RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Brit werd Nederlander met Vlaamse naam: Paul Vlaanderen (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Tijd om eens terug te keren naar 1962, het jaar dat ikzelf heel bewust allerlei dingen uit radiobodes, kranten en leesportefeuilles begon te knippen. Dat laatste moet ik voor de Vlaamse lezers eerst even uitleggen, want het is een typisch Nederlands fenomeen.

Een leesportefeuille was een map met allerlei verschillende tijdschriften die konden… gehuurd worden. Je kon kiezen uit een heel divers aanbod (voor ieder gezinslid was er wel iets), de bladenman bracht ze langs en haalde ze ook weer op. Hoe ouder de bladen in de map waren, hoe minder duur het abonnement werd. Mijn ouders hadden een abonnement op de editie die zes weken achter liep op de oorspronkelijke datum van publicatie. Dit betekende dat de bladen mochten worden gehouden.

Ze verdwenen dan enige tijd onderin een bank in het kapsalon van mijn vader. Ik deed de knipsels, klein en groot, in een oude enveloppe om te bewaren, zonder echte bijbedoelingen. Decennia later zijn die knipsels nog steeds in mijn bezit en met vier verhuizingen meegegaan naar een ander adres. Ik heb niet bij elk knipsel een exacte datum gezet maar wel het jaar van afkomst. 

De eerste tv in Huize Knot

Er heerste bij ons thuis een heerlijke warme familiesfeer waar veel gezamenlijk werd gedaan en waarbij, naast het kerkelijke gebeuren dat toen een redelijk centrale plek had, vooral ontspanning via radio en in mindere mate de televisie een rol speelde. Die laatste had z’n entree gedaan begin 1960. Mijn oudste broer Jelle denkt er anders over. Waarom ik voet bij stuk hou? In 1960 had ik een ernstig ongeluk dat een lang herstel in ziekenhuis en thuis noodzakelijk maakte. Ik keek dan ook veel televisie.

Mijn eerste tv-herinneringen zijn die van Olympische Zomer Spelen die in Rome werden gehouden. Ik zie nog steeds Wilma Rudolph. Maar radio was en is nog steeds belangrijker. Het eerste knipsel uit de map 1962 betreft een serie hoorspelen waar we met ons gezin naar luisterden. Vele jaren later besef ik dat het luisteren naar radio ons dwong veel te visualiseren door intense aandacht.

° Lees verder onder het stripje.

Brit werd Nederlander

Ik was dertien jaar toen we in 1962 één van de hoorspelen met meer dan normale aandacht volgden. Leeftijdgenoten zetten zich meteen schrap als ik de naam Paul Vlaanderen noem. In dat jaar was er ‘Het Margo Mysterie’. Acht afleveringen die om negen uur in de avond – één keer in de week – werden uitgezonden. Van origine geschreven door de Brit Francis Durbridge als de avonturen van Paul Temple, en voor Nederland vertaald door Johan Bennik. 

Voor elk hoorspel was er muziek gecomponeerd. In Nederland was Koos van der Griend er verantwoordelijk voor. Bekende en minder bekende namen uit de hoorspelkern waren Jan van Ees, Eva Janssen, Wiesje Bouwmeester, Dick Scheffer, André Carrell (de vader van Rudy)  en Donald de Marcas. In totaal werden er vanaf 30 september 1962 door de AVRO acht afleveringen uitgezonden op zondagavonden. Tot mijn verrassing zijn delen uit de serie terug te vinden op internet. Speciaal voor zij die het nog een keer wil horen, maar ook voor diegene zich afvragen wat ons destijds zo boeide, klik hier.

° Hans Knot


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Dwingend advies om de nieuwe Graetz radio aan te schaffen (video)

In zijn wekelijkse nostalgische column gaat Hans Knot dit keer terug naar het jaar 1964.

1971: TV is helemaal uit den boze! (video)

Terug naar het jaar 1971, naar de bladen die korte gossip-berichtje verspreidden. Het vrij nieuwe Lees verder

Ome Joop en de kapotte stemband

Een verhaal uit 1979 waarvoor we nog eerst even terug moeten naar Radio Noordzee International Lees verder

Kappen om muziek te kunnen kopen (video)

In 1965 was de tijd dat tieners massaal vinyl kochten nog heel ver weg. Zelf Lees verder

Afdeling ‘Dode Media’: ‘Show ’n Tell’ (video)

In 1965 was ik zestien jaar jong. Ondanks die jeugdige leeftijd was ik reeds volop Lees verder

Radioprogramma’s aangeleverd op vinylplaat (audio & video)

In januari 1980 ging de nieuwe serie ‘Profiles in Rock’ van start, een syndicated product Lees verder

Amerikanen maakten radioprogramma’s mooier (audio)

Onlangs kwam in een nieuwsgroep over radio het onderwerp ‘productiemuziek op lp’s’ voorbij. Toen ikzelf Lees verder

“Dat Is Het Oog Van De Duivel!” (video)

Een bijdrage dit keer waarin ik ruimte maak voor lezer Henk Kruize die het stukje Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx