fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Britten stoorden ‘Zwitserse’ radio-uitzendingen

De beweegredenen van persagentschappen om berichten te verspreiden zijn meestal heel duidelijk; ze sturen (actueel) nieuws. Omdat we ons bij RadioVisie beperken tot anderhalf onderwerp, worden we niet echt overspoeld door het complete wereldgebeuren.

Toch werken we ons dagelijks door vele tientallen berichten. Heel af en toe stoten we daarbij op een verrassing, zoals vandaag. Het persagentschap Belga verblijdde zopas de zeezenderfans met een stukje over Radio Noordzee Internationaal (RNI) en een gebeurtenis die zich liefst 48 jaar geleden afspeelde.

Omdat het nu eenmaal onze core business is, kunnen en willen we er niet omheen. Al blijven we ons verbazen over het tijdstip en de redenen waarom dit nieuws nù werd verspreid. Er zijn inderdaad geen seizoenen meer, zelfs de komkommertijd is van slag.

Zeezender klaagde bij regering in Londen over het storen van uitzendingen

Belga pikte het bericht op z’n beurt op van de Facebook-pagina RNI – Radio NorthSea International. Daar kwam men erachter dat RNI bij de Britse regering ooit klaagde over het vrijwillig ‘jammen’ van hun uitzendingen. In maart 1970 voer de Mebo II, het zendschip van RNI, van de Nederlandse naar de Engelse kust, om ter hoogte van Clacton-on-Sea het anker te droppen, maar de Britse Labourregering zette een stoorzender in.

In een eerste reactie veranderde het station van naam, om Radio Caroline International te worden. Het station begon daarop actief de Conservatieven te steunen in hun campagne voor de parlementsverkiezingen van juni 1970 omdat die voor ‘vrije radio’ waren. De Tories haalden het, volgens sommigen mede door de steun van de zeezender.

Twee dagen na de stembusgang werd Radio Caroline opnieuw RNI. Maar onder de Conservatieve regering bleef het ‘jammen’ aanhouden. De Zwitserse eigenaars van Radio Northsea International, Erwin Meister en Edwin Bollier, schreven op 3 juli 1970 dan maar een brief naar minister van Post en Telecommunicatie Christopher Chataway om hun beklag te doen.

Zich ‘realiserend’ dat de bewindsman geen onderhandelingen kon starten, werd de nadruk gelegd op het feit dat RNI geen Brits bedrijf was en dat zij geen enkele Britse wet met voeten traden. “Wij kunnen daarom niet de redenen en de rechtvaardiging begrijpen waarom de Britse regering zo een twijfelachtige actie opzet om RNI te storen”, zo staat in de brief.

Meteen werd gedreigd om een tweede zender in de middengolf op te starten. Meister en Bollier benadrukten aan de Conservatieve minister ook dat hun eerder politiek engagement voor de Tories eenmalig was en geen vervolg zou krijgen. Uiteindelijk keerde RNI naar de Nederlandse kust terug.

° Meer over deze opmerkelijke ‘jamming’ leest u hier.


Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Als u 'm niet meer hoort, dan heeft dat een reden Radiomakers onder elkaar, dat
Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Liet Unicef zich manipuleren door Belgische Justitie? Dat de overheden in de Lage Landen niet
'Hallo mijn naam is Johan. Leg uw hand maar op de radio.'  Radio Monique zond
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Offshore
Het geheim van ‘Het laatste Veronica-uur’ (audio)

1985: Amerikaanse Laser 558 weggewaaid (video)

Radio Mi Amigo hitlijst om in te kaderen

1978: Radio Hollandia op 319 meter

40 jaar geleden verdween Radio Mi Amigo (audio)

De laatste dag van Radio Mi Amigo (video)

Sluiten