RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Business AM zet (digitaal) radiostation in de startblokken

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Sinds middernacht is op het tweede commerciële Vlaamse DAB+-ensemble (5A/5D) een testsignaal opgedoken van Business AM, een gloednieuwe private “zakenzender” die binnenkort alvast van start gaat met een live-ochtendblok.

Een beetje nieuwsvolger in Vlaanderen kent Business AM intussen al drie jaar als een nieuwswebsite met de focus vooral op zakennieuws. Het is samen met Newsmonkey het vlaggenschip van het in Gent gevestigde MediaNation, dat ook de uitgever is van de driemaandelijkse magazines Gezond en (het reismagazine) Goodbye. MediaNation is de mediagroep van Paul Gheysens, bekend van het bouwbedrijf Ghelamco en als eigenaar van voetbalclub Royal Antwerp FC.

Het was ons informeel al een hele tijd duidelijk dat er binnen MediaNation ernstige radioplannen werden/worden gesmeed. Even was het zelfs de bedoeling om mee een gooi te doen naar de nationale Vlaamse commerciële FM-pakketten, maar in tegenstelling tot Studio 100 beseften ze in Gent al snel dat ze politiek nooit zouden kunnen tornen aan de ‘in steen gebeitelde privileges’ van DPG Media en Mediahuis.

Maar als digitale radio zijn er in Vlaanderen de laatste jaren uiteraard ook wel mogelijkheden en daar wordt in stilte al maanden aan gesleuteld. In dat verband werd ook al volop naar talent gespot. Bij RadioVisie kon je hiervoor eind mei al een oproep lezen en via de vakwebsite journalist.be was er half juni de vacature voor een ‘news director radio’.

Op het testsignaal via DAB+ is momenteel in een loop enkel een anderhalf minuut durend berichtje te horen. Het eerste stukje daarvan wordt ingesproken door Sofie Sonck, in een ver verleden nog de nieuwsstem van Radio Donna. Op haar LinkedIn vermeldt ze sinds september de functie ‘Senior Editor Radio Medianation’.

“Het is hier erg rustig, maar dat is stilte voor de storm want binnenkort hoor je hier Business AM, een kersverse zakenzender te horen in Vlaanderen en Brussel. We bouwen onze talkradio uit in de loop van 2023 en we beginnen alvast met een ochtendspitsprogramma: Business AM Headlines met Frank Ceulemans en Dennis Janssen, iedere ochtend van 6 tot 9.”

Frank Ceulemans is al een ancien als journalist, al was hij de laatste tien jaar vooral actief als copywriter. Dennis Janssen is dan weer een aanstormend talent die sinds juni zijn bachelor na bachelor op zak heeft in toegepaste audiovisuele communicatie (BATAC), specialisatie radio. Dat laatste brengt hij al vijf jaar in de praktijk als medewerker van de Leuvense Radio Scorpio, maar Dennis doet daarnaast nog veel meer. Hij spreekt het tweede deel in van het aankondigende berichtje.

“Een toekomstige goeiemorgen gewenst, ik ben Dennis Janssen en ik ben jouw vroege vogel op dit nieuwe contentstation. Samen met Frank Ceulemans loods ik jullie straks door de ochtendchaos. Frank en ik onderzoeken hot trending zakennieuws en de belangrijkste dingen op het wereldtoneel. Goed nieuws ook voor de trouwe fans van de Business AM website, want we blijven natuurlijk trouw aan de pijlers politiek, economie, technologie en het zakenleven en dat zowel lokaal als globaal. We bellen ons gek met deskundigen, buitenlandse correspondenten en we houden de boel ondersteboven en bekijken de dingen vanuit een zakenperspectief. En ja, de CEO van dit of dat bedrijf komt het hier graag uitleggen. Verder hou ik ook het verkeer in de gaten en heb ik één oog op de internationale beurzen. En natuurlijk het belangrijkste nieuws. Zodra wij iets te weten komen, hoor jij dat ook!”

Een startdatum van Business AM op de radio wordt voorlopig nog niet gegeven. Al mag Vlaanderen zich dus alvast verheugen op wat eindelijk het eerste volwaardige private initiatief lijkt te worden om een nieuws- en talkradio in de markt te zetten.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

11 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Danny V
Danny V
25 november 2022 - 07:30 07:30

Frank weg? Ik hoor een andere stem wie is dat

Danny V
Danny V
19 november 2022 - 13:25 13:25

Nieuwe stemmen? Ik hoor plots iemand anders

Dimitri
Dimitri
19 november 2022 - 22:15 22:15
Antwoord aan  Danny V

Het lijkt me toch heel ruim om al 2 of 3 maand voor de start hun aankondiging te maken op DAB+.

PVM
PVM
28 oktober 2022 - 19:56 19:56

Ik hoor nu al 2 weken die voicetrack, maar heeft iemand enig idee wanneer ze starten met die ochtendshow? Ik had een mail gezonden maar krijg geen antwoord!

Thomas
Thomas
23 oktober 2022 - 00:03 00:03

Ik hoop vooral op een Vlaamse variant van en wie weet zelfs een samenwerking met BNR nieuwsradio.

PVM
PVM
17 oktober 2022 - 09:35 09:35

Dit is een talkradio die studio 100 niet wilde/durfde op DAB+ te brengen! Gelukkig durven deze mensen dit toch!

David
David
18 oktober 2022 - 15:58 15:58
Antwoord aan  PVM

Dacht ik ook meteen, maar natuurlijk is pure talkradio niks van muziek. Ik dacht wel dat Studio 100 niet 100% talkradio zou zijn geweest. Hier krijg ik de indruk van wel?

David
David
15 oktober 2022 - 23:26 23:26

Prachtig. Succes. Zeker als ochtendradio in de auto interessant.

Jean-Marie
Jean-Marie
15 oktober 2022 - 19:41 19:41

Ben benieuwd.Alvast succes gewenst

Guido Schotmans
Guido Schotmans
15 oktober 2022 - 14:18 14:18

Wow, Talkradio in Vlaanderen. Ongezien ! Eindelijk een echt nieuw format.

Marc
Marc
15 oktober 2022 - 23:35 23:35
Antwoord aan  Guido Schotmans

vrije meningsuiting, dat is roeren in de soupe; maar toch handig, ze betalen belasting! Wat hebben ze met de nederlanders, die van 1395AM vroeger, of 95.4 nu, soms in de diepe westhoek?

Don`t copy text!
11
0
Deel hier gerust uw gedachtenx