bonaire en Sint Maarten behoren nu eenmaal nog steeds tot het Koninkrijk der Nederlanden. Er is dan ook verzet op komst. Diverse zenders hebben al gedreigd geen nummers van lokale artiesten meer in hun playlists op te nemen. Op Aruba meldt Top95 FM om vanaf 1 juni helemaal geen muziek meer te willen draaien en over te schakelen op een talkradio-format.

Bodino de Jong van Skempi, een muziekplatform gericht op het Caraïbisch gebied, ziet de bui eveneens hangen. Hij vreest dat een belangrijke steun voor lokale artiesten zal wegvallen. De overheid van Aruba laat weten dat de facturen van DK Legal een zakelijke kwestie zijn en iedereen zelf moet beslissen om al dan niet te betalen. Wel meldde de Minister van Financiën het jammer te vinden dat er vooraf niet meer overlegd was tussen alle betrokkenen partijen. Mevrouw Xiomara J. Ruiz-Maduro gaat nu onderzoeken of er vanuit de overheid nog iets kan worden geregeld.


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Bart
Bart
27 mei 2018 - 09:57 09:57

Waar is de tijd naartoe dat lokale artiesten kwamen smeken om hun plaatje te draaien.

Uiteindelijk is muziek eigenlijk reclame… misschien moet de radiosector dan ook maar eens een factuur sturen 🙂

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx