RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Brussel: RTBF gaat lokale (Franstalige) DAB+ exploiteren

Er is eindelijk een doorbraak geforceerd in de al bijna drie jaar aanslepende kwestie rond de oprichting van de Brusselse regionale DAB+-mux voor de Federatie Wallonië-Brussel. 15 van de 17 erkende lokale stations sloten een overeenkomst met de RTBF, die als operator zal optreden.

Het was gisteren precies één jaar geleden dat we berichtten over een kleine doorbraak in de moeilijke totstandkoming van de lokale DAB+ voor Brussel voor de Federatie Wallonië-Brussel. Toen raakte het nieuws bekend dat elf van de zeventien in 2019 erkende Brusselse onafhankelijke radio’s samen de vzw dab.brussels hadden opgericht. Het was een duidelijke manier om druk te zetten bij de zes stations die het “lieten hangen”.

Sindsdien werd niets meer vernomen van deze vzw, maar dat betekent niet dat er werd stilgezeten. Achter de schermen werd vernomen dat de RTBF werd ingeschakeld om de zaak in handen te nemen en zo de laatste twijfelaars over de streep te trekken. De openbare omroep exploiteert in Wallonië en Brussel al de twee landelijke ensembles waarop ook de private stations zitten.

Het Waals-Brusselse mediadecreet bepaalt dat minstens 80 procent van de op een lokale mux erkende radiostations eerst onderling een overeenkomst moeten vinden over een operator. Vijftien van de zeventien erkende stations, wat overeenkomt met 88 procent, hebben nu dus een akkoord met de RTBF. Voor de Waalse mediaregulator CSA volstaat dit om de RTBF officieel te erkennen als operator voor de Brusselse mux. De beslissing dateert al van 2 juni, maar werd pas gisteren gepubliceerd op de website van de CSA.

Van de vijftien stations die uiteindelijk zullen deelnemen aan de Brusselse lokale mux zijn er tien al analoog actief in de Brusselse ether: AraBel, BX FM, Judaïca, KIF, RCF, Vibration, Gold FM, Campus, Alma en Air Libre. Vijf nieuwe lokale radio’s worden dus ‘digital only’: Capsao, Euradio, Mara FM, Radio Onda en Sky Live. Meteen een primeur voor ons land, want in Vlaanderen is er voorlopig nog geen plek voor ‘digital only’ op de lokale textmuxen.

Twee Brusselse stations, die in 2019 wel een erkenning kregen voor de digitale mux, doen dus mogelijks niet mee: Belgahay en Panik. Belgahay, een initiatief voor de Armeense gemeenschap in Brussel, bestaat weliswaar als programma bij Radio Campus, maar het was de bedoeling om daar een zelfstandig station van te maken. Dat zorgde echter voor (naar verluidt hoog oplopende) wrijvingen met Gold FM, dat van Turkse origine is. Of hoe de Brusselse lokale mux enkele jaren (mede) werd gegijzeld door de al ruim honderd jaar aanslepende Turks-Armeense vete.

De Brusselse lokale mux zal gebruik maken van het blok 12B, het frequentieblok dat in Brussel en Wallonië uiteindelijk vijf keer zal worden ingezet. Twee van die vijf zijn al in de ether (Luik en Henegouwen-West).


Amptec
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx