RadioVisie

  • .
    Heynen
    .

Canvas duikt in het leven (én het radioverleden) van Guy Mortier

Guy Mortier is onlangs tachtig jaar jong geworden en dat is voor Canvas een prima aanleiding om het verhaal te vertellen van de man waarvan te vaak vergeten wordt dat hij ook een brok (pop)radiogeschiedenis hielp schrijven. Te zien en horen op onderdag 27 april en 4 mei op Canvas en VRT MAX.

Uiteraard werd Mortier bekender bij het grote publiek als bezeten bladenmaker, taalvirtuoos, spitse grappenmaker, Elvis-fan, bedenker en maker van de populairste reclamespots, radio en tv-persoonlijkheid, MC van Torhout/Werchter, de Pop Poll en de Ha van Humo, perfectionist en twijfelaar, vriend, broer, vader en echtgenoot. Al vergeten we er nog een half dozijn…

Naar de radio

Aan de hand van uitgebreide gesprekken met Guy Mortier zelf en getuigenissen van familie, vrienden en collega’s borstelen Dirk Abrams en Hendrik Luyten in een tweedelige documentaire een portret van deze bijzondere man. Het verhaal is rijkelijk geïllustreerd met archiefbeelden. In de eerste aflevering (Schudden voor gebruik) gaat het vooral over Mortiers beginperiode, zijn wonderjaren en zijn liefde voor taal, humor en muziek.

We zien hoe bepalend die liefde was voor alles wat hij later heeft gedaan, van zijn vroege werk bij de publieke radio-omroep tot zijn stuwende kracht als hoofdredacteur bij Humo. In de tweede aflevering (Niet om te lachen) wordt gefocust op de publieke figuur Guy Mortier. Hoe hij bekend werd van alweer de publieke radio (De Taalstrijd) en televisie (Alles kan beter), als presentator van Torhout/Werchter, de Pop Poll of de Ha van Humo. We zien ook hoe het weekblad zijn leven bleef beheersen, hoe de legendarische radiospots ontstonden en hoe de samenwerking verliep met de volgende generatie journalisten.

Het eerste rockprogramma op de radio

Zelf vertelt Mortier in de documentaire over zijn jeugd in Mol en de ontdekking van Godfried Bomans, die zo bepalend is geworden voor zijn taalgevoel. Hij herinnert zich zijn coup de foudre voor de beginnende rock ’n roll en hoe hij als achttienjarige het eerste echte rockprogramma op de BRT-radio maakte.

Dat de muziek van de openbare omroep te weinig rock-’n-roll liet horen, snapte hij niet. In de vroege jaren 60 betekende voor de NIR ‘amusementsmuziek’ vooral liedjes van crooners als Frank Sinatra en Vlaamse charmezangers zoals Ray Franky. De presentatie was ook slaapverwekkend en saai. Mortier stuurde een vlammende brief naar het Flageyplein. ‘Hoe zou je het zelf doen?’, reageerde de BRT die er toen z’n hoofdkwartier had.

Niet veel later – we noteren het jaar 1963 – waren in ‘Schudden voor gebruik’ Elvis Presley, Little Richard, Buddy Holly, de Everly Brothers en co te horen. Aangekondigd door Mortier die een openbaring was. De muziek bruiste en de presentatie was grappig. Met een kwinkslag en spitse humor werden de plaatjes aan mekaar gepraat.

De vele gasten

Naast Guy Mortier zelf komen in de documentaire onder meer de volgende collega’s, vrienden en intimi aan het woord: Jeroom, Marc Didden, Kamagurka, Kees van Kooten, Mark Uytterhoeven, Hugo Matthysen, Jan Eelen, Jens Mortier, Piet Piryns, Guido Van Meir, Ever Meulen, Kris Hoflack, Bart Vanegeren en Jan Decleir. (DP)

Heynen

° Donderdag 27 april en 4 mei op Canvas en VRT MAX


TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx