RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Boete van 750 euro voor Radio Kix, dat vergeet het échte probleem aan te kaarten

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De Vlaamse Regulator voor de Media legde Radio Kix een boete van 750 euro op omdat de lokale radio, naast nog andere overtredingen, dubbel zo hard uitzond dan toegelaten. Ook al zonden ze mogelijk niet sterker uit dan in het frequentieplan voorzien is.

Vorige week maakten we nog melding dat de VRM een storingsklacht van Radio Ommeland in Oostkamp zonder gevolg klasseerde, omdat de storingen waarvan ze melding maakten niet bewezen werden geacht. Nu blijkt dat door deze klacht een ander ‘probleem’ aan het licht kwam bij de VRM. Zo werd vastgesteld dat Radio Kix in Aalter uitzond met een (veel) te hoog vermogen, vanop een niet vergunde locatie en met een verkeerd stralingspatroon. Kix heeft ook nog lokale frequenties in Eeklo en Maldegem.

De VRM, dat zelf slechts summiere metingen kan uitvoeren op gebied van zendvermogens, had er voor de zekerheid het BIPT op afgestuurd. Het gedetailleerde verhaal daarvan kun je lezen in het vonnis van de Algemene Kamer van de VRM, maar het komt er op neer dat (onder meer) het uitgezonden vermogen van Radio Kix het dubbele was van de vergunning (450 Watt in plaats van de vergunde 220 Watt) en dat de zendinstallatie zich op 210 meter bevond van waar die zich volgens de zendvergunning hoorde te staan.

In hun verdediging stelde Radio Kix dat hun frequentie (104.7 MHz) in Aalter werd gestoord vanuit Wallonië waartegen ze, naar eigen zeggen, “niets kunnen ondernemen omdat de storingen niet uit Vlaanderen komen”. In het vonnis wijst de VRM er fijntjes op dat er in zulks geval altijd een klacht kan worden neergelegd bij de CSA, het Waalse zusje van de VRM.

Bij de beoordeling van de strafmaat werd, op verzoek van Radio Kix, rekening gehouden met de moeilijke economische situatie ten gevolge van de coronacrisis en met het gegeven dat zich voorheen nog geen problemen met deze radio-omroeporganisatie hadden gesteld. “Daarom is een administratieve geldboete van 750 euro een gepaste sanctie.” Waarmee de lokale radio er dus nog redelijk goedkoop vanaf komt.

Bedriegt den boer

Opmerkelijk in deze uitspraak is echter dat de VRM niettemin bevestigt en erkent dat Radio Kix, ondanks de vaststellingen, “geen storingen veroorzaakte”. Dat zegt namelijk iets over de feitelijk vergunde lokale vermogens in Vlaanderen. In de sector leeft al jaren een algemeen gevoel dat die vermogens bij elke wijziging of vernieuwing van de vergunningen telkens naar beneden worden geschroefd, zonder een echt aanwijsbare reden. Hierdoor is er doorheen de jaren een aanzienlijk verschil gegroeid tussen de vermogens “op papier” (volgens het frequentieplan) en de feitelijk vergunde vermogens.

Ook in dit concrete geval van Radio Kix in Aalter is dat zo. In het frequentieplan staat de 104.7 in Aalter ingeschreven met 501 Watt (directioneel). Toch kreeg het station daar maar 220 Watt (directioneel). Uiteraard spelen ook de antennehoogte en de afwijking van de gecoördineerde locatie een rol – die details kennen we hier niet – maar het is dus zeker geen alleenstaand geval. De administratie Media heeft op dat vlak echter altijd het laatste woord en daar valt moeilijk, zeg maar niet tegen op te tornen.

Het is zelfs doodjammer dat Radio Kix deze andere ‘vaststelling’ niet gebruikte in hun verdediging. Als je dat wat slim aanpakt, dan leg je daar een technisch dossier op tafel dat aantoont dat die zendvergunningen een “bedriegt den boer” zijn, onderdeel van een jarenlange bewuste strategie om de lokale sector te fnuiken.

Het toont nogmaals de organisatorische zwakte van de hele sector aan, want als de lokale radio’s wat beter zouden overeenkomen en hun knowhow en technische dossiers eens zouden samenleggen, dan zou je hier wel eens een sterke zaak kunnen opbouwen, die je ook politiek zou kunnen uitspelen.

Maar liever blijft ieder in zijn eigen kotje en draaien ze elk hun zendertjes net wat meer open tot op een niveau dat er net geen klachten komen. In dit geval had Radio Kix dus gewoon de pure pech dat hun ‘bedrog’ – wat het officieel is – hier, wellicht eerder toevallig, aan het licht kwam.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Tisseltse lokale Radio Sint Jan herleeft als podcast

Op 1 mei was het precies 40 jaar geleden dat in Tisselt de lokale Radio Lees verder

Blad 1483: Radio Mol, YouTube, KINK, TPO Podcast

• Ook Radio Mol zoekt (wanhopig) een reclameverkoper • YouTube: muziek streamen op je smartwatch Lees verder

Blad 1482: Radio VRW, Hans Hogendoorn, Peter Rijsenbrij (video)

• Radio VRW-team kon eindelijk nog eens samen barbecueën • Ere-Zilveren Reissmicrofoon voor Hans Hogendoorn Lees verder

Knelpuntberoep: reclameverkoper voor lokale radio

De Oost-Vlaamse lokale radio’s MIG en SU fm, actief in de regio Geraardsbergen, Ninove en Lees verder

Blad 1480: Radio GRK, KINK, Qmusic

• Radio GRK houdt tweede benefietavond voor Kom op tegen Kanker • Nederland: (weer) geen Lees verder

Blad 1479: Radio Maaskant, Radio ZRO, Han Hollander

• Radio Maaskant verdwenen van Limburgse DAB+ • VRM: Lokale radio ZRO moet ook Gentse Lees verder

Blad 1478: Be One, Noordzee, MNM en VRT

• Lokale radio’s present tijdens ‘Week van Ondernemend Oostende’ • MNM én De Mol in Lees verder

Minerva: alle sinjoren willen ‘m horen én… drinken (video)

Minerva steunde de Antwerpse Brouw Compagnie tien jaar geleden bij de opstart. Nu is het Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x