fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Blijft de VRM een papieren tijger?

RadioVisie wil een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. 

Blijft de VRM een papieren tijger?

Om als radiostation te mogen uitzenden heb je een licentie nodig. Daarvoor zijn procedures en decreten in het leven geroepen door de overheid. En die zijn duidelijk. De kandidaat maakt een dossier waarin wordt uitgelegd wat hij gaat doen. Er volgt een beoordeling waarvoor punten worden gegeven. Vervolgens wint degene met de beste score. En daarna moet de winnaar gewoon uitvoeren wat er is beloofd. Zo ging het ook tijdens de meest recente erkenningsronde(s).

Over de puntentelling is evenwel een behoorlijke discussie ontstaan. Waarom kreeg een dossier bijvoorbeeld meer punten voor een sportshow maar minder voor een poëzieprogramma? Ik ben nog altijd aan het bestuderen op welk artikel van het decreet dit gebaseerd is. Uitsluitsel over de correctheid krijgen we aan eind van het jaar. Pas wanneer de eerste Raad van State-procedures ten gronde behandeld zijn zullen we kunnen nagaan of alle beoordelingen juist verlopen zijn verlopen bij de toekenning. 

Maar op veel kortere termijn zal reeds duidelijk worden of er ook sprake was van de handhaving van het decreet. We horen in de wandelgangen dat de eerste, zeer sterke klachten inmiddels werden ingediend. Het is natuurlijk moeilijk te verteren voor een verliezer om nu vast te stellen dat een winnend dossier vooral op loze beloftes rustte. Het is uiteraard veel makkelijker om op papier te beloven dat je van zes uur ’s ochtends tot middernacht live gaat uitzenden dan het ook werkelijk te doen. Maar de verliezende concurrenten luisteren en noteren mee. 

De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) is in ons stelsel politieagent, procureur en rechter te gelijkertijd. Tot nu toe was die VRM nooit actief op het controleren van inhoud. Maar wanneer derde partijen een duidelijke klacht neerleggen dan kan men bijna niet anders dan ook daarover te gaan oordelen. Er komt dus een spannende tijd aan. Want doet de VRM niets met de klachten dan bestaat het decreet feitelijk niet meer. Worden de klachten wel zorgvuldig behandeld dan raken een aantal van de nu actieve radioprojecten in de problemen.

Daar komt uiteraard ook nog bij dat tegen een VRM-beslissing in beroep kan worden gegaan bij de Raad van State. Tot voor kort werd dat nauwelijks gedaan. Maar de VRM weet ook dat sommige klagers intussen de weg naar de rechtbank al behoorlijk goed kennen. Procederen moet je leren. En de ervaring van de sector wordt steeds beter. De site van de VRM is een ‘leuke’ leestip voor geïnteresseerden. Hou ze maar in de gaten tijdens de maanden mei en juni. 

En mocht je geen tijd hebben dan is RadioVisie er uiteraard ook nog steeds om je op de hoogte te houden. De rest van 2018 wordt net zo spannend als het de voorbije maanden reeds was.

Is getekend Victor Olsen


TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De Conseil supérieur de l’audiovisuel (CSA), de Waalse mediaregulator, heeft 123 dossiers ontvankelijk verklaard als
De procedureslag gaat gewoon verder  Niet onverwachtVorige vrijdag besliste de Vlaamse ministerraad, op advies van
Minister van Media Sven Gatz heeft vandaag de erkenning (her)bevestigd van negentien radiostations, te weten
Een samenvatting van de tekortkomingen Geen perspectief voor lokale radio Donderdag 4 april werd de
Het herstelde frequentieplan dwingt tot keuzes  Gevolgen van het herstelplan Vorige vrijdag keurde de Vlaamse
Minister Gatz volgt het advies Raad van State  Gevolgen voor lopende procedures Vorige vrijdag keurde
De Deense overheid gaat het landelijke commerciële kavel FM4 opnieuw verdelen. Momenteel zendt de nieuws-

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Opinie
Mark Coenen over ‘De teloorgang van de radio’
Als voice track het hele ‘model’ is
Tien jaar Radio Nostalgie  
Het blunderboek van de Vlaamse etherverdeling
Een nieuw decreet op maat van NRJ?
Regionale en lokale radio heeft toekomst op FM als…
Sluiten