RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Byloo & De Soete, handelaars in VRT-kritiek

Onder de ronkende titel ‘Radio is te voorspelbaar geworden’ geeft De Morgen in zijn weekendkrant een ruim forum aan radiomakers Vincent Byloo (39) en Tomas De Soete (45), die met hun nieuwe programma ‘Puntje van kritiek’ (vrijdag van 9 tot 10 uur op Radio 1) wekelijks een opgemerkt ‘buitenbeentje’ mogen maken.

Het lange interview – dat de abonnees van De Morgen hier kunnen vinden – behandelt vooral het concept en de totstandkoming van het nieuwe programma, dat specifiek handelt in “klachten aan de VRT”. Wij plukken er een drietal fragmenten uit die dieper graven in hoe Byloo en De Soete over radio denken.

  • Over de ‘grote radio-comeback’ van Tomas De Soete en hoe hard hij het radiomaken heeft gemist:

De Soete: “De honger om opnieuw aan een hoog tempo dingen te kunnen maken is bijzonder groot. Na Café Corsari, waar we elke dag een liveshow moesten schijten was het heel fijn om uitgebreid de tijd te nemen om aan een fictieproject als Fiskepark te werken. Maar nu mocht het tempo wel opnieuw de hoogte in. Dan is radio de gedroomde omgeving. Op tv vraagt alles tijd, radio is veel sneller en wendbaarder.”

“Alleen was het niet makkelijk om het juiste project te vinden. Ik ben als jonge radiomaker te verwend geweest. De dag dat ik mijn diploma ging halen kreeg ik telefoon van Jan Hautekiet met de vraag of ik meteen bij Studio Brussel kon beginnen. De jaren daarna heb ik bij die zender alles kunnen doen wat ik wou. Dat maakt het heel moeilijk om nu op de radio iets te maken waarbij ik niet het gevoel krijg: ‘dat heb ik al eens gedaan’. Met dit programma vallen voor het eerst alle puzzelstukjes in elkaar.”

  • Over het verschil in vrijheid tussen Radio 1 en Studio Brussel:

De Soete: “Toen ik nog de ochtend deed op Studio Brussel liepen er ook vaak klachten binnen. Ik ben zelfs een aantal keer het onderwerp geweest van een parlementaire vraag. Maar Jan Van Biesen (zenderbaas bij StuBru, red.) heeft me daar steeds van afgeschermd. Het gaat ook niet alleen over wat je wel of niet mag zeggen. Bij Puntje van kritiek hebben we echt elk detail van het programma zelf in elkaar mogen vijzen. Van de jingles tot het promospotje. Bij Studio Brussel is alles meer geformatteerd. Elk programma moet diezelfde merknaam uitdragen. Ik snap ook waarom ze dat doen, maar het beperkt wel de manoeuvreerruimte van de radiomakers. Wij hebben op Radio 1 elke week de speeltuin een uur voor onszelf. Er zijn niet veel plekken bij de openbare omroep waar je die vrijheid krijgt.”

Byloo: “Wanneer ik naar de radio luister, wil ik het gevoel hebben dat er elk moment iets kan gebeuren. Dat heb ik tegenwoordig te weinig. Het is iets te voorspelbaar, iets te veilig. Niet alleen op Studio Brussel trouwens.”

Was dat ook de reden waarom je drie jaar geleden van de ene dag op de andere bij Studio Brussel verdween?

Byloo: “Ik was toen vooral de verkeerde man op de verkeerde plaats. Ik heb de voorbije paar jaar bij Radio 1 mijn sterktes en zwaktes leren kennen. Ik weet nu dat ik niet rendeer in een programma tijdens de avondspits waar je de allemansvriend moet zijn. Dat ligt niet in mijn karakter. Niet dat ik een mensenschuwe misantroop ben, maar andere mensen zijn daar gewoon beter in dan ik. Ik ben gewoon geen crowdpleaser en ik weet nu dat ik me niet meer in die rol moet laten drummen.”

De Soete: “Ik begrijp Vincent volledig. Ik heb onlangs een heel mooi compliment gekregen. Iemand kwam me vertellen dat hij het zo leuk vond dat je het bij mij op de radio kon horen wanneer ik een slechte dag had. Dat klinkt heel onprofessioneel. Misschien is het dat ook wel, maar ik vind jezelf kunnen zijn een belangrijke kwaliteit op de radio. Als ik met het verkeerde been uit bed ben gestapt, moet je van mij niet verwachten dat ik op de radio ga lachen tot mijn gat eraf valt omdat iedereen nu eenmaal vrolijk is en ik mee moet doen. Dat marcheert niet. Een beetje authenticiteit op de radio, daar is niks verkeerd mee.”

  • Over de dalende luistercijfers van Studio Brussel:

De Soete: “Luistercijfers gaan altijd op en neer. Toen ik bij Studio Brussel begon, zaten we op een marktaandeel van 4,5 procent. Een historisch dieptepunt. Dat was net op het moment dat coryfeeën als Chantal Pattyn, Lieven Van Gils of Chris Dusauchoit iets anders gingen doen. Dat is nu ook een beetje het geval. Er zitten bij Studio Brussel heel veel jonge, getalenteerde mensen die nog wat tijd nodig hebben om te groeien. Het is belangrijk dat ze die krijgen en dat ze voldoende speelruimte krijgen. Ik heb die destijds ook gekregen. We deden maar. Soms zaten we er compleet naast, maar af en toe was het er ook boenk op. De durf om ervoor te gaan wordt aangemoedigd. Ik werk er niet meer, dus het is moeilijk inschatten maar soms heb ik het gevoel dat ze tegenwoordig niet meer zo vrij zijn als ze wel zouden willen.”


Amptec

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 942: MENT, Radio 2, Spotify, Mi Amigo

• MENT en Radio 2: stemmen voor de Loftrompetten 2021 • Elke 1,4 seconde een Lees verder

Klara: acht uur film in The Original Soundtrack

Het begint stilaan een traditie te worden: naar aanleiding van de World Soundtrack Awards op Lees verder

VRT bouwt gokreclame af

De VRT past vanaf 2022 striktere regels toe rond gokreclame. Het nieuwe beleid van publieke Lees verder

Blad 936: Klara, Avicii en Ron (audio)

• Een hele week Dance 1000 bij SLAM! • Iedereen Klassiek: de (gratis) kassa's zijn Lees verder

Blad 935: Vacature, Evergreens, AM uit de USA

Talent gezocht om MNM in de lucht te houden MNM wil een talentenpool van radiomakers Lees verder

‘Rat Pack’ feest bij Radio 2 (video)

‘The Rat Pack’, het programma vol gouden classics en evergreens , is dit weekend aan Lees verder

Studio Brussel: 10 dagen ‘De Jaren Nul’

Studio Brussel doet van woensdag 6 tot en met vrijdag 15 oktober een throwback naar Lees verder

Klara: ‘Iedereen Klassiek’ is terug

Op zaterdag 30 oktober organiseert Klara, in samenwerking met Concertgebouw Brugge, Brugge Plus en de Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x