RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Brussel: Franstalige lokale DAB+ is gestart

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Sinds deze middag is de Franstalige lokale Brusselse mux in de ether. Na drie jaar getouwtrek achter de schermen doen uiteindelijk 16 van de 17 in 2019 erkende radiostations mee.

De start van de mux komt niet onverwacht. In juni meldden we al dat er in het dossier van de Brusselse DAB+ een doorbraak werd geforceerd. Nadat de RTBF het akkoord binnen had van 15 van de 17 voor de Federatie Wallonië-Brussel erkende lokale stations, werd de openbare omroep door de CSA officieel aangesteld als operator. Enkele weken later lieten bronnen binnen de RTBF weten dat de start in september zou plaatsvinden.

Uiteindelijk is ook Belgahay Radio, een station dat zich richt op de Armeense gemeenschap in de regio Brussel, overstag gegaan om mee te doen aan de mux. Enkel Radio Panik doet niet mee.

Op het moment van schrijven (14 uur) geven 4 van 16 stations nog een ‘no service’. Het gaat om Belgahay Radio, Euradio BXL, Radio Mara FM en Skylive. Maar de info wijzigt snel, want er wordt momenteel duidelijk nog volop getest.

Deze twaalf stations zijn intussen normaal te beluisteren in 64 kbp/s: Alma, Radio Air Libre, AraBel, BX FM, Capsao, Radio Judaïca, KIF, Radio Onda, RCF BX, Vibration, Gold FM Des Hits en Radio Campus BXL.

Voor Capsao en Radio Onda gaat het bovendien om een Belgische primeur: zij zijn de eerste twee lokale stations met enkel een digitale licentie in de Belgische ether.

De start van de nieuwe mux brengt in de ruime Brusselse regio het aantal via DAB+ te beluisteren radiostations boven de 80.

(schermafdrukken hieronder, met dank aan Herman Wijnants)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Adriaan Willems
Adriaan Willems
9 september 2022 - 21:42 21:42

De Brusselse MUX krijg ik er niet door in Overijse, nieuwe scan gedaan maar geen zenders te vinden van deze mux

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx