RadioVisie

 • .
  .
TVV Sound

Boek: ‘Moet je horen…’

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Honderd jaar radio in Nederland

De Nederlandse radiopresentator Govert van Brakel (foto bovenaan – credits: NOS), bekend van NPO Radio 1, Omroep Max en de NOS, neemt ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de radio in dat land, de ‘lezende luisteraar’ mee terug naar de opkomst van de medium, naar monumentale gebeurtenissen en spraakmakende anekdotes uit zijn ruim veertigjarig durende carrière bij de radio.

Tientallen enthousiast beschreven ‘oorgetuige’ verslagen van gebeurtenissen die door de radio groot zijn geworden komen aan bod in het boek ‘Moet je horen’. Uit de eerste hand worden onder meer belangrijke gebeurtenissen uit de Nederlandse én wereldwijde geschiedenis besproken.

Zo gaat het over de moord op Fortuyn, het huwelijk van Willem Alexander en Máxima, de aanslagen op de Twin Towers, de Olympische Spelen en de Elfstedentochten, de Haagse politiek met Den Uyl, Lubbers, Kok en Balkenende, het kruisraketten protest, de val van de Berlijnse Muur, de kroning van Beatrix in 1980 en de verkiezing van Nixon, Bush en Clinton. Ook Tony Blair, Angela Merkel, Claus, Juliana en Bernard komen ter sprake evenals de hoogtijdagen van Radio Veronica en de stranding in Scheveningen.

Op 6 november 1919 werd de Nederlandse radio geboren in Den Haag. Nadien groeide Hilversum uit tot dé mediastad. Het begon allemaal met een handjevol luisteraars, die met een eigen toestel geluiden uit ‘den aether’ plukten.

Al snel werd het een medium voor de massa. Inmiddels is er een continu stroom van nieuws over de toestand in de wereld die wordt afgewisseld met verstrooiing en vermaak. Het grote zware toestel met zijn ingebouwde luidsprekers, volumeknoppen en zenderschaal is ingeruild voor een livestream op internet. Maar in essentie is er niets veranderd. Radio is én blijft een trouwe vriend voor zijn luisteraars.

Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan verschijnt dit boek waarin Govert van Brakel de ‘lezende luisteraar’ meeneemt in de speciale gebeurtenissen en anekdotes. Half oktober komt het uit. ‘Moet je horen…’, is de titel. Het gaat 24,95 euro kosten.

Govert van Brakel: “Geregeld zeiden vrienden op Facebook in reactie op mijn stukjes over de radio dat er een boek moest komen. Dat was aardig van die vrienden, maar mij leek het aanvankelijk wel erg hoog gegrepen. Nog los van de inhoud: ik praat makkelijker dan dat ik schrijf, vind ikzelf. Bovendien wilde ik geen losse stukjes met een kaft eromheen noch een boekwerk vol interviews met hoofdpersonen en een ondersteunend fotootje.”

“‘Moet je horen’…gaat over mijn 42 jaar langs de radiolijn. Over grote en kleine gebeurtenissen in de wereld, over mensen met wie ik gewerkt heb, (verre) voorgangers die door hun stem kleur gaven aan de eeuw van de radio. En over véél meer. Natuurlijk vergeet ik onze technici niet! Waar zouden we zijn geweest zonder hun geweldige inbreng.”

 • ‘Moet je horen…’
 • Verhalen en anekdotes uit 100 jaar radio
 • Govert van Brakel
 • ISBN: 9789493160033
 • Omvang: 448 pagina’s
 • Binding: paperback
 • Prijs: €22.50
 • Verschijnt: oktober 2019

Bron/tekst: Spreekbuis / MediaPages


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Wallonië: lokale radio’s slaken digitale noodkreet

Radio Z, een federatie van 46 onafhankelijke radiostations in de Federatie Wallonië-Brussel, lanceerde donderdag de Lees verder

‘Selfop-tafel’ Hilversum III in ere hersteld

Hulde, de eerste mono-tafel van Hilversum III, die jaren in de kelders stond bij het Lees verder

Lokale DAB+ in Vlaanderen: (proef)kogel is door de kerk

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle heeft dinsdagnamiddag in een zoom-meeting met de Vlaamse lokale Lees verder

DAB+ in Duitsland: de toestand per deelstaat

In Duitsland is het DAB+-landschap nog heel divers. Naast de twee grote Bundesmuxen heeft elke Lees verder

40 Rock Radio voor 40+ luisteraars

Paul Weijenberg, de voormalige eigenaar van de Desmet Studio’s in Amsterdam, heeft het online kanaal Lees verder

Analyse: Studio 100 aast op het vel van Nostalgie

De Vlaamse kranten deden gisteren allemaal hun rondje in de erkenningsprocedure voor de drie landelijke Lees verder

Vier dossiers strijden om drie commerciële FM-pakketten

De strijd om de drie landelijke commerciële FM-pakketten zal uiteindelijk worden beslecht met slechts vier Lees verder

Studio 100 komt piepen op de radio: 100 Crooners op DAB+

Het lijkt er op dat Studio 100 stilaan boven water komt met zijn radioplannen. Op Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx