RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Bulgarije: hoe ambigu kun je zijn tegenover DAB+?

In Bulgarije houdt de telecomregulator CRC tot eind september een openbare raadpleging over de introductie van DAB/DAB+. Positief nieuws, zo lijkt het toch, maar achter de schermen blijken zich in dat land al jaren bizarre en bedenkelijke spelletjes af te spelen.

Aan spectrum in band III is er in Bulgarije geen gebrek. Er zijn frequenties beschikbaar voor twee nationale ensembles, beide opgebouwd als MFN, plus een mix van regionale en lokale ensembles. Voor de hoofdstad Sofia vermeldt het consultatiedocument tien frequenties die beschikbaar zijn en nog eens vier voor de ruimere regio Sofia. De CRC zegt in het document ook expliciet dat het voorstander is om enkel de standaard DAB+ te gebruiken.

Echter: in Bulgarije spelen de telecomregulator (CRC) en de mediaregulator (CEM) intussen al enkele jaren een louter bureaucratisch pingpongspelletje in verband met DAB+. Meerdere aanvragen voor testmuxen werden al geweigerd. Enkel in Sofia mocht Digital Audio Bulgaria in maart 2020 een proef uitvoeren. Die ging in mei vorig jaar van start (filmpje). Maar in februari van dit jaar weigerde de CRC een verlenging “omdat er geen inhoud was om uit te zenden”.

Wat blijkt? De mediatoezichthouder (CEM) had op zijn beurt het voorbije jaar alle aanvragen van radiodiensten om op die testmux in Sofia te gaan geweigerd “omdat er momenteel geen actief wettelijk kader voor DAB+ is”. Hoewel de Bulgaarse regering al in 2015 een kader goedkeurde om DAB+ te vergunnen aan omroepen, doen de CEM-ambtenaren of hun neus bloedt.

Meerdere Bulgaarse mediagroepen en radiostations zijn intussen vragende partij om te kunnen starten via DAB+. Volgens verschillende bronnen lopen er gerechtelijke procedures tegen de CEM, maar veel info is daarover niet bekend. Andere bronnen hebben het eerder over een gebrek aan competentie en niet zozeer kwaaie wil.

Eind 2018 werd een ontwerp van regelgeving gepubliceerd dat onder meer voorziet in een overkoepelende werkgroep CEM/CRC, voor het gezamenlijk uitreiken van licenties aan operatoren en radiostations. Blijkbaar kwam er sindsdien nog geen schot in dat orgaan.

Ook al in beroep kreeg de operator Digital Audio Bulgaria uiteindelijk toch een verlenging van zijn testlicentie. In de praktijk wordt er nu in de regio van Sofia in blok 12B enkel een testmux waargenomen met 16 ‘blanco’ kanalen… . Deze verlenging zou op 1 oktober alweer aflopen. Het lijkt er voorts op dat de huidige openbare raadpleging al helemaal niet tot doel heeft om die impasse te doorbreken.


TVV Sound

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

POTZ is er aan begonnen

Sinds dinsdagavond is Vlaanderen alweer een radiostation rijker via DAB+. Met POTZ wordt de digitale Lees verder

‘Devices’ en luistergedrag, en de radio?

Sinds 2020 omvat de CIM Radio Audience Measurement (RAM) benchmarkstudie een reeks vragen over audiogewoonten. Lees verder

Blad 978: DAB+ proeven, Lex Harding, Giel Beelen

• Lokale DAB+ in Vlaanderen: eerste proefprojecten krijgen vorm • Schijnwerper op de man die Lees verder

Blad 972: Zaki, Spotify, troposfeer (video)

• Zaki zes dagen te gast op Joe 60's & 70's • Geen ingebeelde liedjesteksten Lees verder

Blad 971: Studio 100, Veronica, KINK

• Studio 100 komt nog wat meer piepen op de radio (online) • Black van Lees verder

Onderzoek digitale radio Vlaanderen 2021: de details

In opdracht van de Vlaamse overheid deed het onderzoeksbureau Ipsos voor het vierde jaar op Lees verder

Week van de Digitale Radio, of wat er moet voor doorgaan

Vandaag start de vierde Week van de Digitale Radio. Een 'Belgische' week durven we het Lees verder

DAB+ rapport: Saarland, Berlijn, WorldDAB, Polen, Tsjechië

• Saarland: Private mux start op 15 november • Berlijn: verschuivingen in de digitale ether Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x