fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Bose verslikt zich in switch van vTuner naar TuneIn

Radionieuws, we komen het soms via de raarste omwegen te weten. Neem nu de afgelopen week, toen we in de statistieken van onze website plots, en met dank aan Google, een forse opstoot vaststelden van het aantal bezoekers dat een artikel over TuneIn aanklikte. Een artikel van intussen zes maanden geleden.

Blijkbaar gingen via Google dus plots heel wat mensen in Vlaanderen en Nederland op zoek naar info over TuneIn en daarbij kwam ook ons oude artikel terug in beeld. Een oorzaak konden we niet onmiddellijk achterhalen, want er circuleerde ook nergens nieuws over deze app.

Intussen konden we de oorzaak achterhalen en het blijkt best wel een frappant verhaal. Afgelopen maandag schakelde Bose voor zijn (wereldwijd) populaire reeks wifi-spelers SoundTouch plots over van ‘portal’. Een ‘portal’ is een index of app van internetradiostreams, zie ook de speciale reeks die we hierover produceerden. Bose gebruikte voor zijn vrij exclusieve SoundTouch-model tot vorige week de software van vTuner (Internet Radio). In de nieuwste firmware-update bleek dat nu plots TuneIn te zijn.

Bose had hier zelf amper over gecommuniceerd. Enkel in de Bose-app zou een drietal weken geleden een boodschap zijn verschenen. De producent moet om een of andere reden gedacht hebben dat de overgang vlot en in stilte zou kunnen verlopen. Niet dus, want heel wat gebruikers merkten dat hun vooringestelde favoriete stations het niet meer deden. Het bleek dan voornamelijk te gaan om radiostations die wél in de index van vTuner zitten, maar niét in de index van TuneIn. Dat geldt onder meer voor zowat alle streams die via Radionomy werken.

Forum ontploft

Al gauw ontplofte het eigen gebruikersforum van Bose en het bedrijf zag zich verplicht om met een mededeling op de proppen te komen. Maar die kon de vele kritische gebruikers allerminst geruststellen. Meer en meer Amerikaanse radiostations trekken zich namelijk terug van TuneIn en ook het nieuws dat TuneIn al een half jaar geen nieuwe streams meer wil toevoegen werd dus weer opgerakeld.

In China is TuneIn zelfs volledig onbereikbaar, leren we uit de reacties. Specifiek voor België bleek dat via de app van TuneIn de streams van de VRT-radio’s een ‘delay’ hadden van liefst 15 minuten. De stations van de RTBF zijn zelfs totaal afwezig op TuneIn, want die zitten exclusief bij RadioPlayer (waarvan binnenkort ook een Vlaamse versie zal verschijnen).

De stichter en CEO van vTuner, Peter Johnson, liet eveneens van zich horen via het forum. “Je hebt gelijk dat het om geld gaat. Tunein geeft hun service gratis”, reageerde hij. “vTuner brengt Bose een vergoeding van minder dan 50 cent USD per apparaat in rekening. Voor die prijs concentreert vTuner zich op het leveren van een uitstekende service met een toegewijd team. vTuner werkt niet met durfkapitaal zoals TuneIn, zodat mijn team zich kan richten op het bieden van service en niet probeert snel rijk te worden. Bose informeerde me ook niet dat dit zou gebeuren.

Hoe het verhaal verder afloopt is voorlopig een open vraag, want op het forum blijft het actueel nog steeds klachten regenen. Heel wat gebruikers dreigen dat ze hun toestel te koop gaan zetten op tweedehandssites, of ze deden het al. In elk geval lijkt Bose op gebied van public relations geen goede zaak te hebben gedaan met deze zet. Het verhaal maakt ook nog maar eens duidelijk dat radioportals echt wel belangrijke (mede)spelers zijn geworden als het gaat over internetradio. De kans is dan ook groot dat we hier nog wel vaker zullen moeten over schrijven.


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Broadcast Partners
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag
Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun
Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is
Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck.
Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er
Kritiek bij Klara (of omgekeerd) Doorbraak.be is een website die een bijdrage levert aan opinievorming
RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we
Radiomakers hebben het allemaal diverse malen meegemaakt ter voorbereiding van een live-uitzending op locatie. Vooral

8
Reageer op dit artikel

avatar
6 Aantal reacties
2 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
7 Personen die reageerden
VivianeJean - ierreBiesifBram Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Viviane
Gast
Viviane

Vind het een beetje schandalig van Bose …Geen radio Classic 21 meer te vinden …Een van de betere radio stations !
Erg vind ik dat !!!

Jean - ierre
Gast
Jean - ierre

Schandalig, waardeloos. Bose niet waardig.

Bie
Gast
Bie

Wat gebeurd er nu? Vorige week maandag hele dag zonder radio gezeten, daarna moest ik alles updaten wat gebeurd is. Intussen terug radio maar alles loopt 15 min achter, vreselijk enervant! Ik hoop dat het snel wordt opgelost ! Ik maak zeker geen reclame meer voor het sound touch systeem van Bose.

Bram
Gast
Bram

d’er zullen nog meer van onze zenders verdwijnen op tunein als die radioplayer gelanceerd wordt

Willy
Gast
Willy

Een schande dat een bedrijf als Bose via Tunein zijn klanten in de kou laat staan:
Waar is Music3 ?
Waarom een defasering van 15’ bij KLARA ?

Is dat de zo geprezen kwaliteit van Bose?

Willy

sif
Gast
sif

Waarom is de Vlaamse NRJ niet terug te vinden bij vTuner en TuneIn?

Meer in Actueel
NPO Radio 2 onthult Top 2000 Team

Amazon’s grote plannen met Alexa (video & audio)

Het Weekendblad van 24 en 25 november (audio)

Wordt Broadcast Partners een monopolist?

De grote Franse ommezwaai (video)

Het Avondblad van 23 november (video)

Sluiten