RadioVisie

  • .
    .
Heynen

Britse Labour-regering verjaagt MEBO II met stoorzender (audio & video)

Het is en blijft leuk om te neuzen in de vele aantekeningen die ik in 1970 neerpende en bewaarde. Behoorlijk wat stukken over radio met een voorliefde voor de nieuwe zeezender Radio Nordsee International. Toen volop aan het testen, met in de beginperiode programma’s in het Duits en het Engels. In de lucht vanaf het zendschip de MEBO II, voor anker in de internationale wateren voor de Nederlandse kust.

Later trok het zendschip naar de de Britse oostkust en werd enige tijd de naam gewijzigd in… Radio Caroline. Met een wel heel bepaald doel: de stemgerechtigde luisteraars vanaf achttien jaar over te halen om bij de nakende landelijke verkiezingen verstandig te stemmen voor de Conservatieve partij. Die had immers beloofd om het stoorsignaal dat het luisteren naar de RNI-programma’s onmogelijk maakte, te laten ophouden.

Die storingen waren er gekomen in opdracht van de Labour regering die toen aan de macht was en vooral geen herhaling wilde van de offshore radioboom, die in 1967 succesvol een halt was toegeroepen. Zo kon er op 21 mei opnieuw niet of nauwelijks geluisterd worden naar RNI. De overheid gaf twee redenen op voor de storingen. BBC televisie zou worden gestoord en er zou ook een klacht gekomen zijn vanuit Tsjechoslowakije. Daar zou een station, dat eveneens op 244 meter uitzond, problemen hebben.

Maar de directie van RNI bewoog geen vin en gaf de opdracht om de golflengte te blijven gebruiken. Wel werd om de vijftien minuten geschakeld tussen de 1227 kHz en de 1232 kHz en omgekeerd om de stoorzender te ontwijken. Op 1 juni kondigde de Zwitserse mede-eigenaar van de zender Edwin Bollier aan dat de Duitstalige service zou verdwijnen. Hij meldde tevens dat RNI er helemaal mee op zou houden als de labourregering de verkiezingen van 18 juni 1970 opnieuw zou winnen.

Net geen twee weken later, op 13 juni zette een aankondiging van de deejays Andy Archer en Carl Mitchell de radiowereld op haar kop. “We welcome you to the international sound of Caroline international. Good evening, the unbelievable has happend. This is the return of Caroline”. We heten u welkom bij het geluid van Caroline International. Goedenavond, het ongelooflijke is gebeurd. Dit is de terugkeer van Radio Caroline”.

Met deze wijziging werd geprobeerd om de Labourpartij stemmen afhandig te maken aangezien Caroline een bekende naam was gebleven bij jongeren. En de conservatieven waren vóór vrije radio. Maar na de verkiezingen bleef de stoorzender wel gewoon in de lucht. Het sein voor de MEBO II om weer koers te zetten naar Nederland en het anker opnieuw uit te gooien voor de Scheveningse kust, waar niet heel veel later hun Nederlandse avontuur zou beginnen.

Hans Knot

Jamming Radio Nordsee International Statement by DJ Roger Day


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Caroline
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx