Op 16 november 2022 kreeg Radio Veronica een zware boete van 60.000 euro. Teveel gepraat en te weinig muziek. Eigenaar Talpa liet het daar niet bij en ging in beroep. Wat blijkt nu? De commerciële zender draaide te weinig muziek, wel was de overschrijding minimaal. Eén en ander blijkt uit een document dat is vrijgegeven via de Wet Open Overheid (WOO).
Radio Veronica heeft een FM-licentie voor een het geclausuleerde kavel A2. Dat bepaalt wat er wel en niet mag uitgezonden worden. Overdag (07:00-19:00 uur) moet 85 procent van de netto zendtijd, zonder nieuws, weer, verkeer en reclame, uit muziek bestaan. Bij controle door toezichthouder Agentschap Telecom (intussen herdoopt in Rijksinspectie Digitale Infrastructuur) werd op een dag een percentage van 83,7 procent geteld, een dag later was dit 79,50 procent. Telkens onvoldoende dus.
Koren op de molen van concullega Kink, dat een handhavingsverzoek indiende bij het Agentschap Telecom (AT). De etherwaakhond boog zich daarop gedurende drie dagen over de uitzendingen: maandag 22 november 2021, dinsdag 30 november 2021 en donderdag 2 december 2021. Uiteindelijk werd 22 november geschrapt uit het onderzoek omdat toen de ‘Top 1000 Allertijden’ werd uitgezonden. Dat was volgens het AT ‘niet representatief voor de reguliere uitzendingen’.
De interpretatie van het begrip ‘nieuws’
Radio Veronica zelf is van mening dat aan alle eisen is voldaan. Volgens hen was er op 30 november 86,64 procent muziek en op 2 december 85,37 procent. Op de geschrapte dag ging het zelfs om 94,78 procent. Het verschil tussen de percentages van AT en Veronica heeft vooral te maken met wat wordt geïnterpreteerd als nieuws. De zender is van mening dat alle gesproken woord over de actualiteit meetelt, dus ook alles naast de reguliere nieuwsbulletins.
Uit het vrijgegeven document blijkt verder dat het Agentschap Telecom (AT) en Radio Veronica het oneens zijn over wat er onder ‘nieuws’ verstaan wordt. De radiozender vindt dat het AT te strikt vasthoudt aan de term. Maar volgens de toezichthouder is praten over nieuws wat anders dan de nieuwsbulletins zelf.
“De netto zendtijd nieuws mag niet zover worden opgerekt, dat bijvoorbeeld een introductiezin van een nieuwslezer als bruggetje tot een minutenlang gesprek tussen dj’s en interviews met een derde als nieuws zou kwalificeren”, aldus het AT. Verder wordt er verwezen naar de vraag- en antwoordprocedure die gebeurde voorafgaand aan de frequentieverdeling in 2003. Daarin staat heel precies de definitie van het begrip ‘nieuws’.
Opnieuw de mist in?
Om herhaling te voorkomen legde AT Radio Veronica in mei 2022 een last onder dwangsom op van 60.000 euro per overtreding per maand, met een maximum van 300.000 euro. Dit gold overigens maar tot 31 augustus 2022, de datum dat de vergunning van Veronica afliep. Kink vindt deze last onder dwangsom te laag en pleitte daarom voor een hoger bedrag. AT besloot om dat niet te doen.
Ondanks dat Veronica twee weken de tijd kreeg om het zendschema anders in te vullen, liep het toch opnieuw fout. In de zomer van 2022, na een nieuwe controle, werd er nogmaals vastgesteld dat er te weinig muziek te horen was, waarop AT de last onder dwangsom verbeurd wilde verklaren. (BVP)