RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Boek: BV-DAY’ van de mysterieuze Chris Van Gansbeke (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Een nieuw boek met een oude ‘portatief’ op de cover. Het trok meteen onze aandacht. Een werkje over de sector? Een overzichtsgescheidenis van het fenomeen? Of gewoon zomaar een blikvanger? De naam van de auteur deed geen belletje rinkelen. Maar toch liet alles vermoeden dat radio een heel belangrijke rol speelt. We zochten contact met de schrijver. Wie is hij? Wat doet hij? Waarvan ken je hem? Op deze vragen kregen we alvast géén antwoord. Waarom dit boek? Vanwaar het idee? Dat lukte wel.

BV-Day’ is een ongewone titel. Zonder dat je té veel onthult: waarover gaat het?

Het begrip BV is ingeburgerd. Naar analogie met D-Day is dit de dag dat BV’s – ‘Bekende Vlamingen’ zich zorgen moet maken. Meer zal je van mij niet ontlokken over de inhoud. De BV’s in het boek zijn geen vertrouwde namen die we dagelijks in kranten, magazines en op radio en televisie tegenkomen. Ik koos bewust voor fictieve namen, niet alleen van BV’s maar ook van tijdschriften, zenders of journalisten. Ik viseer niemand maar heb me wel laten inspireren door de lotgevallen van sommige BV’s.

De BV-wereld wordt op de korrel genomen. Vijanden in zicht?

Ik zou niet weten hoe. Het is een boek vol relativering en zelfspot. Het begrip BV is ondertussen ook erg relatief geworden. In elke straat woont tegenwoordig een ‘min of meer BV’. We staan ermee op en gaan ermee slapen. Je komt ze overal tegen. Sommige BV’s meer dan de andere. Ze zijn ’talk of the town’. Hoe vaak hoor je niet zeggen: ‘Het zijn altijd dezelfde die in beeld komen’. Iedere BV heeft voor- en tegenstanders. Pro’s en contra’s. Daar ontkom je niet aan. Ook in mijn geval is dat zo.

Je noemt je zelf ‘een beetje BV’? Een boek geschreven uit frustratie?

Nee, wie me kent, weet dat ik lak heb aan dat ‘beetje bekend’ zijn. Het komt erbij, maar ik schud het liever zoveel mogelijk van me af. Ik verlang er niet naar om meer bekend te zijn. Want daar word je niet gelukkiger van. Het is een thriller, maar net zo goed een mediasatire en een karakterstudie met enkele morele kwesties. Het is geen vrijblijvend boek. Er zitten weerhaakjes aan. Een thriller is meestal een dikke turf van 200 à 300 bladzijden.

° Lees verder onder de cover

Dit boek telt er exact 150. Ik weet niet waarom ik er nog extra elementen zou aan toevoegen om het dikker te maken. Elk element in het boek heeft zijn reden. Ballast wou ik er zoveel mogelijk uit. Het is een heldere, rechtlijnige, toegankelijke intrige die enkele vreemde bochten neemt en waarbij de puzzelstukken pas in de laatste pagina’s in elkaar passen. Noem het voor mijn part een strandthriller. Ik heb geen literaire ambities.

Toch schreef je al eerder een boek(en)?

Ja, onder mijn eigen naam. Maar nog geen thriller. Al had ik altijd de ambitie om me eens aan dat genre te wagen, zonder me door een thrillerauteur te laten inspireren. Daarom noem ik het ook een mediasatire. Denk aan ‘The Player’ van Robert Altman, als je toch een referentiepunt wil. Een film, maar ik hoop dat het boek iets filmisch heeft: in iets meer dan twee uur kan je het uitlezen, zonder het opzij te moeten leggen – wat met een dikker boek wél vaak het geval is – en je blijft zo al die tijd in de intrige ondergedompeld.

Op welke doelgroep mik je?

Ik denk niet in doelgroepen. Het is een mix van genres en misschien vindt de thrillerfanaat het niet spannend genoeg en is het te oppervlakkig voor een karakterstudie. Ik kan het moeilijk inschatten. Het boek is ook bedoeld voor mensen die niet veel lezen. Een te dik boek is vaak niet aan hen besteed. Ik vind het een nobele taak om meer mensen aan te zetten om boeken te lezen. In eenvoudige maar mooie taal, maar met de nodige humor en enkele verrassende, toegankelijke taalvondsten.

Na ‘The Masked Singer’ deze zomer ‘The Masked Writer’?

Zo zou je het kunnen zien, al was de insteek bij mij toch anders. Ik kijk aan de zijlijn toe nu het boek verschijnt en wacht de reacties af. Als mijn echte naam bovenaan de titel zou staan, laten misschien sommige lezers of journalisten het in de rekken liggen omdat ze reageren ‘Och nee, moet die ook zo nodig een thrillertje schrijven?’ Je wordt vaak beoordeeld/veroordeeld op wat je in het verleden deed.

Tussen de regels door geef je hints over wie je bent?

Ja, maar dat staat het lezen niet in de weg. Het is allemaal erg subtiel. Ik kan me niet voorstellen dat iemand me ontmaskert aan de hand van mijn schrijfstijl, zo’n belangrijke auteur ben ik niet. Je moet het zoeken in de details. Als ik niet ontmaskerd wordt dan blijf ik Chris Van Gansbeke voor de rest van mijn dagen. Heel weinig mensen in mijn omgeving weten dat ik het geschreven heb. Het zal ook voor hen een verrassing zijn als het uitkomt.

Ik moet er vooral op toekijken dat ik mezelf niet verraad. Want ik heb ook een Facebook-pagina aangemaakt onder mijn alter ego. Je kan me dus rechtstreeks aanschrijven. Iets doet me vermoeden dat ik vroeg of (hopelijk) laat door de mand val. Maar misschien regent het negatieve commentaren op het boek van onnozel tot tijdverlies, dan zal ik blij zijn voor eeuwig en altijd Chris Van Gansbeke te blijven.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx