Satelliet: Duitse ARD schakelt oude Astra-frequenties uit

Eerst een belangrijk berichtje voor de radioluisteraars via satelliet. Morgen, dinsdag 14 december, schakelt de Duitse ARD de zenders uit op de oude frequenties van ASTRA 19.2° Oost, op de satelliettransponders 39 en 61. Sinds 20 juli hebben de ARD-radioprogramma’s immers nieuwe satellietfrequenties. Die gebruiken, omwille van de kostenefficiëntie, de moderne transmissiestandaard AAC-LC (Advanced Audio Codec-Low Complexity, vergelijkbaar met DAB+). AAC-LC maakt deel uit van de DVB-S2-standaard die al sinds 2012 wordt ondersteund door alle standaardconforme DVB-S2-ontvangers (settopbox of televisie). Oudere ontvangers zullen dus in de toekomst geen ARD-radiostations meer kunnen ontvangen. De ARD-radioprogramma’s van BR, NDR, RB, SR, SWR en WDR staan op transponder 39 en de programma’s van HR, MDR en RBB op transponder 61. Via ASTRA 19.2° Oost zijn in totaal 64 ARD-radioprogramma’s vrij beschikbaar. Er zijn 63 bestaande zenders, “Bremen NEXT” werd in juli toegevoegd. Op de oude frequenties is vanaf morgen, nog tot het einde van het jaar, enkel een audioloop te horen. Om de zenders te blijven ontvangen is in de meeste gevallen dus een nieuwe zenderscan nodig.
Hans’ laatste Radio Report van 2021
De Kersteditie van het ‘Hans Knot International Radio Report’ is net verschenen. Het laatste bulletin voor 2021 bevat gewoontegetrouw diverse bijdragen over voormalige offshore radiostations. Dit keer gaat het onder andere over dj’s Ron O’Quinn, Emperor Rosko, Andy Archer, John Kerr en Paul Rusling en het overlijden van onder meer John Edward en Philip Birch. Voorts is er een verhaal over Radio London van Brian Long, waarin hij zijn herinneringen aan Chris Denning deelt. De verschillende nieuwsberichten over de RadioDay-video’s van Ben Meijering worden nog eens op een rijtje gezet. Tot slot komt de opening van het Zendschepen Museum in Alkmaar en de nieuwe middengolfzender voor Radio Caroline op 648 kHz aan bod. Downloaden en/of lezen kan hier.
Wat als je vader niet is wie je dacht?
In 2017 wordt Francis Njotea in allerijl opgenomen in het ziekenhuis. Hij ligt een week in coma. Wanneer hij ontwaakt, vertelt hij zijn zoon Raf verward een geheim. Dat hij geen 63 jaar oud zou zijn, zoals zijn kinderen en ex-vrouw heel hun leven dachten, maar 73. Samen met zijn goede vriend Lander Kennis gaat Raf Njotea in de Radio 1-podcast ‘Ouder’ op zoek naar het migratieverhaal van zijn vader. Raf Njotea is scenarist en presentator. Hij schrijft onder andere mee aan ‘Dertigers’. Lander Kennis werkt als eindredacteur voor tv. Hij is één van de bedenkers en makers van ‘Make Belgium Great Again’. Eerder werkte hij mee aan talkshows zoals ‘Café Corsari’, ‘Blijf in uw kot’ en ‘Jonas & Van Geel’ en won hij samen met de rest van de ploeg een Emmy voor ‘Sorry voor alles’. Ontdek ‘Ouder’ in de Radio 1-app of op Radio1.be. Vanaf vandaag maandag 13 december, elke dag één nieuwe aflevering. (TB)


In het kort…
De ARD verhuist hun ARD radio transponder op Astra 19° Oost vanwege de hoge kosten en wel van transponder 39 (frequentie 11.053 GHz H, SR 22.000, FEC 2/3) naar transponder 61 (frequentie 10.891 GHz H, SR 22.000, FEC 2/3).
Om bandbreedte te sparen gaat de audio comprimering van MPEG1 – Layer 2 naar AAC-LC.
Ter aanvulling.
Ondanks de betere codec dat AAC-LC biedt bij een lagere bitrate wordt om dezelfde reden ook zoveel mogelijk bandbreedte bespaard op DAB+. Voordeel meer zenders maar met een lagere geluidskwaliteit. (maar niet voor iedereen hoorbaar).