fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Bye Bye eMusic

RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Vandaag heeft Hilde Vangool het over het opzeggen van haar abonnement bij eMusic.

En toen ging ook eMusic plotseling streamen

Ik ben al jaar en dag fan van eMusic. In plaats van muziek in streaming te beluisteren via Spotify, verkies ik immers geld rechtstreeks aan de artiest te geven – min een kleine commissie voor de muziekwinkel uiteraard – door muziek aan te kopen. Bovendien bezit ik die muziek dan ook, op een harde schijf. Doet eMusic morgen de boeken dicht, dan heb ik alle nummers nog altijd.

Dat was mijn redenering, en ik heb al een tiental jaar mijn abonnement bij eMusic netjes betaald. Ik verzamelde muziek van artiesten als Agnes Obels, Sufjan Stevens, Abdulla Ibrahim, maar ook van Vlaams talent zoals Deus, Stoomboot, Tom Helsen… Kortom, ik was heel blij met eMusic. Ik kreeg ook goede suggesties over muziek die mij eventueel kon bekoren, op basis van mijn aankoopgedrag. Ik vond elke maand ruimschoots de veertig songs die in mijn abonnement zaten. 

Tot op een ‘mooie’ dag eMusic besloot om ook een streaming dienst te worden. Meer nog, het downloaden van muziek werd ontmoedigd. In plaats van de gemakkelijke speciale download-manager van eMusic, werd een album plots verpakt als ZIP-bestand. Dat moest je downloaden, uitpakken en dan manueel verslepen naar de gewenste plaats. Als het dat maar was, dan had ik er nog mee kunnen leven. 

Maar het aanbod verschraalde. Geen enkele bekende naam meer, laat staan echte toppers zoals in het verleden. Ik vind hun liedjes nog wel terug als ik naar het streaming gedeelte ga, daar waar alle muziek staat die ik ooit bij eMusic gedownload heb. Als het een kwestie van auteursrechten is, dan zou je toch verwachten dat ook daar die muziek verdwenen is? 

In elk geval, het verdict is hard. Geen eMusic meer voor mij. Waar kan ik elke maand artiesten ontdekken, en hun muziek kopen / downloaden: ik hoor jullie suggesties graag.

° Is getekend: Hilde Vangool


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Apple start met een live stream van muziekvideo’s

Maar hebben we echt een nieuwe MTV nodig? Om maar meteen het antwoord te geven Lees verder

Spotify: iedereen een eigen radiostation! (video)

Het Nederlandse radio-icoon Willem van Kooten toeterde in de jaren negentig van de vorige eeuw Lees verder

Muziekstreaming is nog niet mainstream

Video On Demand (VOD) is aan een steile opmars bezig, maar hoe zit dat met Lees verder

Blad 620: NRJ, Spotify & StuBru (video)

We hadden al Throwback Thursday en nog een hele rits andere en nu is er Lees verder

Blad 603: Francesca, ’t Zwaantje, Dieuwertje (video)

Francesca slaat aan het podcasten over het klimaat. Een nieuwe webradio in Heist-op-den-Berg, genoemd naar Lees verder

Blad 581: Radio 2, Zoom, Duitsland (video)

Radio 2 sluit de coronazomer af met "De Zomer 500"Zoom breidt zijn mogelijkheden alweer uit Lees verder

Apple startte nieuwe Apple Music-radio (video)

Apple heeft woensdag 19 augustus twee nieuwe internationale live-radiostations op Apple Music aangekondigd, die beide per Lees verder

70% senioren gebruikt slimme speaker om radio te beluisteren

In de maand mei hebben de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (Anbo) en SeniorWeb tienduizend Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in muziek, streaming
De ‘slimmerik’ van Facebook (video)

Het is vandaag 21 september… 1992 (audio)

Blad 272: Jingles, muziek en ‘vedettenstreken’

Eén eeuw radio, 100 jaar geschiedenis – 13

Belpop: van Joost Zweegers tot Bart Peeters (video)

Op dat verkeerde moment (video)

Sluiten