fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Britten stoorden ‘Zwitserse’ radio-uitzendingen

De beweegredenen van persagentschappen om berichten te verspreiden zijn meestal heel duidelijk; ze sturen (actueel) nieuws. Omdat we ons bij RadioVisie beperken tot anderhalf onderwerp, worden we niet echt overspoeld door het complete wereldgebeuren.

Toch werken we ons dagelijks door vele tientallen berichten. Heel af en toe stoten we daarbij op een verrassing, zoals vandaag. Het persagentschap Belga verblijdde zopas de zeezenderfans met een stukje over Radio Noordzee Internationaal (RNI) en een gebeurtenis die zich liefst 48 jaar geleden afspeelde.

Omdat het nu eenmaal onze core business is, kunnen en willen we er niet omheen. Al blijven we ons verbazen over het tijdstip en de redenen waarom dit nieuws nù werd verspreid. Er zijn inderdaad geen seizoenen meer, zelfs de komkommertijd is van slag.

Zeezender klaagde bij regering in Londen over het storen van uitzendingen

Belga pikte het bericht op z’n beurt op van de Facebook-pagina RNI – Radio NorthSea International. Daar kwam men erachter dat RNI bij de Britse regering ooit klaagde over het vrijwillig ‘jammen’ van hun uitzendingen. In maart 1970 voer de Mebo II, het zendschip van RNI, van de Nederlandse naar de Engelse kust, om ter hoogte van Clacton-on-Sea het anker te droppen, maar de Britse Labourregering zette een stoorzender in.

In een eerste reactie veranderde het station van naam, om Radio Caroline International te worden. Het station begon daarop actief de Conservatieven te steunen in hun campagne voor de parlementsverkiezingen van juni 1970 omdat die voor ‘vrije radio’ waren. De Tories haalden het, volgens sommigen mede door de steun van de zeezender.

Twee dagen na de stembusgang werd Radio Caroline opnieuw RNI. Maar onder de Conservatieve regering bleef het ‘jammen’ aanhouden. De Zwitserse eigenaars van Radio Northsea International, Erwin Meister en Edwin Bollier, schreven op 3 juli 1970 dan maar een brief naar minister van Post en Telecommunicatie Christopher Chataway om hun beklag te doen.

Zich ‘realiserend’ dat de bewindsman geen onderhandelingen kon starten, werd de nadruk gelegd op het feit dat RNI geen Brits bedrijf was en dat zij geen enkele Britse wet met voeten traden. “Wij kunnen daarom niet de redenen en de rechtvaardiging begrijpen waarom de Britse regering zo een twijfelachtige actie opzet om RNI te storen”, zo staat in de brief.

Meteen werd gedreigd om een tweede zender in de middengolf op te starten. Meister en Bollier benadrukten aan de Conservatieve minister ook dat hun eerder politiek engagement voor de Tories eenmalig was en geen vervolg zou krijgen. Uiteindelijk keerde RNI naar de Nederlandse kust terug.

° Meer over deze opmerkelijke ‘jamming’ leest u hier.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2006: Bert Geenen terug naar de radio

Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag Lees verder

2013: Verlaat Radio 5 Nostalgia sneller AM? (video)

Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is Lees verder

2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck. Lees verder

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1)

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in archieven, groot-brittannië, offshore
Dick is (nog steeds ) radio actief – 10 (audio)

UK: grote interesse lokale DAB-uitzendingen

Het geheim van ‘Het laatste Veronica-uur’ (audio)

Het Avondblad van 20 november (audio)

‘Koninklijke’ versterking voor Mi Amigo

De Playa Papers – 20 (audio)

Sluiten